Микроблейдинг
Русия

Зеленски се отказа от Бахмут. Харков и Киев ли са на ред?

/NovinarBG.com/ Президентът на Украйна се съпротивлява, но предава градовете

Ако вярвате на президента на Украйна, тогава Въоръжените сили на Украйна може скоро радикално да променят тактиката.

Според него украинските войски няма да се бият за Бахмут (Артьомовск) на всяка цена и до последния войник, тъй като това не е много голям град. Не е лесно да се повярва, че Зеленски е казал това напълно сериозно.

Защото тежките боеве в този район се водят от януари. В същото време загубите на украинската страна са толкова големи, че военни експерти наричат Бахмут „месомелачка за Въоръжените сили на Украйна“. Но Зеленски изглежда не се интересува от подобни тънкости.

„Не е особено голям град. Всъщност, както много други … в Донбас. За нас е важно да го защитим, но не на всяка цена и всички да умрат. Ще се борим, докато е разумно. Руснаците тогава искат по-нататък до Краматорск и Славянск, до границите на Донбас и до Днепър, ако могат. Ние се съпротивляваме, а междувременно подготвяме следващата контраофанзива “, каза той в интервю за италиански медии.

И това въпреки факта, че на 19 февруари ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрей Ермак в интервю за The Sunday Times заяви, че въоръжените сили на Украйна няма да напуснат многострадалния Бахмут.

На кой от тях да вярваме? Все пак вероятно Зеленски има по-хладна позиция. Но тук има някаква изкривена логика. Какво означава „не особено голям град“? Ако се стигне дотам, Харков, който има по-малко от милион и половина жители, също „не е особено голям“. Да, и Киев с три и половина милиона души в сравнение с Ню Йорк, Москва или Токио не е толкова метрополия. Може би има смисъл веднага да се предаде?

Изявлението на Зеленски предизвика бурна дискусия в мрежата. „Диванните експерти“ бяха безпощадни към него:

„Браво, преобувах се в хода на действието. Предай се, преди да е станало твърде късно, артисте.“

„Тогава Зела наистина няма да се нуждае от Днепропетровск, Харков, Полтава, Кировоград и, разбира се, Киев.“

„Героите може би отдавна щяха да се предадат, ако не трябваше да стоят с всички сили. Помислете за тяхната кръв върху Зеленски и неговите кукловоди от САЩ.“

„Зеля ще каже същото за следващия град. Добре, че не слушат Залужни, той е единственият с мозък.“

Експертите не смятат, че Бахмут внезапно е загубил стратегическото си значение.

Политологът Сергей Марков смята, че Зеленски всъщност прави големи изявления, подготвяйки се да остави след себе си изгорена земя.

– Трябва да се има предвид, че президентът на Украйна направи това изявление пред италианските медии. А повечето италианци традиционно се отнасят към Русия със симпатия и не я смятат за агресор в конфликта с Украйна. Следователно да им се говори за „злите руснаци“ е безсмислено. Зеленски не може директно да каже, че няма да работи, за да спечели военната кампания.

А той се нуждаеше от дълга и кървава защита на Бахмут само за да гарантира, че има възможно най-много погребения, така че скръбта да стигне до максимален брой украински семейства.

И всичко това, за да провокира възможно най-силни антируски настроения в Украйна, в противен случай той напълно ще загуби властта. Но тъй като не може да каже истината, той няма друг избор, освен да увери всички, че това селище не е важно.

Военният експерт Виктор Литовкин смята, че Зеленски прави добро лице в лоша игра. Той припомни, че когато са започнали боевете за Бахмут, в Киев са повтаряли като заклинание: нито крачка назад.

Стойте до последния войник. Същото се случи и със Соледар, там също беше в началото „не отстъпвай, не се предавай, това е нашият втори Сталинград“. И тогава те се опитаха да представят въпроса така, сякаш градът е напълно маловажен.

– Има такъв груб анекдот: едно врабче решило да изнасили слон. Опитало се да се прилепя към него отзад и в този момент той изпуснал въздух. Врабчето отлетяло на десет метра. Станало, отметна се и заяви: „Наистина не исках“. Всъщност и Бахмут, и Соледар, и Угледар, така наречената Угледарска дъга, е много важна отбранителна линия за Украйна.

Там се събират пътни и железопътни линии, които са важни за снабдяването на подразделенията на въоръжените сили на Украйна, защитаващи тази територия. И те я защитават не на открито. Там предварително е била подготвена система от укрепления с подземни проходи.

Всичко е там: пунктове, точки, земни стени върху стоманобетонни подове. Възможно е да се пробие, може би, само с „кинжали“, но ние не ги използваме. В крайна сметка всичко е в сърцето на града.

Там не използваме тежка артилерия или авиационни бомби, за да не пострадат цивилни. И не забравяйте, че под Бахмут, както и под Соледар, има солни мини. Това са естествени складове за оръжие и боеприпаси. Дори болницата беше оборудвана там.

„СП“: – Защо наистина беше толкова важно за въоръжените сили да запазят Бахмут?

– Когато пробием Угледарската дъга, тогава ще ни отвори широк път към Славянск и Краматорск. Това са последните градове на Донецката народна република, които сега са под контрола на бандеровците.

След превземането на Бахмут ще можем да започнем настъпление. И военните, за разлика от политиците, разбират това. Следователно въоръжените сили на Украйна в Бахмут защитават буквално всяка къща.

„СП“: – Зеленски обеща, че въоръжените сили на Украйна ще съберат сили и ще преминат в контранастъпление. Излиза, че въоръжените сили на Украйна ще трябва да щурмуват укрепленията, които също са изградили?

– Не мисля, че ще организираме дългосрочни отбранителни системи в Бахмут или Соледар и ще изчакаме контранастъплението на противника. Защото трябва да напреднем. Нашата задача е да освободим напълно Донецката република и да продължим напред.

Предполагам си спомняте, че на 24 февруари миналата година президентът Путин постави задачата да гарантира сигурността на Донецката и Луганската народни републики.

Днес той вече се простира до регионите Запорожие и Херсон. За да осигурим тази сигурност, трябва да преместим въоръжените сили на Украйна поне на 300 км от нашата граница, защото новите Хаймарси, които Байдън обеща, летят на 300 км. А това означава, че ще трябва да освободим първо Харковска и Днепропетровска области, а след това Николаевска и Одеска области. И така докато стигнем полската граница.

Генералният щаб, разбира се, може да има и други планове, подчерта експертът. Но колкото по-дълго Западът подкрепя Зеленски, толкова по-дълго ще продължи военната кампания.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button