ПОСЛЕДНИ

Заради насилието по протестите полицаите ще носят служебния си номер и върху якета

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 Полицаите ще бъдат задължени да носят личния си идентификационен номер и на връхните дрехи.

Това предвижда промяна в инструкция на МВР, публикувана за обществено обсъждане на сайта на силовото ведомство, съобщава Медиапул. Според новите текстове номерът ще се носи и когато служителите са със специално оборудване – бронежилетка, тактически елек, противоударна жилетка и д.р.

Диета без глад

На 30 градуса – със зимни якета

Предлаганата промяна е предизвикана от полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято. Голяма част от служителите останаха неидентифицирани именно защото личните им номера не се виждаха.

Пред комисията за разследване на полицейско насилие в миналия парламент МВР даде абсурдното обяснение, че номерата не се виждали, защото полицаите носели якета. Председателят на комисията Николай Хаджигенов заяви, че те са поискали данни за две от датите – 10 юли и 2 септември. И в двата дни температурите са били около 30 градуса, но въпреки това според МВР полицаите са били облечени с якета.

На десния джоб

Проверка по рама

Занапред номерът ще се носи на десния преден джоб на връхното облекло или на друго място от същата страна в случай, че дрехата е без джоб, предвиждат промените. И в момента служителите са задължени да носят такъв номер по същия начин. Формулировката в инструкцията обаче е такава, че на практика изключва якетата. В нея е записано, че номерът се слага с велкро лепенка на риза, яке или тактически елек.

Игра на Богове -Възходът на падението

Година по-късно

Повече от година МВР упорито отричаше по време на протестите да е имало полицейско насилие. Едва при сформирането на предишното Народно събрание започнаха да излизат подробности за побоищата. Най-силно впечатление направиха кадрите, пуснати от комисията на Хаджигенов. Записите от охранителните камери на Министерския съвет показаха как полицаи бият и удрят младежи с белезници.

Едва тогава по случая се задейства прокуратурата, отново след година мълчание. Оказа се, че междувременно един от обвинените полицаи е станал служител на Бюрото за защита на свидетели, докато то бе на подчинение на главния прокурор Иван Гешев.

Комисията на Хаджигенов отправи препоръки към редица институции, сред които МВР, НСО и прокуратурата. Според него вътрешният министър Бойко Рашков е единственият, който ги спазва.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button