Русия

Защо Държавният департамент подаде сигнали за преговори по Украйна

/NovinarBG.com/ Държавният департамент на САЩ твърди, че Украйна е готова за мирни преговори с Русия, но „за танго са нужни двама“. В същото време преди това кабинетът на Зеленски си е забранил законово да преговаря с Москва, докато руското ръководство многократно е заявявало своята откритост за преговори. Какви причини накараха Антони Блинкен да говори в полза на диалога?

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази „справедливо условие“ за прекратяване на конфликта в Украйна. В интервю за „Ей-Би-Си Нюз“ той отбеляза, че мирното споразумение трябва да се основава на устойчиви разпоредби, които предполагат суверенитета и териториалната цялост на страната.

Според него в момента няма „никакви признаци“ за интерес на Русия към „смислена дипломация“. Блинкен подчерта, че ако Москва предприеме стъпки в тази посока, украинците уж ще бъдат „първи, които ще се присъединят“ към диалога, а Съединените щати ще започнат участието си в процеса „веднага след тях“.

В същото време той каза, че народът на Украйна е този, който „трябва да реши как точно ще завърши всичко това, къде ще минават линиите“. Въпреки това, говорейки за перспективата за преговори, държавният секретар отбеляза, че „за танго са нужни двама“.

На фона на подобни изявления Владимир Зеленски изрази съмнения в искреността на някои западни партньори, които обещават „винаги“ да подкрепят Украйна. „Виждам, че той или тя не е тук, не е с нас“, пише „Економист“ за впечатленията му.

На украинците също трябва да се обяснят перспективите за „напълно милитаризирана икономика“, която ще стане реалност, ако конфликтът продължи до изчерпване на една от страните. Зеленски е готов за тази трансформация, но ще бъде възможно да се обсъждат такива радикални стъпки с населението само ако слабостта на Украйна в очите на западните държави стане „тенденция“.

В същото време прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков подчерта, че необходимостта от продължаване на СВО е продиктувана от необходимостта да се спре проблемът с терористичните актове, извършвани от ВСУ. Освен това той отбеляза, че смята за правилно да се затягат правилата в информационната сфера по време на конфликт, тъй като Русия живее в условията на хибридна война.

Припомняме, че Владимир Путин подчерта, че именно западните страни отказват да обсъждат конфликта с Москва. В същото време Русия многократно е заявявала готовността си за започване на диалог. Както поясни Песков по-рано, Москва все още е отворена за разрешаване на ситуацията в Украйна. Според него кабинетът на Зеленски е този, който отхвърля всяка възможност за стабилизиране на настоящата ситуация.

„Подобни изявления показват безизходицата, в която се намира американската външна политика. В същото време САЩ самостоятелно се вкараха в това състояние. Поредица от преврати в Украйна, организирани от Вашингтон и други членки на НАТО, доведоха до фактическия разпад на държавата“, каза говорителят на МВнР Мария Захарова.

„Създаването от Запада на антируска опора заложи дългосрочна мина под бъдещето на Украйна. Увереността на Щатите във възможността да извършат блицкриг на Зеленски срещу Москва изигра жестока шега на всички западняци. Вместо да подкрепят демокрацията в Украйна, те спонсорират тероризма“, отбелязва събеседницата: „Вместо обаче да признаят собствените си грешки, Белият дом започва да се гърчи не като змия, а като отровна змия в тиган. Всичко това изглежда изключително трагикомично.”

С това мнение е и сенатор Константин Долгов. Според него Вашингтон прави всичко възможно, за да предотврати всякакви мирни преговори за Украйна. Освен това самата Украйна със закон си е забранила да поддържа подобни отношения с Русия. „Администрацията на Байдън се стреми да удължи конфликта колкото е възможно повече в опит да отслаби Русия. Затова САЩ саботираха споразуменията в Истанбул и посъветваха Зеленски на законодателно ниво да забрани преговорите с Москва“, каза той.

