ОБЩЕСТВО

Завръщат се „изпечените схеми“ на телефонните измамници – вижте сюжетите

Бяхме позабравили за телефонните измами, но явно те се завръщат и отново трябва да говорим за тях. Служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Смолян преди дни предотвратиха няколко опита за ало-измами, съобщиха от пресцентъра на дирекцията. До момента няма данни за измамени граждани, но опасността остава налице. В три от случаите престъпленията са предотвратени след бърза и професионална реакция на полицията, като в единия случай се касае за сума от 10 000 лв.

Първоначалните обаждания са постъпили на стационарни телефони на възрастни хора, като е приложен сценарият за пострадал близък, който има нужда от лечение и за това са необходими пари. Обаждането е от мъж, представящ се за полицейски служител, посочиха от дирекцията. Характерно е, че измамниците искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

Действат ли в синхрон с адвокати и нотариуси?

Въпреки широката разяснителна кампания, която провежда полицията с участието на медиите, телефонните измамници взеха много жертви през годините. Хората обаче се чудят за друго, откъде тези възрастни хора имат спестявания в хиляди левове и услужливо, в противоречие на закона, дават парите си? Специалистите смятат, че няма кой знае каква голяма схема в случая, просто измамниците провеждат много телефонни разговори, докато попаднат и излъжат поредния. Други пък са на мнение, че има изградена връзка между нотариуси, адвокати, които подават информация за извършени сделки, например с наскоро продадени ливади, къщи и друга собственост. Факт бяха и постановените присъди.

Схемите и присъдите

През 2016 г. „професор” по медицина от Пловдив получи 2-годишна условна присъда заради поискани 16 000 лева за „поставяне” на златни пирони. В клопката на Л.Д. попадна 2-годишна жена от смолянското село Момчиловци. Неизвестен мъж обработил пенсионерката по телефона, представяйки се за лекар. Той съобщил на жената, че дъщеря й е претърпяла тежка катастрофа и се налага спешна операция. За да спаси крака й от отрязване, мнимият медик поръчал златни пирони от Германия, заради които родопчанката трябвало да плати 16 бона. 72-годишната събрала всичките си налични средства в размер на 600 лева и 2750 евро, които трябвало да предаде на „професор от Пловдив“, който трябвало да дойде на крака пред дома й.
Едва на следващия ден родопчанката се усетила, че е станала жертва на измама и подала сигнал в полицията. По-късно извършителят Л.Д. бил установен от органите на реда. В хода на разследването станало ясно, че той е бил „муле“ на ало-бандитите.

Съдът в Смолян постанови 4-годишен изпитателен срок на Л.Д. Той трябваше да възстанови получената сума общо в размер на 5 978,53 лв., ведно със законната лихва.

Година в затвора при строг режим прекара участник в ало-измама, който успя да прибере 5000 лева от две възрастни смолянчанки само за ден. Н.К. бил използван за „муле” от неизвестно лице, което обаче обработило по телефона двете жени. Действало се по позната схема „климатици и радиатори”. Жените трябвало да броят хилядарки, за да платят капаро за поръчаните уреди. Посредникът на измамниците успял да отнесе парите, но не и до мозъка на операцията, тъй като бил спипан навреме от полицията.

Друг интересен случай, който припомняме, е представящ се за служител на Здравната каса в Смолян, който получи присъда от 8 месеца заради „ваксина“ срещу свински грип, за която получил 3000 лева от възрастна жена от смолянско село. Това бе поредното наказание за „муле“ на ало-мафията в региона. Мнимият медик убедил жената, че дъщеря й е заболяла от смъртоносен щам на свински грип и трябвало да заплати ваксина от Дубай на стойност 5000 лева. Жената събрала всичките си налични средства в размер на 3 хил.лв., които предала на М.А., който бил представен по телефона като служител на Здравната каса.

Най-честата измама

Най-честа в Смолянско през годините е измамата с пътнотранспортни произшествия. При нея по телефона се обажда някой, който се представя за ваш близък и плачейки ви разказва трагична история – че е причинил тежка катастрофа и е ранил човек, ето защо сега е задържан от полицията и от вас се иска да платите на полицая или прокурора някаква сума като гаранция. Полицията не иска пари, а гаранцията се превежда само по банков път, за кой ли път обясняваха полицаите. Измамниците са добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, умело имитират страдание, съчувствие, желание да помогнат и разчитат на наивността и съпричастността на своите жертви, които най-често са възрастни хора.

