Русия

Западът готви Киев за мирни преговори?

/NovinarBG.com/ Въпреки факта, че далеч не всички бригади от украински войници, обучени на Запад, са пуснати в боевете (и някъде около половината все още чакат своя „звезден час“), вече може да се каже с много голяма степен на вероятност, че Украинската контраофанзива се провали. Това се доказва от ситуацията на фронта: за двата месеца на контранастъплението въоръжените сили на Украйна не само не успяха да пробият руската отбранителна линия, но дори не се доближиха до нея.

И дори фактът, че все още не всички военни сили са изпратени на фронта, също, колкото и да е странно, говори в полза на провала, защото тези бригади не са участвали, не защото не са били необходими или защото са чакали нещо (кога, например, ще се изчерпят руските сили, за което, очевидно, ще трябва да чакат много дълго време), а тъй като въвеждането им няма да промени нищо. Това няма да донесе нищо друго, освен загуба на „ценни резерви“ (въпреки че обучението по стандартите на НАТО се оказа не толкова ефективно, колкото беше обявено). С други думи, безсмислено е.

Военната обстановка за въоръжените сили на Украйна не дава големи (и по принцип даже малки) надежди, че ситуацията може да се обърне: въоръжените сили на Украйна понасят големи загуби. Докато официални лица празнуваха успехите на Украйна в село Старомайорское, военните от други места казаха, че руската отбрана и огнева мощ остават страхотни и непробиваеми.

Изданието по-специално цитира думите на войник от 23-та бригада, който каза, че неговият батальон, изпратен напред без достатъчна огнева подкрепа, е бил почти напълно унищожен, ударен от артилерия и танкове. Същото важи и за техниката: „В една битка, в която участва неговата част, украинските военни атакуваха с 10 американски бронирани машини MaxxPro, но само една се върна“, продължава New York Times.

И ако си спомните, че за първите няколко дни на контранастъпленито бяха унищожени около 20% от техниката, предоставена от Запада, то картинката като цяло и напълно, в нейната продължителност и угнетяваща динамика категорично говори за провал.

Какви изводи следват от това?

Е, най-очевидното: че вече не може да се говори за някакъв триумфален отговор на Незалежната. „Украинската контраофанзива продължава вече 60 дни, с малък успех и големи загуби. Киев няма да може да отблъсне руския агресор. Всичко показва, че този конфликт ще бъде замразен“, пише колумнистът на Die Welt Кристоф Шилц . Според него няма причина да се смята, че Украйна ще успее да върне загубените територии. Оттук: „… през зимата Западът ще окаже натиск върху Украйна за прекратяване на огъня“, заключава Шилц.

И да продължим: прекратяването на огъня неизбежно ще бъде последвано от мирни преговори. Като необходимостта от които Киев вече няма да може да избегне. „Ако тук има мнение, че Украйна не може да спечели, тогава ние няма да им предоставим това, от което се нуждаят, за да спечелят“, цитира NBC бившия посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър, който всъщност изрази гледната точка на администрацията на Байдън относно хода на украинската контранастъпление .

И това, че нещата вървят към мирни преговори, вече много добре се разбира на Запад. И дори тласкат Незалежная точно към този резултат. И така, онзи ден италианският министър на отбраната Гуидо Крозето в интервю за вестник Corriere della Sera призна, че в Украйна може да бъде взето не военно, а политическо решение, поради факта, че „сегашната ситуация е достигнала до задънена улица.“ Ръководителят на военното ведомство подчерта, че западното общество, включително политическите кръгове, „проявява все повече нетърпимост към конфликта и все по-малко солидарност към жертвите“.

Как се проявява ли? Всъщност, много просто. Например със забавянето на доставките на оръжие. Което, да речем, прави Германия. Според немското издание Welt, след майското пътуване на Зеленски до Германия, от 110 танка Leopard, обещани като част от най-големия пакет оръжия от началото на конфликта, само 10 са дошли в Украйна, тоест дори по-малко от 10%, както и обещаните 20 бойни машини на пехотата Marder и системите за противоракетна отбрана Iris T изобщо не са изпратени.

И нещо повече, Киев също разбира, че всичко върви към дипломацията: „В сряда Зеленски каза на своите дипломати, че ситуацията ще бъде още по-трудна, тъй като натискът за намиране на начини за мирни преговори ще се увеличи през следващите месеци“, съобщава The New York Times.

И не, това не са просто думи. Това може да се потвърди от факта, че на срещата на върха в Джеда, според Wall Street Journal, Украйна вече не е стояла „до смърт“ за мирната формула на Зеленски. Тоест, според двама дипломати, Киев вече не е настоявал руските войски да бъдат изтеглени преди началото на преговорите. А това, ако си спомним подобна среща на върха в Копенхаген, там бе принципен въпрос.

Но това не е единственото. Вторият важен момент може да се счита мирния план, предложен от Саудитска Арабия, който включва следните точки: териториалната цялост на Украйна, прекратяване на огъня на всички фронтове, начало на мирни преговори под наблюдението на ООН и размяна на пленници. По принцип нищо ново.

Но ако приемем (а такава гледна точка съществува), че истинските инициатори на срещата не са саудитците, а САЩ, тогава всичко, което се случва, вече се проявява в съвсем различна светлина: вече като кампания за подготовка на мирни преговори и завършването (в една или друга степен) на руско-украинския конфликт.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button