Микроблейдинг
Русия

Защо Европа не забранява руския атом?

/NovinarBG.com/ Полша остана много разстроена, защото руският “Росатом” успя да избегне санкциите в новия 10-ти пакет. Унгария и Франция защитиха правото да работят с Русия. Но дори Германия, която изостави атомните си електроцентрали, в случая не беше на страната на твърдата позиция на Варшава. Защо за Европа е дори по-трудно да се откаже от руската атомна енергия, отколкото да се откаже от въглищата, петрола и газа?

Европейската комисия се отказа от плановете си да наложи санкции на руския ядрен сектор или неговите представители в 10-ия си санкционен пакет, съобщиха трима неназовани европейски дипломати пред европейското издание “Политико”. Основните противници на въвеждането на ограничения срещу руската ядрена индустрия са Унгария и Франция. На свой ред Полша изрази разочарованието си, че проектът на нов пакет от антируски санкции на ЕС не засяга държавната корпорация „Росатом“.

Как руската ядрена корпорация раздели Европейския съюз и защо “Росатом” успява да избегне европейските санкции?

Третата група държави са против всякакви ограничения в ядрената сфера. Това са Унгария, България (която заема антируска позиция по други въпроси), Финландия, Чехия и Словакия. Причината е проста – тези страни зависят от руските доставки на гориво за своите проектирани от СССР реактори.

В Чехия работят шест ядрени блока ВВЕР-440, в Унгария и Словакия по четири блока ВВЕР-440 и два такива в България. И всички са 100% заредени с руско гориво. Във Финландия руското ядрено гориво заема 36% от пазара.

Горивната компания на Росатом ТВЕЛ е единственият в света лицензиран доставчик на ядрено гориво за ВВЕР-440, който просто няма кой да замени, казва Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси. Освен това за всеки клиент всъщност се произвежда уникално гориво въз основа на стратегията за горивния цикъл на всеки оператор на атомна електроцентрала.

„През последните години Росатом получава 0,34-0,4 милиарда долара годишно от продажбата на ядрено гориво в страните от ЕС, което е 40% от приходите му от продажбата на гориво като цяло. Руското ядрено гориво представляваше 25-28% от целия европейски внос,“, казва Кондратиев.

„В повечето случаи тези страни просто не могат да преминат към алтернативни източници на гориво. Алтернатива може да предложи само американската компания “Уестингхаус”, която произвежда в Швеция гориво за реактори съветска конструкция. Капацитетът на завода обаче е ограничен. Но основният проблем е, че това гориво не е сертифицирано в страни, където работят реактори по съветска конструкция. И ще отнеме години, за да се премине процедурата по сертифициране“, обяснява Кондратиев.

Невъзможно е незабавно напълно да се замени едно гориво с друго. Първо трябва да заредите пробна партида в реакторите, да видите как се държи новото гориво. След това делът на американското гориво трябва да се увеличава много бавно и постепенно. „В Украйна този процес отне години, а в европейските страни най-вероятно ще продължи още по-дълго. Защото европейските регулатори са по-стриктни по отношение на процеса на смяна на горивото заради правилата на безопасност“, обяснява Кондратиев. Следователно той заключва, че при сегашните условия горивото на “Росатом” за реактори от съветски тип е незаменимо за дълго време – 10-15 години.

„Следователно най-вероятно съветските атомни електроцентрали в Източна Европа, докато не бъдат изведени от експлоатация поради старост, ще работят с гориво на “Росатом”, в противен случай просто ще бъдат затворени поради санкциите. Това означава пълномащабна енергийна криза поне за няколко държави, а дори може за целия регион на Източна Европа“, прогнозира експертът.

Традиционно реакторите ВВЕР-440 осигуряват половината от производството на електроенергия в Унгария и повече от половината в Словакия. Поради това според европейските регулатори цените на електроенергията в тези страни са сред най-ниските в ЕС. Следователно без атомни централи кризата е неизбежна.