Ужасът на измамниците

Има и бдителни хора, които сигнализират в полицията за телефонни измами и помагат те да бъдат разкрити. Такива са метеорологът от Смолян Минчо Хаджиев и Георги Пепеланов, които бяха наградени от полицията през 2014 и 2015 г., когато беше бумът на телефонните измами в областта.

Смолянски ученици през 2013 г. пък получиха награда от МВР за принос в работата на полицията. Това бяха Христо Янев и Томас Янев. 17-годишните, тогава, братовчеди получиха наградата си от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев на юбилейна церемония “Полицай на годината”. Припомняме, че благодарение на проявените от двамата младежи съобразителност и гражданска активност, бе предотвратено извършването на телефонна измама в с. Бостина.

Томас Янев и Христо Янев станали свидетели на предаването на хартиен плик с надпис „важни документи” от възрастен жител на село Бостина на млад, непознат мъж, когото преди това забелязали да обикаля наоколо с автомобил. Момчетата са проявили изключителна съобразителност и гражданска активност и веднага щом се усъмнили, че може да става въпрос за нещо нередно, се намесили. Те веднага разбрали, че не може в малък плик за писмо да има документи, които са формат А4, а дядото бил много изплашен и ръцете му треперили. Схемата на измамата била следната – дъщерята и зетят на дядото били убили 10-годишно дете при катастрофа, и трябвали 15 хиляди лева, за да излязат от ареста. Дядото обаче имал само 5700 лв. и тях предал на куриера. Момчетата сигнализирали в РУП – Смолян за случая. Така те предотвратили поредната телефонна измама.

Явно винаги ще има наивни хора, които да се вържат на ало-измамниците. За радост младите хора са по-мъдри и не стават жертви на подобен род измами. В разговор те казват, „ние нямаме пари, затова на нас не ни звънят”. Бандитите знаят кой да търсят.

За да не станете жертва на телефонна измама полицията съветва хората да са бдителни и да не се доверяват безпрекословно на едно телефонно обаждане, колкото и убедително и трагично да звучи. Най-напред да се уверят, че наистина им се е обадил техният близък, да проверят истинността на представените факти и в никакъв случай да не избързват да дават пари. Ако не успеят да изяснят тези факти, най-добре е хората да не бързат да предприемат действия преди да се убедят в истината и да потърсят веднага помощ от полицията. Да не предприемат в никакъв случай плащане по сделка, която са уговорили единствено по телефона. В никакъв случай да не предоставят личните си данни на някой, който им се е обадил по телефона. За помощ винаги могат да се обадят и в Районното управление „Полиция“ или на тел. 112, за пореден път съветват полицаи.

Самите жертви заобикалят закона

Схемите на измамниците действат перфектно, но е странно и друго, че и самите хора са готови да заобикалят закона в случаите, когато им се казва, че трябва да платят за техен близък, който е направил катастрофа, за да бъде заобиколен законът.

Служителите на реда умоляват, които имат възрастни родители и роднини да им обяснят за измамните схеми и сценарии и да ги предупредят да не дават по никакъв повод пари, искани по телефона.
Причината за телефонните измами в Смолянско е много добрата мобилност, организираност на извършителите и доверчивостта на родопчани, станали тяхна жертва. Най-често това са възрастни хора. Този род престъпления са доста трудни за разкриване, независимо, че са постигнати и добри резултати при разкриването на някои от тях и вече има и присъди. Все пак специалистите смятат, че ако човек спазва законите на страната по-трудно може да попадне в клопката на ало-мафията.

От ОДМВР-Смолян апелират за повишено внимание от страна на гражданите, както и за незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда. Телефонните измамници са изключително изобретателни. Освен старите схеми, прилагани през годините – за пострадал близък и нужда от спешна медицинска помощ, за оказване на съдействие на полицейските органи и т.н., се използват и нови методи за въвеждане в заблуждение на потърпевшите. Служителите на реда никога и по никакъв повод не търсят граждани по телефона с настояване за даване на пари.

Измамниците се представят за различни хора, но винаги искат спешно пари. Те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

Николай Михайлов, в. „Родопи войс“

Статията Завръщат се „изпечените схеми“ на телефонните измамници – вижте сюжетите е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button