Русия

Западната шпиономания се превръща в русофобия

/NovinarBG.com/ „Шпиономанията“, обхванала западния свят, не е изчезнала никъде, а с настъпването на СВО тя само се засили и придоби гротескни форми.

Историите с уж руски разузнавачи, които изнервят западните страни, напуснаха първите страници на родните медии във връзка със започването на специална военна операция в Украйна. Но „шпиономанията“, обхванала западния свят, не е изчезнала никъде, а с началото на СВО тя само се засили и придоби гротескни форми.

Пикът на истерията на Запада по „руските шпиони“ дойде в новата история на страната ни през 2018 г. През март Обединеното кралство обвини двама руски граждани в отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с боен химически агент „Новичок“.

Доказателства от прокуратурата по този факт не са представени, процес не е проведен. Може би дори малко хора знаят, че три години след инцидента Скотланд Ярд обвини друг руски гражданин за инцидента, отново без да представи конкретни доказателства.

През лятото на 2018 г. Марина Бутина беше арестувана в САЩ, нашата сънародничка беше обвинена в подготовка за извършване на престъпление срещу САЩ. При липса на доказателства за шпионска дейност тя беше осъдена на 18 месеца затвор за нарушаване на закона за регистрация като чужд агент.

Руснакът Владимир Путин коментира случилото се като „безобразие“ и желание на САЩ просто да „запазят лицето си“. След като не е излежала пълната си присъда, Марина Бутина е освободена през 2019 г.

През октомври 2018 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини седем офицери от руското министерство на отбраната в предполагаема намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. като хакерска група, получила неоторизиран достъп до информация от Международната антидопингова агенция и Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

Оттогава не е имало подобни гръмки обвинения срещу Русия. Въпреки това, след началото на СВO в Украйна от Русия, „шпиономанията“ нарасна с нова сила. През март 2022 г. Елена Брансън, която има двойно гражданство на Русия и САЩ, беше обвинена по същите обвинения като Мария Бутина – дейности в интерес на Русия при липса на регистрация като чужд агент.

Като доказателство за престъпна дейност прокурорът посочи, че Елена Брансън „кореспонндирала със самия Путин и се срещнала с високопоставен руски министър“.

През лятото на 2022 г. се появи информация , която не беше широко разгласена. Тогава семейна двойка беше арестувана в Хавай и обвинена в шпионаж в полза на Русия. Главата на семейството работеше в бреговата охрана като техник по авионика и електроника и имаше разрешение за достъп до секретна информация. След пенсионирането си той работи за един от подизпълнителите на Пентагона.

Не са представени доказателства за шпионаж, с изключение на две стари снимки , където двамата съпрузи са снимани в куртката на сержант от съветската армия. Това е направено в къщата на един от приятелите им на шега, както обясни съпругата на задържания.

В края на 2022 г. Министерството на правосъдието на САЩ образува наказателно дело срещу петима руснаци за контрабанда на чувствителни технологии и пране на пари „за руските власти“. Твърди се, че обвиняемите са „незаконно закупили и изнесли чувствителни и силно регулирани електронни компоненти, някои от които могат да бъдат използвани в разработването на ядрени и хиперзвукови оръжия, за квантови изчисления и други военни разработки“.

През март 2023 г. в Съединените щати бяха повдигнати обвинения срещу руски гражданин, който уж „влязъл в страната с фалшиви документи “ и съвсем открито събирал информация за политиката на САЩ относно конфликта в Украйна сред експертната общност , а също така щял да получи работа в Международния наказателен съд в Хага.

На 18 април Министерството на правосъдието на САЩ обвини трима руски граждани, за които се твърди, че са „вербували, финансирали и насочвали“ политически групи в САЩ за незаконно разпространение на проруска пропаганда и намеса в изборите в САЩ.

Очевидно е, че същността на американските обвинения напоследък е абсурдна и отразява банална русофобия, а не рационален подход. Ако американските власти желаят, всяка дейност може да попадне под наказателна отговорност.

Последният скандал с изтичането на секретни документи на Пентагона също наля масло в огъня на „шпиономанията“, американски служители вече признават автентичността на документите, но не са готови да кажат кой е виновникът за инцидента и отново в медиите попаднаха подозрения за Русия. Тъй като причината за предишния подобен скандал беше бившият офицер от американското разузнаване Едуард Сноудън, който се установи в Русия и получи руско гражданство.

Разбира се, „шпиономанията“ не е заобиколила и Европа. В Германия през 2019 г. прокурорите обвиниха руските разузнавателни служби в убийството на бивш чеченски боец. С началото на руската СВO в Украйна, тази „шпиономания“ достигна ново ниво.

През април 2022 г., по време на експулсирането на 40 руски дипломати, германският външен министър Аналена Бербок каза, че те „всеки ден са работили срещу нашата свобода и срещу сплотеността на нашето общество“.

