Микроблейдинг
Русия

Защо Русия увеличава държавния си дълг?

/NovinarBG.com/ До 2025 г. Министерството на финансите възнамерява да увеличи държавния дълг до 29,9 трилиона рубли, или 17,5% от БВП, за да покрие бюджетния дефицит. Оправдано ли е това, безопасно ли е такова дългово натоварване и от кого да вземете заем в условията на безпрецедентни санкции и конфронтация със Запада?

Има къде да се вземе

През следващите три години финансовите власти планират да повишат вътрешния дълг до 25 трилиона рубли, а външния – до 4,9 трилиона. През 2021 г. той беше 20,9 трилиона (16 процента от БВП), а 16,5 идват от вътрешни заеми.

В условията на блокиране на ценни книжа на недружелюбни нерезиденти, основните кредитори ще бъдат най-големите финансово-промишлени групи и държавните банки, казва анализаторът Михаил Беспалов.

На външния пазар обаче има от кого да се заемат. Инвестиционни фондове от Близкия изток, Китай и Индия, както и от Латинска и Южна Америка активно купуват руски облигации.

И европейските инвеститори инвестират чрез свързани структури, казва Михаил Хачатурян, икономист и доцент в Руския икономически университет „Плеханов“.

От януари Министерството на финансите е поставило Държавни ценни книжа за 574,5 милиарда рубли (за 2021 г. – повече от 2,6 трилиона). Освен това, три четвърти – през октомври-ноември, когато на пазара отново бяха предложени емисии с плаващ купон, които сега са особено търсени. Такива са 48%, казва Михаил Беспалов.

Според Анастасия Хрустальова, вицепрезидент на инвестиционната компания “Фонтвил”, Министерството на финансите може да вземе заеми и от населението – повече от 33 трилиона рубли се съхраняват на депозити на индивидуални вложители. Тъй като броят на частните инвеститори на Московската борса се е увеличил значително, като се има предвид благоприятната премия спрямо банковите предложения, потокът на капитал от депозити към облигации е напълно вероятен.

Финансиране на дефицита

През 2023 г. е планиран бюджетен дефицит от 2,9 трилиона рубли, или 2 процента от БВП. През 2024 г. – 1,4 на сто, или 2,2 трилиона, през 2025 г. – 1,3 трилиона (0,7 на сто).

Според Антон Гирински, доцент от Икономическия факултет на Руския университет за приятелство на народите, като цяло това съответства на оптималното ниво: по-малко от 3,5 процента.

Дефицитът се покрива от държавния дълг и от Фонда за национално богатство (ФНБ). Тази година ще вземат трилион от там. Както обясни по-рано премиерът Михаил Мишустин, увеличаването на заемите в разумни граници ще позволи да не се изразходват средствата от „основния джоб“.

Алтернативата е повишаване на данъците, но това ще се отрази негативно на стабилността на икономиката. Включването на печатницата също не е опция – това ще ускори инфлацията.

Като се имат предвид постоянните приходи от суровини и промишлени стоки на азиатските пазари (главно Иран, Китай, Индия, страните от Югоизточна и Източна Азия, Африка, Южна и Латинска Америка), нарастването на публичния дълг не застрашава макроикономическата стабилност, вярва Михаил Хачатурян.

Въпреки дефицита Държавната дума одобри ново бюджетно правило.

От основните приходи от нефт и газ през 2023-2025 г. осем трилиона рубли могат да бъдат изразходвани за разходи с допълнителна годишна индексация с четири процента.

Както се обяснява в документа, това е в съответствие с умерено консервативните оценки на външните условия със стабилен обменен курс в диапазона от 65-75 рубли за долар и минимизира влиянието на нестабилността на приходите от нефт и газ за икономиката.

По-малко от 20 процента

Така в резултат публичният дълг не трябва да надвишава 20% от БВП. Преди година беше около 22% – тоест политиката на финансовото министерство стана по-твърда.

С такива показатели дълговата тежест на Русия е една от най-ниските в света. За сравнение: в Япония е над 200% от БВП, в САЩ е 140, в Еврозоната – 95, на Китай – 71, на Саудитска Арабия – 30.

Също толкова важен фактор е обслужването на държавния дълг. През 2023 г., според плана на министерството, това ще изисква не повече от седем процента от всички разходи, през 2024 г. – 7,5 процента. Както отбелязва Михаил Паюшин, управляващ партньор на адвокатската кантора “Фрийвайзър”, това е повече от приемливо: смята се, че не трябва да са повече от 50 процента.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button