Русия

Западът се затваря: готвят нов капан за Путин

/NovinarBG.com/ Първо Bloomberg, сега Kyodo. Две авторитетни западни информационни агенции веднага съобщиха за обсъждането в рамките на Г-7 на такъв икономически еквивалент на ядрена война като пълна забрана на всякакъв износ за Русия от страните от Г-7.

Въпреки фантастичния брой санкции, наложени срещу Руската федерация, днес всичко, което не е забранено, може да бъде доставено в страната ни от Запада. Новата система за санкции се предлага да бъде изградена на точно противоположни принципи: всичко е забранено, с изключение на тесен списък от ясно дефинирани изключения.

Звучи ви като нещо твърде радикално? Определено. Дори самата статия на Bloomberg съдържа израз, намекващ за това: „Предложението все още се обсъжда и може да се промени… Има потенциални сериозни пречки пред изпълнението (на тези предложения. – MK)“.

За да влязат в сила в ЕС, новите критерии трябва да бъдат одобрени от всички членове на блока. Това ще предизвика гневен дебат и вероятно обратна връзка от компании, които все още изнасят стоки за Русия.

Освен това Bloomberg споменава „риска от ответен удар“ от страна на Русия и риска от тласкане на Москва още по-дълбоко в обятията на Пекин. Всеки един от тези рискове – и още повече всички те взети заедно – може да торпилира идеята за „затваряне на вратата към Русия и изхвърляне на ключа“.

66 милиарда долара – толкова е общата стойност на износа за Руската федерация от страните от ЕС, САЩ, Канада и Япония – не е нещо да се захвърли на пътя. И това се отнася дори за най-идеологически заредените противници на Москва.

Например, бях разстроен, когато прочетох списъка на Bloomberg за „Голямата тройка“ на основните европейски износители за Русия. Първите две позиции в този списък не са изненадващи: Германия и Италия. Но третото място е заето от Полша…

Накратко, в момента тази инициатива изглежда като пара в подготовка за следващата среща на върха на Г-7 в Япония през май. Огромна грешка обаче е и смятането на западняците за „хартиени тигри“, които са изчерпали възможностите си за засилване на санкционния натиск върху Русия.

В отношението си към „деветата вълна“ на западните санкции гражданите на Руската федерация преминаха през няколко етапа. Първият етап е смесица от паника и апокалиптични очаквания. Спомням си например как миналия март купих необичайно голям брой касети и хартия за принтери. Това беше последвано от изненадано осъзнаване: рафтовете на магазините са все още пълни, самолетите все още летят.

Сега мнозина, според моите усещания, са в третия етап – етапът на еуфорията. Като, тези западняци нищо не могат да направят. Всичките им икономически санкции са ни като море до колене!

Не искам да играя ролята на Касандра, но еуфорията, по своята степен на неуместност, не се различава много от вълната на паника преди година. Какво може да се направи, ако законите не работят?

Създайте дори известен брой нови закони. Това е пътят, който Европейският съюз следва през 2022 г., приемайки нови и нови пакети от санкции срещу Русия на всеки няколко седмици.

Но има и друг начин: да се съсредоточим върху наблюдението на прилагането на тези санкционни норми, които вече са приети, и затварянето на всички видове санкционни вратички. Санкционният натиск в този случай ще престане да се разширява, а ще започне да се задълбочава, ще стане по-системен и детайлизиран.

Един от най-авторитетните експерти в руската икономика в края на миналата година ме предупреди за голямата вероятност от точно такъв сценарий. Съдейки по новините от различни региони на света, Турция затваря възможността за доставяне на „санкционки“ (санкционни продукти) на Русия, а една от най-големите банки в ОАЕ започна да блокира инвестиционни сметки на руски граждани, „най-голямата банка в Кипър уведоми за четири хиляди притежателите на руски паспорти за предстоящото закриване на техните сметки“ – всичко постепенно се случва.

Разбира се, това не се случва изолирано от други тенденции. Задълбочаването на санкционния натиск е в съседство с частичното му разширяване (или, както следва от съобщенията на Bloomberg и Kyodo, планове за такова разширяване) – както и с активните действия на незападни играчи.

Русия пробива нови вратички там, където Западът затваря стари. Китай, осъзнавайки, че не на последно място го получава през Русия, демонстрира готовността си да попречи на Москва да рухне под тежестта на западните санкции, а т. нар. „неутрални“ страни демонстрират намерението си да „ловят риба в размирни води“ възможно най-енергично…

Отказът на Запада от преки икономически отношения с Руската федерация е манна небесна за всички посредници, които свалят пяната и маржовете си. Така живеем – макар и неспокойно, макар и не непременно забавно, но определено много весело.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button