Криминални Новини

Заварчиците трафиканти от Локорско намерени по обява, били притиснати от кредити

Четиримата заварчици от автосервиза в Каблешково, които бяха задържани за трафик на бежанци след трагедията с 18-те жертви край софийското село Локорско, са намерени по обява, пише „Телеграф“. Мъжете първоначално са се съгласили единствено да преоборудват каросерията на камион „Мерцедес“, без да подозират за какви цели.

От показанията при разпитите им става ясно, че соченият за организатор на канала за трафик на мигранти Виктор Кузмов първо се е свързал с обвиняемия Тачо Тачев, който е механик и заварчик в сервиза, и Георги Георгиев, който в момента е основен свидетел на прокуратурата. Кузмов е купил стар камион Mercedes-benz Atego 815 за 10 000 лева от Търговище. Регистрирал го е на името на Тачо, като му обяснил, че не иска да е на фирма заради данъците.

Изяснил и как точно иска да се прегради камиона, като с майсторлъка по каросерията се заели Тачо и вторият заварчик Християн Дунгаров. В работата им помагали и колегите им в сервиза Атанас Атанасов-Пижака и Петър Янев.

Постепенно организаторът Кузмов заедно със сочения за негова дясна ръка Валентин Христов, който бе задържан в Гърция, успели да убедят мъжете да влязат в зловещата каналджийска схема. Уговорката била да направят 4-5 курса от границата в Турция около Елхово до границата със Сърбия. Там трябвало да предадат на сръбската връзка в канала бежанците. Цанили се да получат между 500 и 1000 евро. Парите ги подмамили, тъй като трима от бачкаторите имали кредити, които трудно погасявали, а Христян Дунгаров бил без родители. Той дошъл неотдавна от Варна, за да търси прехрана в Бургаско.

Фаталният курс, при който натъпкали 52 човека в място за не повече от 20 и така загинаха 18 афганистанци между 13 и 30-годишни, всъщност е бил третият от поредицата. Преди него са направени още два, но с по-малко хора. Този път искали да напълнят повече, като според показанията им идеята не била алчност и печалба, а да си спестят един рисков курс до Сърбия. 52-годишният Виктор Кузмов е мозъкът на схемата. Тя е измислена извън пределите на България, а у нас той е имал единствено робота на посредник. За изработката на тайниците идеята също е дошла от Близкия изток, където всеки ден се товарят хора от Афганистан и Сирия, а разплащанията и обменът на информация стават чрез системата „Хавала“.

Кузмов има влязла в сила присъда, която обаче е излежал, тъй като са му приспаднати дни в следствения арест. Бил е в затвора едва за 5 месеца, и то напълно доброволно след сключено споразумение с прокуратурата. Кузмов е от Пловдив, но живее в комплекс „Лазур“ в Бургас. В морския град е познат като бившия собственик на любимия на несебърския бос Димитър Желязков – Митьо Очите бар „Кашмир“. За двамата се твърди, че са приятели. От неотдавна бар „Кашмир“ е ребрандиран и по документи Кузмов няма нищо общо с него. Има 7 фирми с транспортна предмет на дейност. По информация на „Телеграф“ четиримата обвиняеми от Каблешково са съдействали напълно на разследването, разкривайки всички подробности за зловещата каналджийска мрежа. За изработка на тайниците в камиона „Мерцедес“ са платени 500 евро. След последния курс машината е трябвало да бъде продадена, като се премахне тайникът. Дори за няколко дни е имало пусната обява за мерцедеса в сайта за продажба на автомобили, но след това е свалена.

С най-тежки обвинения са последните двама, прекарвали бежанците, при което загинаха 18 край Локорско. Шофьорът Атанас Атанасов-Пижака от Каблешково и помощникът му във фаталния превоз Християн Дунгаров отговарят пред Темида за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. Част от обвиняемите, включително и организаторът на канала, са криминално проявени и осъждани за различни престъпления. Задържаният в Гърция Валентин Христов пък е бил граничен полицай, но от близо 12 години е извън системата на МВР. Това обаче не му пречи да поддържа връзки с колегите си там. В момента разследващите работят по издирването на служители на МВР, които се предполага, че имат съпричастност към нелегалния трафик на мигранти и работят заедно с каналджиите.

Шестият каналджия иска незабавно Гърция да го върне у нас

Задържаният в Гърция Валентин Христов, и обвинен за трафик на мигранти, е заявил, че желае незабавно да бъде предаден на българските власти. Това обаче ще се случи едва след решение на съда в Солун. Според изпратените документи от българската прокуратура и Европейската заповед за арест (ЕЗА) Христов е един от водачите на престъпната група, свързана с трафика на мигранти и отговорна за смъртта на 18 от тях. Мъжът е бивш граничен полицай, занимава се с бизнес и е познат в светските среди. Той е женен за сестрата на певицата Тита Десислава Христова.

Още новини

Back to top button