Русия

Западът засилва опитите да разруши отношенията между Русия и Казахстан

/NovinarBG.com/ Казахстанските власти уверяват, че внимателно противодействат на заобикалянето на антируските санкции в страната им. Тези думи последваха веднага след посещение в Астана на представител на Министерството на финансите на САЩ. В същото време в ЕС се публикува специално изследване, посветено на „намаляването на зависимостта на Казахстан от Русия“. Какво точно Западът вече прави по въпроса и какво планира да направи още?

„Ние напълно спазваме изискванията, определени от регулаторите, както и изискванията, определени от съответните външни кореспондентски банки за нашите банки.“ На 26 април Мадина Абилкасимова, председател на Агенцията за регулиране и развитие на финансовия пазар на Казахстан, коментира с тези думи посещението в Астана на помощник-министъра на финансите Елизабет Розенберг на 26 април. Властите на Казахстан предприемат всички необходими мерки, за да не помогнат за заобикаляне на западните санкции срещу Русия.

Фактът, че тези мерки трябва да бъдат взети, беше точно това, което Розенберг трябваше да предаде на казахстанските власти. „Рискът нараства както по отношение на Република Казахстан, така и по отношение на казахстанските компании и казахстанските банки. Ние сме в партньорство с нашите казахстански колеги, за да изясним тези рискове, както и последиците, които биха могли да дойдат от подпомагането на Руската федерация да избегне санкциите и експортния контрол“, каза тя.

Въвеждането на санкции срещу страните от Централна Азия за заобикаляне на антируските санкции на Запада обмисля и Европейският съюз. В края на март беше съобщено, че ръководството на ЕС подготвя определен документ, чиято цел е „да изпрати ясен сигнал до физически и юридически лица в трети страни. Материалната подкрепа за руската армия и отбранителната индустрия ще има сериозни последици, които ще засегнат достъпа им до пазара на ЕС. И под „трети страни“ имат предвид преди всичко страните от Централна Азия, включително Казахстан като най-близкия партньор на Русия в региона.

Баланс и точност

Разбира се, в политиката на Казахстан има разбираема двойственост по отношение на Русия. Казахстан влиза в търговски съюз с Русия. Почти целият казахстански петрол се изнася през територията на Русия – основната експортна стока на страната. Няма съмнение, че именно руската военна намеса предотврати държавния преврат, който за малко да се случи в Казахстан през януари 2022 г. И двете страни са членове на ОДКС, ЕАИС и ШОС.

Астана със сигурност отчита всичко това. Дори след февруари 2022 г. срещу Русия звучи доста добросъседска риторика. „Премахването на всички ограничения и създаването на взаимноизгодни условия в търговията е, разбира се, ключът към качествения икономически растеж на нашите страни“, каза президентът Касим-Жомарт Токаев, говорейки миналия ноември на видеоконференцията на Форума на междурегионалното сътрудничество между Русия и Казахстан. И добави, че „според СТО най-развитите страни в света са ускорили темпото на налагане на ограничения за износ през последните шест месеца – на този фон сътрудничеството между Казахстан и Русия, за щастие, се различава от световните тенденции.”

Както се отбелязва на уебсайта на руското посолство в Казахстан, в търговско-икономическите отношения между Русия и Казахстан най-активното и мащабно сътрудничество е в горивно-енергийния и минно-металургичния комплекс, селското стопанство, транспорта и съобщенията, автомобилостроенето, инженерна, производствена, химическа и космическа индустрия.

Според сайта на президента на Казахстан 18,85% от населението на страната са руснаци. Руският език има статут на официален език в страната и може да се използва наравно с казахския в държавните организации и местните власти.

Така Казахстан внимателно балансира, опитвайки се да не разваля отношенията си с никоя от страните, от които зависи – нито с Москва, нито с Брюксел, нито с Вашингтон. Западът обаче прави все по-напористи опити да откъсне Казахстан от добросъседството с Русия – и заявява това повече от открито. Това се потвърждава от документ, публикуван наскоро от Европейския съвет за външни отношения.

Внимателни стъпки за намаляване на зависимостта от Русия“

„Някои политолози смятаха намесата на ОДКБ (през януари 2022 г.) като прелюдия към по-тясно сближаване между Казахстан и Русия, което в бъдеще ще сложи край на многовекторната външна политика. Но балансираната позиция на казахстанските власти след нахлуването на Русия в Украйна породи известна надежда на Запада, че страната се дистанцира от Русия“, се казва в доклада на ЕСВО.