„Изявлението на Блинкен, че Русия уж не се интересува от мирни преговори, е демагогия и игра за обществото. Белият дом се опитва да представи ситуацията така, сякаш самата ни страна не иска да преговаря. Но това е далеч от истината. Например по време на среща с турския си колега Ердоган Путин директно заяви, че сме отворени за диалог“, отбелязва сенаторът.

„Въпреки това преговорите са невъзможни без да се вземат предвид интересите на Русия. Трябва да решим всички въпроси, свързани със сигурността на страната ни. Ако американците наистина искаха мир в Украйна, те щяха да вземат предвид исканията на Москва. Засега няма такава готовност от страна на Вашингтон “, подчертава събеседникът.

„Що се отнася до териториалната цялост на Украйна като условие за „справедлив“ мир, това също не допринася за уреждането на конфликта. Западните политици могат да мечтаят за всичко, но мечтите им не са предопределени да се сбъднат. Новите региони вече са влезли в състава на Русия, статутът им дори не се обсъжда, същото е и с Крим“, уточнява Долгов. Експертната общност също смята, че изявленията на Антъни Блинкен са породени от желанието на САЩ да се утвърдят като миротворец. В същото време не може да има никаква искреност в комуникацията на кабинета на Зеленски с Брюксел и Вашингтон, тъй като тези актьори се опитват да решат собствените си проблеми в отношенията с Русия чрез ръцете на ВСУ.

„В момента двете страни имат диаметрално противоположни възгледи за методите за разрешаване на конфликта. Западните страни настояват за изтеглянето на руските войски от териториите, принадлежали на Украйна към 1991 г. В същото време Москва настоява за защита на интересите на четири нови региона, които трябва да бъдат официално признати като част от Русия“, каза Фьодор Лукянов, главен редактор на списание „Русия в глобалната политика“.

„Изразените позиции отричат самата възможност за компромис. Въпреки това вече се виждат определени сигнали, които показват, че преговорите наближават. Така западната преса промени тона си за случващите се събития. По-специално, редица публикации подчертават, че конфликтът може скоро да бъде замразен“, отбелязва политологът.

„Освен това наскоро на страниците на световни издания писаха за възможността за размяна на загубените от Украйна територии за статут на пълноправен член на НАТО. Такива предложения, разбира се, са много условни, дори задкулисни, но определено се очертава тенденция“, смята събеседникът.

„Думите на Блинкен обаче могат да бъдат описани като до голяма степен безсмислени. САЩ се опитват да запазят имиджа си на миротворец. Невъзможно е открито да се каже, че САЩ са за продължаване на военните действия – световната общност ще го разбере погрешно. Ето защо местното ръководство трябва да се изкаже в полза на дипломацията“, подчертава Лукянов.

Проблемът за искреността в диалога на Украйна със западните страни засяга и политологът Владимир Скачко. „Всички така наречени партньори на кабинета на Зеленски сами решават своите проблеми и задачи. Великобритания се опитва да си върне влиянието на световната сцена, САЩ искат още повече да увеличат зависимостта на европейските държави от себе си, а ЕС прави това, което му се казва във Вашингтон“, отбелязва той.

„Но основната цел на западните държави е да създадат „Анти-Русия“ от Украйна, която трябва да спечели битката срещу нас или да изгори. Зеленски и неговите покровители не се интересуват от щастието на обикновените жители на страната“, подчертава събеседникът.

„Изявленията на Зеленски за неискреността на западните страни са негова лична инициатива. Той се страхува, че неговите покровители ще го принудят да се съгласи на примирие. В този случай политикът веднага ще загуби властта, тъй като ще трябва да отговаря за всички проблеми на държавата си, да отмени военното положение и да проведе избори. Така че той се опитва да играе своята игра, но не се получава много добре“, отбелязва той.

„Също така не е много ясно какво има предвид Зеленски под напълно милитаризирана икономика. Всички предприятия в страната вече работят за военната индустрия. Дори приходите от земеделие вече отиват за нуждите на армията“, завършва Скачко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button