Русия

Западът поиска да направи украинците виновни за „Северен поток“

/NovinarBG.com/ Западната преса внезапно започна да разкрива подробности за терористичната атака срещу „Северните потоци“. Американците, а след това германците и британците единодушно подкрепиха версията, че зад това стои група украински заговорници, а западните страни нямат абсолютно нищо общо. Защо тази версия не може да се счита за валидна и на какво се дължат опитите на Запада да хвърли всичко върху Киев?

Във вторник вечерта западната преса внезапно избухна в съобщения за „разкритите подробности“ за терористичната атака по „Северен поток“ през септември миналата година. Така американският вестник „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на свои източници и данни от разузнаването, пише, че „проукраинска групировка“ може да е взривила газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток-2“.

В същото време вестникът отбелязва, че „американски служители нямат доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или неговите помощници са участвали в операцията“. „Или че престъпниците са действали по указания на украински служители“, пишат те в материала.

Събеседниците на НЙТ твърдят още, че експлозивите може да са били поставени с помощта на опитни водолази, които преди това не са работили за военните или разузнавателните служби, но са преминали специално обучение. Разузнаването смята, че саботажът е извършен от някаква проукраинска групировка, която включва както граждани на Украйна, така и на Русия.

Неназовани служители посочиха, че граждани на САЩ и Великобритания не са участвали в атаката на тръбите. Те също така не са открили доказателства за руско участие. В същото време събеседниците на НЙТ посочиха „огромни пропуски“ в случая на саботаж на „Северен поток“ в американските и европейските разузнавателни общности, но новите данни „може да са първата значима следа“. В същото време, както подчертава вестникът, всяко предположение за участие в експлозиите на Украйна, пряко или косвено, „може да наруши сложните отношения между Украйна и Германия, подкопавайки подкрепата на германската общественост“.

След това германският вестник „Цайт“ съобщи, че разследване в Германия е идентифицирало кораб, който може да е участвал във взривяването на „Северен поток“, следи от което водят до Украйна. Според разследващите корабът е бил нает от компания, базирана в Полша и вероятно е собственост на двама украински граждани. Предполага се, че става дума за яхта.

Според германското разследване в „тайната операция“ е участвала група от шестима души: петима мъже и една жена. Изданието съобщава, че националността на членовете на групата е неизвестна и те са използвали фалшиви паспорти, за да наемат лодка. Твърди се, че оборудването за яхтата е доставено на пристанището предварително с камион. Корабът е напуснал германския град Рощок на 6 септември 2022 г., а в кабината на яхтата са били открити следи от експлозиви.

Освен това „Цайт“ твърди, че западни разузнавачи са предали на европейските служби уведомление за участието на украинската страна във взривовете през есента. Разследващите все още не са успели да установят кой е поръчал саботажа, но признават, че доказателствата, водещи към Украйна, може да са били фалшифицирани.

След това се изказаха и британците: „Таймс“ публикува статия, от която следва, че разузнаването на западните държави знае името на предполагаемия украински „спонсор“ на саботажа на „Северен поток“. Според изданието тайните служби не са разкрили тази информация, за да не провокират конфликт между Украйна и Германия, тъй като по това време ФРГ е трябвало да достави на Украйна оръжия, включително танкове „Леопард-2“ системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т.

Вестникът, без да цитира източници, твърди, че саботажът е извършен „не от американци, руснаци или поляци“ и е частна инициатива на украински бизнесмен, който не е свързан с правителството на Зеленски. Твърди се, че частен украински спонсор е финансирал операцията за взривяване на газопроводите от собствения си джоб, включително наемането на кораба, наемането на елитните водолази, фалшивите паспорти и закупуването на експлозиви, достъпни само за газовата и петролната индустрия. Автор на статията е Максим Тъкър, той работи от Киев.

Припомняме, че американският журналист Сиймор Хърш в своя статия, цитирайки неназован източник, каза, че американски водолази са инсталирали експлозиви под “Северните потоци“ по време на ученията на НАТО „Балтопс“ през лятото на 2022 г. Твърди се, че Вашингтон се страхува, че Берлин ще „премахне санкциите заради студената зима“. По-късно Хърш каза, че от самото начало смята САЩ за главния заподозрян за атаката.

