Русия

Защо Макрон се преструва на миротворец

/NovinarBG.com/ Сред страните, желаещи да помирят Русия и Украйна, се добави още една държава. Този път, според медийни изтичания, Франция разработва „мирен план за разрешаване на украинската криза“, а нейният президент Макрон разчита на помощта на Китай. Какво се съдържа в „плана Макрон“ и защо изглежда най-малкото крайно двусмислен?

Френският президент има пореден брилянтен план: да стане велик миротворец. Според „Блумбърг“ Макрон е инструктирал своя съименник, дипломата Бон (също на име Еманюел), да работи с Ван Йи, ръководител на офиса на Комисията по външни работи на Комунистическата партия на Китай, за да изработят някои условия, които по-късно могат да бъдат използвани като основа за мирни преговори между Русия и Украйна. Французите смятат, че подобни преговори може да се проведат още през лятото, „ако всичко върви добре“, според анонимен източник на агенцията.

Така Париж се присъедини към редица страни, които правят предложения за разрешаване на украинската криза. Преди това Пекин вече направи това с 12-те си „тези за мир“, Турция активно говори по този въпрос, а през последните дни най-широка известност получиха плановете на Бразилия за „помиряване на Украйна и Русия“.

Въпреки това, всички горепосочени страни поне не са врагове на Москва – те или си сътрудничат с Русия, или заемат наистина неутрална позиция. Франция, чиито танкове и артилерия са в момента в Украйна, трудно може да се нарече неутрална.

Тогава какво иска Макрон? Как ще убеди Москва в искреността на намеренията си, като всъщност е страна в глобалния конфликт между Русия и Запада? Макар и само поради тази причина, може да се каже, че каквото и да се съдържа в плана на Макрон, той първоначално се основава на двусмислени предпоставки.

Говорител на офиса на Макрон (отново неназован) потвърди, че дипломатът Бон е в контакт с Ван Йи, но отказа да даде подробности. От своя страна китайският външен министър отговори типично китайски, че не знае източника на информацията и че в такъв случай е „трудно да се установи автентичността на информацията“.

Но най-интересното в тази информация е, че тя се появи на сайта на американската агенция „Блумбърг“. Френските медии все още са почти изцяло и напълно погълнати от вътрешния дневен ред. Може би не са забелязали това събитие – или може би умишлено са го пренебрегнали.

Факт е, че в понеделник вечерта Макрон направи телевизионно обръщение, което беше гледано от над 15 милиона души във Франция. Тоест почти всеки четвърти жител на страната, включително възрастните хора и бебетата. След като прокара, против волята на народа, реформа, която повишава възрастта за пенсиониране с две години, френският президент око каза, че това е „необходимо“, за да „гарантира пенсия за всички“.

Признавайки, че „работата на твърде много французи вече не им позволява да живеят добре, тъй като цените растат“, той обеща да реорганизира пазара на труда. Освен всичко друго той каза, че за да запази републиканския ред, държавата ще създаде 200 нови жандармерийски бригади, ще наеме повече от 10 хиляди допълнителни служители, ще се бори с нелегалната миграция, ще се погрижи за здравеопазването, което напоследък предизвика големи критики , и като цяло с помощта на премиера Елизабет Борн ще изгради „пътна карта“, която ще направи всички щастливи. Освен това Макрон обеща, че на 14 юли – деня на националния празник, Деня на Бастилията – ще бъде готов да представи на хората първите значими постижения.

Сега френските медии правят дисекция, карат се, анализират, цитират този набор от думи, напълно преминавайки към вътрешната политика. Представители на френската опозиция се отличават с остроумие, отбелязвайки, че за 100 дни, които остават до 14 юли, можете да постигнете само поражение при Ватерлоо и след това да се озовете на Света Елена. Във всеки случай обаче Макрон не е заплашен от паралели със съдбата на Наполеон – не е такъв.