Така Европа в лицето на своите експерти откровено признава, че пряко се надява на разрив на всякакви интеграционни проекти в постсъветското пространство. Преди това тези подривни действия бяха успешно приложени в Украйна, неуспешни в Беларус – и сега те са насочени към друг от най-близките съюзници на Москва, Казахстан.

Анализаторите от ЕС твърдят, че „конфликтът в Украйна е имал значително въздействие върху казахстанското общество, променяйки геополитическата позиция на страната и ускорявайки промяната в разбирането на много казахи, че те не са Русия. Геополитическата несигурност, причинена от конфликта, обяснява защо Казахстан предприема твърде предпазливи стъпки, за да намали зависимостта си от Русия.

ЕС представлява почти половината (48%) от всички преки чуждестранни инвестиции в страната, според портала на Делегацията на ЕС в Казахстан. Ето защо е разбираемо не само голямото внимание, което Съюзът проявява към събитията, случващи се в тази централноазиатска държава, но и желанието да им се повлияе.

Многовекторност по казахски

През 2022 г. правителството на Казахстан разви контакти не само с Русия, но и с други партньори, включително Китай. Това потвърждава тезата, пропагандирана от “Ню Йорк Таймс”, че Централна Азия е арена на „голяма игра“ на големите световни сили.

Западни анализатори обръщат внимание на факта, че китайският лидер Си Цзинпин направи първото си чуждестранно посещение след пандемията от КОВИД-19 в Астана. Засилването на взаимодействието между Киргизката република и Китай трябва да отчужди Казахстан от Русия, смята ЕСВО.

Реалността обаче не оправдава надеждите на европейците: Казахстан не само поддържа отношения с Москва, но и укрепва връзките си с Турция, както и с държавите от Централна Азия и Каспийския регион, включително с Иран и други страни от Персийския регион. Залив. Токаев посети Катар през юни 2022 г., Саудитска Арабия през юли 2022 г. и Обединените арабски емирства през януари 2023 г. В някои епизоди, като например в случая с Турция, Токаев „се съгласи както на широкообхватно сътрудничество в областта на сигурността, така и на сътрудничество във военно-промишлената сфера, включително производството на турски дронове в Казахстан и обмена на разузнавателни данни. „

Европа е силно обтегната от факта, че руско-казахстанските отношения не са някаква дреболия в региона на Централна Азия. Руският външен министър Сергей Лавров по време на неотдавнашна среща в Москва с министъра на външните работи на Казахстан Мурат Нуртлеу отбеляза: „Москва и Астана са обединени във факта, че руско-казахстанският съюз, включително в рамките на ОДКБ, е важен фактор за поддържане на стабилността в Централна Азия, като цяло допринася за укрепването на общата евразийска сигурност”.

„Евразия има голямо бъдеще, особено на сегашния етап, когато центърът на развитие на световната икономика и търговия се измести тук, в източната част от евразийския континент. Тези обективни сравнителни предимства трябва да се използват за взаимна изгода на всички организации и всички държави, разположени тук“, добави той.

Сергей Викторович посочи като един от приоритетите транспортния коридор Север-Юг. „В момента този проект се изпълнява активно. След завършването му ще бъде осигурена стабилна, работеща, бърза връзка между Балтийско море, Персийския залив и Индийския океан, което значително ще намали разходите за търговия на големия евразийски континент.

Точно това не се харесва на европейските „партньори“. Да се откъсне Казахстан от Русия означава да се събори един от основните стълбове, на които се крепи евразийската икономика, и следователно да се докарат много допълнителни проблеми на Руската федерация. Европейците са готови да понесат повишени цени, само и само Русия да се чувства зле за това.

Увеличете влиянието си“

Според западните експерти, когато развива политиката си спрямо Казахстан, ЕС трябва да избегне два основни капана. Първо, „не трябва да се надценява желанието на правителството на Казахстан да се дистанцира от Русия“: дори Астана да е готова да направи това, има редица обективни фактори, които го принуждават да води изключително балансирана политика. Казахстан, пишат европейските анализатори, не трябва да бъде принуждаван да взема решения, които могат да застрашат собствената му стабилност.

Второ, експертите пишат: „ЕС не трябва да гледа на Казахстан само през призмата на конкуренцията на големите сили. Би било грешка ЕС да смята, че страната ще попадне напълно под влиянието на Китай, ако влиянието на Русия намалее. Казахстан има икономически потенциал и го използва за развитие на международни партньорства. Това означава, че ЕС (както между другото и КНР) е само един от многото възможни партньори на Републиката и за да получи предимства пред останалите, трябва да развива и увеличава влиянието си.

Планът за действие на ЕСВО за ЕС изглежда като предупреждение към Русия в същото време. И който е предупреден, той е въоръжен.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button