Русия

Западът върви към едностранно замразяване на украинския конфликт. Защо?

/NovinarBG.com/ Западът. Намеренията на Запада към Украйна разкри срещата във формат НАТО-Украйна. Изявленията на западни политици, представители на НАТО и страни-членки на Алианса показват нежелание Украйна да бъде пълноправен член на НАТО и официалното дистанциране на организацията от конфронтацията между Киев и Москва.

Трябва да се отбележи, че изявление относно спецификата на по-нататъшното взаимодействие между Украйна и НАТО направи ръководителят на външното министерство на Унгария, страна, която блокира много украински инициативи както по отношение на Алианса, така и по отношение на европейската интеграция.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза следното:

  • Будапеща настоява да отказва да предоставя на Украйна смъртоносни оръжия, тъй като „подобна стъпка може да създаде риск от ескалация“.

  • В рамките на НАТО има консенсус, че интегрирането на Украйна в алианса в момента е немислимо, тъй като на практика това би означавало началото на Трета световна война.

Аргументите на Сиярто: „Украйна се бори за себе си, за своята териториална цялост, за своя суверенитет и за своята независимост, … но казвам отново: това не е нашата война, така че ние отхвърляме всеки подход, който би изхождал от това.“

Западът се крие зад Унгария, тъй като аргументите на Сиярто са по същество и позиция на Запада, публична и официална, по отношение на най-близките, за 2024 г., планове за подкрепа на Украйна.

Вторият план идва от изявления на неназовани официални източници: „Украйна „вероятно“ няма да може да изгони всички руски войски от територията си преди края на 2024 г., каза един от служителите на НАТО. Осигуряването на поръчки за оръжия, особено ракети и боеприпаси, и ускоряването на производството не вървят съвсем по план.“

„Спецификитете“ по отношение на доставките на оръжие не внасят оптимизъм в Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че все още не може да даде конкретна дата за доставка на изтребители F-16 на Украйна, но изрази надежда това да стане възможно най-скоро. Той отбеляза, че F-16 „не е сребърния куршум“, който коренно ще промени ситуацията на бойното поле; времето за доставката им е неизвестно и зависи от времето на обучение на пилотите.

Освен това, по време на последното си посещение в Украйна, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предложи на Киев да върне доставените танкове Abrams, като ги размени за германски Leopards в съотношение 1:4. Никой няма да даде на Украйна скъпи играчки без ясна перспектива, или по-скоро американците няма, европейците ще доставят танкове и може би самолети.

Чешката република имаше за задача да представи версия за това как може да изглежда примирието. Съветникът на чешкия премиер Томаш Пояр предложи кипърски вариант за Украйна, но при едно условие – основното е тя да оцелее като държава, дори едната половина на страната да се контролира от Москва, а другата от НАТО. Съветникът на чешкия премиер прогнозира само примирие за оправяне на границите – Кипърският сценарий.

Заключителният документ от срещата на външните министри на НАТО на 28-29 ноември съдържа три точки, които формализират стратегията спрямо Украйна, по същество и на конфронтацията с Русия:

Членовете на Алианса обещаха допълнително да увеличат политическата и практическа подкрепа за Киев. „Силна, независима Украйна е жизненоважна за стабилността на евроатлантическия регион.

Министрите одобриха структурата на Съвета НАТО-Украйна и работната му програма за 2024 г. В този формат страните ще вземат решения в области като военна оперативна съвместимост, енергийна сигурност, иновации, киберзащита и устойчивост.

Планът е да се трансформира всеобхватният пакет за помощ на НАТО в „многогодишна програма за подпомагане на възстановяването на сектора за сигурност и отбрана на Украйна и подкрепа за дългосрочното възпиране и отбрана на Украйна“. В този контекст ще бъде разработена пътна карта за това как Киев може да премине към пълна оперативна съвместимост с алианса.

Киев обеща, че ще продължи демократичните реформи и реформите в областта на сигурността. „Алиансът ще подкрепи Украйна в прилагането на тези реформи по пътя й към бъдещо членство в НАТО.“

Ако добавим към това последната корица на The Economist, на която изданието задава въпроса: „Путин победи ли?“, тогава посланието на Запада към Украйна е очевидно: слагайте тигана, риба ще има.