На 22 февруари Русия свика заседание на Съвета за сигурност на ООН за саботажа. На срещата американският дипломат заяви, че „обвиненията за участие на САЩ в тези саботажни действия са пълна лъжа“.

В Русия реагираха недвусмислено и изключително негативно на новите подробности от западното разузнаване. И така, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че публикациите за експлозиите в „Северни потоци“ са координирана партенка в медиите, така че авторите на атаката искат да отклонят вниманието.

Руският дипломат Андрей Леденев, чиито думи са цитирани от руското посолство във Вашингтон, в своя канал в „Телеграм“ отбеляза, че публикацията на НЙТ моментално е получила зелена светлина в американското информационно поле, което е особено забележително предвид опитите за открито заглушаване на скандалния материал на Сиймор Хърш. Леденев припомни и съпротивата на американската администрация срещу започването на независимо разследване на този акт на международен тероризъм срещу критична енергийна инфраструктура.

На свой ред сенатор Алексей Пушков нарече статията на НЙТ за вината на проукраинска група за взривяването на Северните потоци неуспешен опит за дезинформация. Пушков отбеляза в канала си в „Телеграм“, че разузнаването на САЩ се опитва да отхвърли всички основателни обвинения срещу себе си и да ги прехвърли на някакви неясни „проукраински групи“, които дори и да съществуваха, не биха имали техническата възможност за извършване на такава операция.

Военният анализатор Михаил Онуфриенко в своя канал в „Телеграм“ посочи степента на „неиздържаност“ в западната версия на „украинските тайни водолази аматьори“, които взривили „Северен поток“. Експертът поставя под съмнение способността на четирима мъже и една жена да открият газопроводи, пълни с бетонна възглавница на дълбочина 90 метра под водата, да монтират около 800 кг експлозив и пак да останат незабелязани.

Политологът Дмитрий Дробницки нарече изключително неубедителен опитът на НЙТ да „обвини експлозиите на тръбопроводите с някаква частна инициатива“. Според него основата тук дори не е технически компонент, а мотивационен. „Но основното нещо за Белия дом е отговорът на Сиймор Хърш да бъде чут в публичното пространство и няма значение дали е убедителен или не“, обясни той.

„Статията в НЙТ има за цел не толкова да подчертае неконтролируемостта на украинската страна, а да прикрие неконтролируемостта на САЩ. Експлозията на „Северен поток“ беше резултат от разправии в Белия дом. В същото време авторите сякаш казват: „Ние не сме виновни, това са украинците. Но Зеленски също няма нищо общо с това. И така нататък. Изглежда, че Демократическата партия на САЩ се опитва да изглади нещата, но едва ли ще успее. Ще видите, че в близко бъдеще ще бъдат публикувани още няколко статии за „Северните потоци“ всяка по-интересна от другата. Противопоставящите се фракции в САЩ ще разтърсят тази тема“, прогнозира анализаторът.

„В допълнение, историята с терористичната атака може да бъде използвана срещу Зеленски, когато той се превърне в актив, напълно неизползваем за Съединените щати. Затова смятам, че основната информационна борба около „Северни потоци“ тепърва предстои“, смята събеседникът.

На свой ред енергийният експерт Игор Юшков отбелязва, че „сега е изключително изгодно за САЩ и по-специално за администрацията на Байдън да прехвърли цялата вина за този инцидент върху Украйна“. „На Запад има известен консенсус, че Киев има моралното право да прави каквото си иска и да удря Русия, където може. Включително стрелба по невъоръжени военнопленници в противоречие с всички международни конвенции“, каза експерт от Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„Оказва се, че всичко се свежда до това, че ако обвините Украйна в нещо, никой няма да си върти езика да ги напсува или по някакъв начин да ги накаже. След случилото се Германия или друга европейска страна ще спре ли да оказва помощ на Киев? Не, няма да спрат. Това е абсолютно удобен вариант за САЩ да сложат край на тази история“, каза той.

„В същото време е съвсем очевидно, че шумът в информационното поле, предизвикан от разследването на журналиста Сиймор Хърш, и желанието ни да свикаме заседание на Съвета за сигурност на ООН принудиха американците да търсят информационен изход от положението. Беше невъзможно да оставим всичко това без отговор, затова се опитаха да обърнат историята в посока, която да устройва Белия дом “, заключи Юшков.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’ и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите приятели в Ловеч и София кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button