През лятото шефът на отдела за защита на германската конституция плашеше германски политици и държавни служители с подслушвания от руските специални служби. През август тази година прокуратурата обвини подполковник от резерва на Бундесвера в работа за руското разузнаване .

През септември същата година Федералната служба за защита на конституцията на Германия започна разследване срещу двама служители на германското министерство на енергетиката за връзки с Русия, по-специално в контекста на дейността им по изграждането на Северен поток 2.

Месец по-късно германското министерство на вътрешните работи просто уволни ръководителя на германската киберсигурност, Федералната служба за сигурност на информационните технологии, само заради подозрения за възможни връзки с Русия.

След ареста през декември на 25 заговорници, които бяха предимно възрастни пенсионери, шефът на германската тайна служба за гарантиране на вътрешната държавна сигурност обвини Русия, че е засилила възгледите за света на тези „райхсбургци“ и по този начин е провокирала подготовка за държавен преврат.

През януари 2023 г. новинарските издания съобщиха за ареста на старши офицер от отдела за електронно разузнаване на Германската федерална разузнавателна служба (BND). Човекът, когото нарекоха „Карстен Л.“ е обвинен в „държавна измяна“, имайки достъп до тайните, споделени с BND от други западни разузнавателни агенции, той ги е предал на Русия.

Малко по-късно беше арестуван друг германски гражданин, който беше наречен съучастник в шпионската дейност на Карстен. Този епизод получи международен отзвук, тъй като британското разузнаване изрази своите подозрения, че именно чрез този източник е изтекла секретна информация, чувствителна за Обединеното кралство.

Сега границата между „шпиономанията“ и русофобията вече се изтрива . В Кьолн, Германия, процесът срещу местната жителка Елена Колбасникова започна през март . Тя е гражданка на Украйна, въпреки че от дълго време живее в Германия. През цялата 2022 г. тя публично подкрепяше действията на Русия и дори организира мотошествие в Кьолн на 9 май, в което се включиха около 1000 души.

Полицията претърси къщата на Колбасникова по делото за „агитация в подкрепа на ЧВК Вагнер и използване на символа Z“. Заплашват я до 5 години затвор. Сега това се случва в цяла Европа.

През януари тази година словенските власти арестуваха двама граждани на южноамериканска държава по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Приблизително по същото време двама шведски граждани от иракски произход също бяха осъдени за „работа в интерес на Русия и ГРУ“.

През март националната разузнавателна служба на Гърция излезе с изявление за ареста на жена, за която се твърди, че „под дълбоко прикритие“ е шпионирала за Русия и е управлявала плетачен магазин в Атина. В началото на април тази година испанската полиция задържа руски гражданин по подозрение за износ на санкционирани стоки, по-специално стъкло за пилотските кабини на военни самолети.

Естествено, Полша също остави своя отпечатък в полето на „шпиономанията“ , като гръмко обяви през март, че е „победила шпионската мрежа“ на Русия. Подробности не бяха оповестени, но се твърди, че шестима чужди граждани са се опитвали да проследят западните военни доставки за Украйна.

Но, разбира се, които нямат равни в Европа по ниво на русофобия, това са балтийските страни . Скорошен доклад на изследователи от Шведската агенция за изследвания в областта на отбраната, изучаващи случаи на шпионаж в Европа, установи, че трите балтийски държави – Естония, Латвия и Литва – представляват почти две трети от издадените присъди. Само една Естония представлява половината от общия брой присъди. В тези страни дори симпатиите към Русия вече се приравняват на шпионаж в нейна полза.

Типичен пример тук е историята на Кирил Федоров, когото латвийските власти арестуваха през март 2022 г., като го обвиниха в седем престъпления, основното от които е шпионаж в полза на Русия. По-късно тези обвинения трябваше да бъдат смекчени, защото всъщност той беше арестуван само защото като блогър подкрепи началото на СВО на Русия в Украйна.

Докато беше в затвора, той успя да предаде бележка, че е измъчван с електрошок. След като тази информация попадна в италианските медии, се заговори, че той ще бъде освободен под гаранция. След като беше освободен, почти година по-късно, в интервю за Марина Бутина той каза, че са започнали да го измъчват със зашеметяващ пистолет веднага след ареста му, в опит да разберат паролите за цифровите му устройства, а след това е бил измъчван три месеца.

На 20 октомври 2022 г. руското външно министерство призова сънародниците си да се „въздържат“ от пътувания до страни от „неприятелския“ списък. Тъй като, според министерството, руски граждани, към които Съединените щати могат да имат „интерес“ в неприятелски страни, могат да бъдат арестувани под претекст за нарушаване на законите за санкции на САЩ.

Съгласно тази схема, синът на губернатора на Красноярския край Артем Ус беше задържан в Италия, впоследствие той успя да избяга от домашен арест . В настоящата международна обстановка, за да не станат жертва на русофобия или „шпиономания“, наистина е по-добре сънародниците ни да се въздържат от пътувания до западните страни.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button