ПОЛЕЗНИ

Защо не трябва да изхвърляте черупки от шамфъстък

Има много начини да използвате черупките, останали след ядене на шам-фъстъци, вариращи от занаяти за градината и училището до използването им в градински лехи.

Анастасия Коврижна , експерт и ландшафтен дизайнер, говори за това защо черупките от шам фъстък са полезни в градината.

Advertisement

Мулчиране на почвата

Черупките от шам фъстък могат да бъдат отличен материал за създаване на мулч, който предпазва растенията от вредители като охлюви. Той се разгражда бавно, като осигурява дълготрайно освобождаване на хранителни вещества в почвата и спомага за поддържането на здрави растения.

Освен това, мулчът от черупките на шамфъстък може да предотврати растежа на плевелите, като блокира достъпа на светлина до корените им. Това го прави ефективен при контролиране на плевелите и подобряване на цялостното здраве на почвата.

Дренаж за стайни растения

Ако отглеждате стайни растения, можете да използвате черупки от шам фъстък като дренажен материал. Малък слой черупки на дъното на саксията ще помогне за предотвратяване на уплътняването на почвата.

„Остатъците“ от шам фъстък, наред с други неща, предотвратяват вкисването на почвата, като по този начин предпазват кореновата система на цветята от гниене.

Освен това, черупките от шамфъстък са леки, което означава, че няма да имате никакви затруднения при преместването на саксии със „зелени домашни любимци“.

И не на последно място, предимството е, че не е необходимо да купувате готов дренаж, което означава, че ще спестите впечатляваща сума пари.

Как се приготвят черупки от шам фъстък

Независимо кой от изброените методи изберете за себе си, трябва да следвате основното правило – черупките от шам фъстък не трябва да са солени.

Ето защо, преди да използвате люспи от шам фъстък, трябва да ги изплакнете и изсушите, за да премахнете цялата сол.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button