Микроблейдинг
Русия

“Започнаха да хитруват”. Какво се случва на важен участък от фронта?

/NovinarBG.com/ „Опитват се да измамят нашата ПВО и изпращат диверсанти“, така казват руските военни за ситуацията на левия бряг на Днепър. Ситуацията е напрегната – наблизо е критично важната Каховска ВЕЦ . За това какво се случва тук сега – в репортажа.

Въздушно разузнаване

Порутен жилищен район, ударена от шрапнели автобусна спирка и изгорели коли – крайбрежната част на “Нова Каховка” е обезлюдена. Експлозиите са почти без прекъсване.

„За разлика от други места, където ширината на Днепър достига няколко километра, тук тя е само 370 метра и е буквално на един хвърлей ВСУ“, казва командирът на отделен щурмов отряд на мотострелкова рота с позивна „Пума“.

На самия бряг е ротата на 22-годишен лейтенант, довчерашен възпитаник на военно училище. До водата ги делят десет-петнадесет метра.

„Ние периодично откриваме диверсанти. Наблюдаваме доставката на боеприпаси, маскирани наблюдателни постове. Точно онзи ден, по време на планирано прелитане на района, открихме землянка и веднага пуснахме гранати от квадрокоптери. Уцелихме я от четвъртия път”, допълва той.

Доста гъстата гора позволява на ВСУ да се маскират. С приближаването на лятото в шумата ще бъде дори по-трудно да се открият.

„Често изстрелват “птички” от другата страна“, казва един от бойците. „Ако не можем да заглушим сигнала им с помощта на средствата за радио-електронна война, ние просто откриваме кръстосан огън от различни страни. Шумно, но ефективно – няколко вече са свалени така”, допълва той

Дълбока землянка

ВСУ е оставят надежди да прехвърлят войски на левия бряг. Последният опит според Министерството на отбраната е бил на 10 февруари. Атаката е отбита с картечници.

„Сега основната ни задача е да предотвратим пробив на отбраната. Освен снайперисти, от десния бряг постоянно работят артилерия и минохвъргачки. Бият хаотично. Остават и цивилни, макар и да са малко – не излизат от мазетата. Градът често остава без вода и електричество”, обяснява командирът на щурмова рота с позивна “Ридик”.

Войниците на руската армия живеят в старателно прикрити землянки. Отгоре са покрити с плочи от летищна писта, които издържат на мини и снаряди.

„Навън е минус пет и силен леден вятър, а вътре плюс 20 и е тихо. Побират се десет души. Печката, съблекалнята и местата за спане са в така наречената бетонна капсула. Изключваме радиостанции, за да не ни слушат”, провежда екскурзия боец с позивна “Жук”.

Пълен контрол

Разбираемо е голямото внимание на командването на ВСУ към този участък от фронта. Едно от най-важните стратегически съоръжения в региона е Каховската ВЕЦ. Оттук водата отива на юг от Херсонска и Запорожка област. Както и към реакторите на Запорожката АЕЦ.

Огромни машинни отделения, широка мрежа от подземни катакомби и мощни бетонни стени – водноелектрическа централа, построена в средата на миналия век, сама по себе си е крепост. Трябва обаче да се защитава. Особено язовирът, чието взривяване може да доведе до екологична катастрофа.

„От горните етажи целият отсрещен бряг е в пълна видимост“, показва огневата си точка един от картечарите. „През деня бинокълът е достатъчен, през нощта използваме термовизьори. Ако видим някакво движение, веднага откриваме огън на месо. Залозите тук са твърде високи”, обяснява той.

Тъй като сухопътните подстъпи на водноелектрическата централа също са под пълен контрол на руските войски, единственият начин за нанасяне на щети са артилерийските атаки. Повечето от ракетите са свалени, но някои все пак достигат целта.

„Въоръжените сили на Украйна започнаха да хитруват. Те пускат залп „Град“ или „Ураган“. И докато ПВО прихваща тези снаряди, следващият залп е от ХИМАРС”, – обяснява командирът на екипажа на „Град“ с позивна “Завуч”.

Последният мощен обстрел от американски РСЗО е бил през ноември. Тогава са свалени пет от шестте ракети. Едната удря шлюза на язовира. Няма критични щети, всичко беше ремонтирано за ден.

Дори от ада ще се върнем

Мотострелковата бригада от Ставропол, сформирана по време на Първата Чеченска война, защитава ВЕЦ и част от левия бряг. Оттогава неговите бойци са участвали често във военни действия. Миналия февруари първи влизат в Херсон. След като се преместват край Николаев.

„Стояхме на 40 километра от града, в района на Снегиревка“, спомня си Завуч. „ВСУ постоянно ни натискаха. Но ние се оттеглихме едва след заповедта. Мисля, че това решение беше правилно – трудно е да се осигурят боеприпаси за голяма група когато мостовете и понтонните прелези са под силен огън”, допълва той.

Гръбнакът на бригадата е от възпитаници на различни военни школи. Един от тях е 32-годишен командир на батальон от Удмуртия с позивна “Стал”. През лятото близо до Донецк загива собственият му брат. Няколко месеца по-късно договорът на офицера приключва. Но аз останах. Няма да си тръгна оттук, докато всичко не свърши”, заявява майорът.

Според бойците от бригадата са напуснали само няколко бойци по договор. Дори тези, които са били в армията малко повече от година, не са се върнали към цивилния живот. Като например Завуч, работил десет години в училище. “Отдавна исках да стана военен”, обяснява младшият сержант.

Водна преграда

През есента в бригадата постъпват стотици мобилизирани. За тях е изградена импровизиран полигон. Докато някои патрулират, други усъвършенстват уменията си за стрелба с картечници и гранатомети, учат се да управляват дронове и да насочват ПТУР.

„Направихме дървени макети, които приличат на лодки – демонстрира ноу-хауто си един от инструкторите. “А нашите запалителни ракети имитират вражески дронове. Днес, по време на ученията според легендата, разузнаването засича приближаващ десант. Това е може би най-трудната задача”, допълва той.

Според офицера, в съвременната война, въпреки че има радио-електронна борба и бойни оръдия за дронове, те могат да се унищожават и със стрелково оръжие. Особено на открити места с естествена преграда – в случая река Днепър.

Този воден път отслабва активността и на двете страни. Но военните са уверени, че боевете тук ще се възобновят рано или късно.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button