Само че няма да стане веднага след санкциите, а след шест до девет месеца, когато ще трябва да се презарежда горивото и вече няма да може да се купува. Горивото в атомните електроцентрали обикновено се презарежда веднъж годишно.

Ако ЕС реши да наложи забрана на участието на Русия в изграждането на реактори в европейските страни, то Унгария ще загуби проекта за изграждане на втория етап на АЕЦ „Пакш“ от „Росатом“. Още миналата година има издаден строителен лиценз и унгарците се готвят да започнат работа по обекта.

Според експерта, ако се въведе само такава забрана, тогава енергийна криза в Унгария няма да се случи веднага, тъй като съществуващите реактори ще продължат да работят. Кризата обаче гарантирано ще се случи след 8-10 години, тъй като старите реактори ще излязат от експлоатация, а нови няма да се появят на тяхно място. Защото дори и да се намери нов предприемач, ще бъде нереалистично да се премине отново през всички етапи на одобрение и да се построи централата за десет години и най-вероятно този проект ще спре без “Росатом”.

Всъщност дори Германия не подкрепя санкции срещу “Росатом”, въпреки че Германия има силно антиядрено лоби и антируска реторика при сегашните власти. Освен това Германия отдавна независимо реши да се откаже от ядреното производство. Страната обаче има голям дял употреба на газ за енергия.

„Германия гледа на енергийния пазар глобално и разбира, че може също да пострада от тези санкции. Ако в началото на зимата на 2023-2024 г. европейските страни трябва да изключат реакторите си поради липса на руско ядрено гориво, тогава това ще означава едно – всички ще трябва да увеличат потреблението на газ, което ще доведе до дефицит и повишаване на цената на газа“, казва Кондратиев. Това ще бъде нов удар за европейската икономика, която вече издиша.

Във Франция, напротив, делът на ятома в производството е висок. Още повече, че французите просто имат собствени компетенции и реактори и се осигуряват с гориво, като купуват суровини в Африка (бившите колонии). Вярно, те също купуват гориво от “Росатом”, тъй като компанията може да произвежда гориво за реактори от западен тип. Но ако се наложи, французите ще се справят и сами, смята експертът.

„Подобни санкции обаче не остават незабелязани за световния пазар. Вече видяхме това през 2022 г. на пазарите на въглища и петрол. “Росатом” произвежда повече от една трета от всички продукти на обогатен уран в света и заема 17-20% от световния пазар за производство на гориво. Той контролира минни съоръжения в Казахстан, има договори за доставка на уран от Узбекистан. Във всеки случай санкциите ще засегнат цялата верига, а не само Русия. Следователно санкциите срещу “Росатом” ще доведат до по-високи цени на световния пазар на ядрено гориво. Франция не е готова да създаде силна турбулентност на световния пазар на уран с непредвидими последици. Тъй като конкурентоспособността на нейната икономика зависи пряко от френската ядрена индустрия“, обяснява Сергей Кондратиев.

Друг важен момент. “Росатом” не само доставя ядрено гориво, но единствен в света, който едновременно доставя гориво и събира отработеното за преработка и погребване. От французите той взема между другото отработено гориво, което не е негово.

„За потребителите това е много изгоден вариант, тъй като не е необходимо да се инвестира в разработването на технологии за преработка и съхранение на отпадъци и изграждане на постоянно хранилище за отработено ядрено гориво. Всичко това е скъпо, отнема много време, включително сертификация, търсене и съгласуване на територията с местните жители за изграждането на постоянно хранилище“, казва източникът. Например американците дори не си връщат горивото.

В действителност дори Полша и балтийските държави косвено ще пострадат от тези санкции срещу “Росатом”. „Защото Полша, например, сега купува електроенергия от Чехия и Словакия, която също се генерира в атомни електроцентрали. А балтийските страни от Финландия, където също може да има трудности с производството на електроенергия в старите атомни електроцентрали “, казва Кондратиев. Да не говорим, че спирането на АЕЦ ще изостри газовата криза в Европа като цяло.

Превод: ВС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button