Украйна. Президентът Владимир Зеленски се опитва да намери опора в новата реалност, представители на Киев действат по инерция („само победа на бойното поле“) и не разбират смисъла на новия период, определен за Украйна от Запада. Затова външният министър Дмитрий Кулеба все пак заявява:

– Киев няма да даде на Русия земя в замяна на членство в НАТО; Киев все пак възнамерява да върне земите си, включително Крим. Кулеба изрази разочарование от скоростта, с която западните страни доставят оръжие на Украйна. „По някакъв начин винаги е лесно да кажеш на някой друг да се откаже и да направи отстъпки“, каза Кулеба. Но в същото време той веднага хеджира залозите си, като каза, че не чувства „никакъв натиск“ от страна на западните лидери да започне преговори с Москва.

– Той също говори напрегнато и трескаво за необходимостта Украйна да се присъедини към НАТО, за вече установеното „родство“ на НАТО и украинските въоръжени сили : „ Ние увеличаваме нашата съвместимост с НАТО. Ние до голяма степен се превръщаме де факто в армия на НАТО по отношение на нашите технически възможности, подходи и принципи на управление на армията“. Но западните експерти твърдят обратното.

Почти успоредно с изявленията на Кулеба, президентът Зеленски, по време на посещение в Николаев, изрази съмнения, че Украйна някога ще стане член на Северноатлантическия алианс.

В политическата класа в Украйна политическата борба продължава – заместник-председателят на комисията по национална сигурност и отбрана на Върховната рада, народен депутат от „Слуга на народа“ Маряна Безуглая обвини главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че няма военен план за 2024 г. и следователно трябва да подаде оставка. В същото време организаторите на кампанията срещу Залужни като политическа фигура забравиха, че съвсем наскоро Зеленски каза, че има военен план за 2024 г

В същото време Украйна започва да се разпада отвътре, както поради „генетичните“ недостатъци на политическата система, така и поради нейните примитивни идеологически основи и ориентация към западна подкрепа във всички аспекти .

В интервю за The Economist високопоставен източник от украинското правителство заявява, че „влиянието на руската пропаганда се дължи на наличието на материал, върху който да се играе“. Говорим за корупция, която, разбира се, „има в страната“.

Управлението често е неефективно; Украйна не успя да постави икономиката си на военна основа. Но ако президентът Зеленски бъде принуден да подаде оставка, само Русия ще спечели: „Някои от нашите политици не се притесняват много от руската заплаха и това ме ядосва. Те смятат, че могат да се състезават за власт, да премахнат Зеленски и няма да има последствия.

В същото време заплахата, според източника, вече не е от руски агенти на влияние, които украинските специални служби уж са унищожили досега, а от „самите украинци“.

Което, трябва да разберете, може да изисква или избори, или преговори, дори организиране на Майдан. Тази ситуация се наслагва върху най-сериозните проблеми с човешките ресурси – проблемите на мобилизацията: „Военното командване набира толкова малко хора, че едва стигат за компенсиране на естествените загуби на фронтовата линия. Ако в началото на конфликта голяма част от мобилизираните знаеха за какво се бият, сега малко от новобранците искат да се бият. Плановете за набиране на персонал стават все по-трудни за изпълнение. Политическото напрежение едва ли ще улесни процеса на набиране на персонал.“ С една дума, мобилизацията е необходима, но опасна, а избори не са необходими.

От целия този спектър от украински мнения става ясно как Украйна вижда замразяването – терористични атаки срещу Русия, удари с далекобойни оръжия и дронове, натрупване на оръжие, обучение на армията. Успоредно с това се водят преговори за евроатлантическа интеграция.

Русия. Страната ни определи позицията си отдавна, курсът на Специалната военна операция доведе Украйна до заплахата от по-нататъшно разпадане на институциите на властта и територията, която вече не е покрита от булото на „контранастъпление“ и евроатлантически перспективи .

Затова ще влезем в преговори, като вземем предвид факта, че неведнъж сме били измамвани и с Минските, и с Истанбулските споразумения. Руската икономика е на надеждна основа и има потенциал за по-нататъшно развитие, но съгласно принципа на Путин – няма да има пушки вместо масло, ще има всичко.

Западът сега не иска ескалация, това не е само все по-заявявана политическа позиция, това е и икономическа необходимост, тъй като в западните страни назряват или вече се разгарят политически кризи, а военното производство явно не се справя с нуждите на подкрепа на Украйна. Но докато иска почивка и говори за преговори, Западът не иска мир.

Целта е запазване на Украйна като заплаха за Русия, във военен смисъл – като опора за завземане на нови руски територии и Крим, в политически и икономически смисъл – като фактор и инструмент за вътрешна дестабилизация и натиск върху Москва.

Няма да стане, светът се променя твърде бързо, новите проблеми изискват гигантски усилия за адаптиране – включително и на Запад.

Превод: ЕС

Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button