Така или иначе във Франция сега се говори и пише само за вътрешните работи. Внезапно обаче се оказа, че Макрон не е паднал духом изобщо, а в същото време се опитваше да прокара външнополитически инициативи. Освен това, за разлика от вътрешните работи, той предпочита да мълчи за тях и да не ги афишира по никакъв начин. И ако някой не беше решил да изтече информация на „Блумбърг“, има голяма вероятност никой да не разбере нищо.

По някаква причина агенцията реши да оповести публично какво се случва със заглавието: „Макрон иска китайска помощ, за да доведе Русия и Украйна на масата за преговори“. В статията има някои несъответствия. Фразата „не е ясно дали Киев и неговите съюзници подкрепят плана на Макрон“ противоречи на източника в следващия параграф, че съюзниците на Франция са били уведомени за всички нейни инициативи – което, така да се каже, предполага, че те поне не трябва да са се противопоставяли.

Самият факт на неочаквано изтичане на информация обаче показва, че инициативата на Макрон интересува някой. При това тези, които ако не от най-близкото обкръжение на френския президент, то поне формално се смятат за негови съюзници. Някой реши да оповести публично инициативата на Макрон преди време и по този начин да усложни задачата на мосю Еманюел Бон – и на самия Макрон.

„Всички бъдещи преговори“, пише „Бмубръг“, ще трябва да зависят от няколко условия, включително „успешна украинска пролетна контраофанзива“, която позволява на Киев да води преговори „от позиция на силата“. В същото време някои европейски служители предупреждават, че контраофанзивата е карта, на която е заложено твърде много. Че Украйна няма да може да окупира всички територии, които иска да окупира, и че „по-реалистичната цел е да се напредне с 30 километра (20 мили) в южна посока“, което ще създаде сериозни проблеми за руската военна логистика и ще създаде условия за по-мощно настъпление на украинската армия през 2024 г.

Това предполага, че „съюзниците на Украйна“ трябва да подкрепят нейното настъпление по всякакъв възможен начин, а също така, че военните действия са планирани не само през тази, но и поне през следващата година.

По тази логика всякакви преговори биха дали на Русия глътка въздух, която тя ще използва за превъоръжаване и изграждане на силите си, което Западът не може да си позволи. Именно тази идея непрекъснато се излъчва, например, от Държавния департамент на САЩ.

Същите анонимни източници съобщават, че планът на Макрон включва „дългосрочни гаранции за сигурност“ на Украйна, които „ще възпират Русия от бъдещи актове на агресия“. По този въпрос е нужна повече конкретика, но такава няма и всъщност това твърдение, направено от неизвестно лице, пожелало анонимност, може да се тълкува както искате.

Официално представителите на Франция, между другото, подкрепят позицията на Киев, която е Русия да напусне всички територии, които е окупирала. С други думи, да се откаже от резултатите от референдума, в резултат на който Херсонска и Запорожка област, както и ДНР и ЛНР отново станаха част от Русия. Вероятността Русия да се съгласи с това е нулева. И Китай, чиято подкрепа Макрон очаква да спечели, е наясно с руската позиция.

„Съюзниците все още не са обсъдили детайлите на мерките и не са се споразумели за тях на предстоящата среща на върха на лидерите на НАТО в Литва“, но при всички случаи ще помогнат на Украйна да модернизира армията си и да продължи да доставя оръжия, пише „Блумбърг“. Така всъщност залогът на Макрон за мирно споразумение, участието в което би му позволило да спечели точки и да представи, освен всичко друго, силно раздразненото срещу него френско общество като някакво реално постижение, играе срещу залога на НАТО за удължаване на военните действия с цел под една или друга форма да се победи Русия.

Освен това не е тайна, че европейската военна индустрия, както и американската, скоро след избухването на конфликта започнаха да процъфтяват за първи път от много години. И това са много пари, да не говорим, че са значителна част от икономиката, работни места, принос към БВП и прочее. А самият Макрон, каквито и мирни планове да предлага, активно подкрепя Украйна с оръжейни доставки.

В същото време само две категории могат да си позволят да ви уверят, че искате да гасите огъня и да заливате пламъка с бензин: психопатите и западните политици. Но Франция има късмет – Макрон все пак е политик, въпреки че понякога има съмнения в това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button