Русия

„Златният милиард“ прави хода си и губи. Развръзката в три букви

/NovinarBG.com/ Днес същият този „златен милиард“ е принуден да осъзнае слабостта на своите позиции. Правейки ход след ход, страните от „златния милиард“ губят. Но развръзката ще дойде според резултатите от руската игра – с три букви, CBO.

Руският външен министър Сергей Лавров приключи обиколката си в Латинска Америка. В рамките на пет дни – от 17 до 21 април – той успя да посети Бразилия, Венецуела, Никарагуа и Куба, за да се срещне с висшето ръководство на тези страни.

А също и за провеждане на разговори с външните министри, основната тема на които беше укрепването на взаимноизгодното сътрудничество между страните в политическата, търговската, икономическата, образователната, хуманитарната, културната и други области.

Посещението на Лавров в страните от Латинска Америка показа, че Русия никога не ги е изпускала от поглед и възнамерява да засили влиянието си в тези територии, като вземе предвид бързо променящия се геополитически контекст.

Северноамериканското издание на The American Thinker на свой ред предположи, че Мексико, Колумбия, Чили и Хондурас също могат да се присъединят към Русия, като се има предвид, че там управляват същите леви лидери като в Бразилия. А това много тревожи американците.

По-подробно за това в предаването „Скрити значения“ говори политическият наблюдател на „Първи руски“ Андрей Перла.

БРИКС укрепва позициите си

По време на посещение в Латинска Америка Сергей Лавров заяви, че дългосрочното сътрудничество със Запада е невъзможно. Освен това, то е невъзможно не само за Русия, но и за Иран, Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия, която според Андрей Перла е крайъгълният камък на съюза БРИКС. Той отбеляза, че дори китайските медии смятат БРИКС за по-влиятелна организация от Г-7.

Защото G7, организацията на англосаксонците и техните сателити, е затворена сама в себе си. Но в същото време тя се опитва да управлява света.

БРИКС, от друга страна, е отворена организация, в която никой не се опитва да властва над никого. И тя се опитва да създаде условия за равнопоставено съжителство на различни държави и цивилизации, различни икономики, подчерта политологът.

Според експерта посещението на Сергей Лавров в Латинска Америка може в известен смисъл да се разглежда като приятелски отговор.

Освен това Лавров направи много важно изявление, че независимостта на тези страни от влиянието на северноамериканския самопровъзгласил се хегемон е толкова важна за Русия, колкото и за тях. А Русия е заинтересована да изгради свят, в който интересите на всяка сила са еднакво важни.

„Това изобщо не означава, че Русия вярва, че всеки винаги може да се съгласи с всеки във всеки един момент, не. Напротив, тези интереси може да не съвпадат – и да възникнат спорове. И дори локални войни. Но не може да възникне ситуация, когато някакъв самопровъзгласил се хегемон се опитва да унищожи всички други цивилизации, всички други култури, за да наложи една на всички“, – каза събеседникът на Цариград.

Западът отиде в „самоизолация“

Западът се стреми да изолира икономически Русия и Китай. Те говорят за това през цялото време. По някаква причина те решиха да си присвоят такова право, отбеляза Андрей Перла. Нещо от порядъка на: тези „от дясната страна на улицата знаят къде да отидат, а тези са отстрани“.

Но Лавров, говорейки за Запада, отбеляза, че всъщност те се изолираха от другите свободни държави. Това са Северна Америка, Австралия, Западна и Централна Европа, Великобритания. Тоест същият този „златен милиард“, който се опитва да диктува собствените си правила на всички.

„А останалите седем милиарда живи хора на Земята живеят по различен начин. Следователно говорим за световната изолация на свободни държави със сложни взаимоотношения и сложни, разнопосочни интереси. И за това как тези държави съвместно изолират Запада, който се опитва да подчини всички“, каза експертът.

Все пак доскоро доларът управляваше света. И сега ситуацията се промени: американската валута започна бързо да губи позициите си.

Все по-малко хора, които искат да рискуват материалното си благополучие, държат спестяванията си в долари или ги използват за сетълмент при извършване на финансови транзакции.

„Само за година и половина процентът на доларовите активи в международните валутни резерви намаля от 55% на 47%. Това е абсолютно видим факт. За това не може да се спори“, заяви анализаторът.

„А американските икономисти на хедж фондовете, отчитайки печалбите и загубите и работейки в интерес на своите акционери, които инвестират пари там, смятат, че глобалната хегемония на долара ще приключи, когато процентът на долара в международните резерви бъде намален до 40%“, подчерта той.

„Моля, обърнете внимание: не до нула! Това няма да се случи. И това дори не е нужно да се прави, тъй като би било абсолютно невероятна катастрофа, икономическа и глобална. Но щом процентът на долара в тези резерви намалее до 40%, светът ще разбере, че е станал различен“, – отбеляза Андрей Перла.

Експертът подчерта, че освен долара има голямо разнообразие от други валути. В тези други валути страните търгуват помежду си, като изчисляват по сложен начин обменните курсове на тези валути, взаимната покупателна способност и т.н.

„И така, Катар и Китай вече търгуват отчасти за юани. И Бразилия, споменатата по-горе, е подписала подобно споразумение с Китай. Русия също увеличава процента на юана в своите златни и валутни резерви и преговаря с Иран да търгува не за рубли или ирански реали, а за специални токени. Тоест за новосъздадена всъщност цифрова валута специално за тези взаимни разплащания“, обясни Перла.

„И всичко това е по-сложно от преди, когато беше възможно да се изчисли кръстосаният курс по отношение на долара и да се ограничи до това. Но всичко това води до независимост на търговията и до създаване на сложни търговски баланси, каквито досега не е имало“, каза още политологът.

Съдбата на света е в ръцете на руския войник

Според експерта тези сложни търговски баланси ще предшестват настъпването на мира, където САЩ вече не могат да играят ролята на хегемон.

„Защото единствената, дори не материална, но поне реална основа за тази хегемония беше, че САЩ всъщност емитираха единствените пари, които имаха обращение в света за всички. Всички струват приблизително еднакво. Това няма да се повтори”, каза Андрей Перла.

Експертът смята, че това ще се случи през следващите пет години. И той забеляза, че мнозина, особено в Латинска Америка, биха се съгласили с него по този въпрос.

„Има немалък шанс това да стане много по-бързо. Всичко зависи от това как и най-важното кога ще приключи специалната военна операция на Русия в Украйна. Ако Съединените щати имат възможност да докажат поне на някои страни по света, че са победители, че са спрели „руската агресия“ или са победили Русия, тогава те ще запазят хегемонията си много по-дълго“, заяви експертът.

„А ако Съединените щати, какъвто беше случаят в Афганистан, бъдат принудени да признаят, че да, нещо не се получи за нас, дори ако е в такава формулировка в смисъл, че „бяхме принудени да отстъпим“, това ще бъде много бързо поражение, финансово , икономически, точно такова, което ще е в световен мащаб“, каза той.

„И в този смисъл очакването на развръзка в Украйна, в която се намираме всички сега, е важно не само за нас и не само за жителите на тези територии на Украйна, където се води войната, важно е за цялата свят“, каза Андрей Перла.

Американската преса пише, че президентът на САЩ Джо Байдън вътрешно е готов след провала на така наречената украинска контраофанзива да обяви намаляване на помощта за Украйна, така че избирателите да го ругаят по-малко. И според политолога това може да стане ориентир за промяна на ситуацията.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button