Русия

Защо на Запад заговориха за край на конфликта в Украйна?

/NovinarBG.com/ За първи път от дълго време западните медии започнаха да говорят за начини за прекратяване на конфликта в Украйна. И това се отнася както за европейската преса, така и за американската. Каква беше отправната точка за тези промени и как Русия трябва да се отнася към тази тенденция?

Американският политически анализатор Фарид Закария е убеден, че единственият начин за разрешаване на украинската криза е чрез мирни преговори. Компромисът е възможен, ако Украйна се съгласи с гаранциите за сигурност на НАТО, които няма да важат за контролираните от Русия територии, съобщава Си-Ен-Ен. Според експерта конфликтът е в задънена улица: за последните три месеца нито една от страните не е успяла да организира широкомащабни настъпателни операции.

„Този компромис – оставяне на Крим и част от Донбас в замяна на фактическо членство в НАТО и ЕС – може да бъде представен на украинците като победа. Подобно решение би могло да бъде приемливо и за Русия, тъй като Москва казва, че борбата е само за някои рускоезични части на Украйна“, пише Закария, предлагайки референдумите да се проведат в „спорни територии“ под наблюдението на международни наблюдатели.

Според него Русия е успяла да постигне значителни успехи по въпроса за задържането на територии. Москва стабилизира икономиката за рекордно кратко време, поддържайки партньорства със страни като Индия и Китай. Според прогнозите на МВФ тази година руската икономика ще се почувства по-добре от икономиките на Германия и Великобритания. В резултат западните санкции се оказаха безсмислени: Русия все още има достъп до санкционирани стоки чрез внос от съюзнически държави.

Подчертава се, че идеята да се победи Русия на бойното поле не се оправда. В краткосрочен план САЩ и страните от НАТО могат само редовно да увеличават доставките на военна помощ за ВСУ. Въпреки това повече от месец се наблюдават трудности с прехвърлянето на техника, което прави невъзможна победата на ВСУ в стила на Втората световна война.

Авторът посочва, че „истинската цел на населението на Украйна е да се почувства като част от колективния Запад“, съответно акцентът трябва да се основава на включването на Украйна в „демократичното семейство“, а не на връщането на Крим или Донбас. „Ако войната се проточи с години, можем ли да позволим Украйна да бъде унищожена, за да я спасим?“, обобщава авторът.

В края на миналата седмица Китай също направи предложения за мирно уреждане на украинския конфликт. Вашингтон обаче не е готов да започне преговори и не може да допусне участието на КНР като посредник в преодоляването на кризата. Президентът на Беларус Александър Лукашенко също говори за целесъобразността да се сложи край на конфликта точно сега, в противен случай „Украйна може да умре“.

Европейската преса също все по-редовно пише, че украинският конфликт трябва да бъде завършен на масата на преговорите. Както отбелязва германският вестник „Билд“, западните страни възнамеряват да помогнат на ВСУ да преминат в контранастъпление и да дадат шанс да „върнат териториите преди есента“, но в случай на неуспех те ще поискат Киев да премине към мирни преговори с Москва.

Фактът, че френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц препоръчаха на Владимир Зеленски да започне мирни преговори с Русия, също беше съобщен на 24 февруари от „Уолстрийт Джърнъл“. Според запознати източници Германия, Франция и Великобритания са предложили пакт между НАТО и Украйна, за да насърчат Киев да започне мирни преговори с Русия.

Според руската експертна общност вече има предпоставки Западът да принуди Зеленски да преговаря. „Такива изводи могат да се направят от публикации и интервюта на западни политици, които все по-често задават въпроса: как трябва да приключи конфликтът в Украйна? – казва политологът Владимир Корнилов.

Събеседникът припомни, че канцеларията на президента на Украйна „моли за преговори преди година“. Но ситуацията се промени, след като „Западът забрани на Зеленски да води диалог с Москва и го принуди да продължи войната с Русия“. „Ако САЩ и Великобритания решат, че няма да получат нищо друго от тази безсмислена война с Русия, Украйна незабавно ще се върне към диалог“, смята Корнилов.

„Дискусията в западната преса за варианти за прекратяване на украинската криза се дължи на факта, че техните политици все по-трудно работят с мнението на избирателите, които са уморени от Украйна и обвиняват властите на своите страни за случващото се. В действителност мисля, че никой от политиците все още не иска да премине към мирни преговори“, предполага политологът-американист Малек Дудаков.

„Сега колективният Запад се опитва да помогне на ВСУ чрез доставка на обещаното оръжие, да подобри ситуацията на фронта, да спре настъплението ни в Донбас и да прекъсне сухопътния ни коридор към Крим“, смята експертът.

„Според техния план тези събития трябва да се състоят през пролетта или лятото и едва тогава, през есента, може да се започне с преговорите. Но ако този план не бъде изпълнен, тогава можем да говорим и за преговори, но вече при изгодни за Русия условия. Междувременно всички изброени варианти са напълно неприемливи за нас“, смята Дудаков.

„Тъй като войната с Русия не може да продължи безкрайно, Западът се опитва да намери начини за прекратяване на кризата предвид тенденциите в САЩ. Конфликтът се използва от администрацията на Джо Байдън като трамплин за предизборната му кампания. И демократите, и републиканците разбират това, поради което напоследък се активизираха в разсъжденията си“, каза Владимир Василиев, главен изследовател в Института за изследване на САЩ и Канада на РАН.

Той уточни, че много републиканци в Конгреса на САЩ настояват за промяна на приоритетите във външната политика, тъй като смятат Пекин, а не Москва за основен враг на Вашингтон. Неясната политика на Джо Байдън обаче доведе до опасна конфронтация за САЩ с Русия и Китай едновременно.

„Китай, ако едностранчивата политика на Байдън продължи, може да промени неутралното си отношение към украинския конфликт. Следователно мирното разрешаване на кризата, според някои републиканци и демократи, може да забави сближаването между Русия и Китай. Поне във военната сфера. И в това те виждат полза за САЩ“, заключва Василиев.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button