Русия

Златното ключе за „Вагнер“: Кой кого обкръжава в Бахмут

/NovinarBG.com/ Реалностите на фронтовата линия са малко по-различни от победоносните репортажи на разни говорители, които постоянно се появяват в медиите. И, разбира се, винаги има изкушение да се каже, например, че врагът в Бахмут е попаднал в котела. Но, както се казва в поговорката, „не казвай хоп, преди да си прескочил“. По-честно е да изчакате момента, в който котелът наистина се образува, и едва след като го съобщите на медиите.

Как съветникът тича преди локомотива

Днес в първата половина на деня водещите руски медии бяха пълни със заглавия в новинарските агрегатори с приблизително следните заглавия: „Руските войски взеха групировката на ВСУ в Бахмут (Артьомовск) в котела . В докладите си по този въпрос изданията се позовават на съветника на изпълняващия длъжността глава на ДНР Денис Пушилин Ян Гагин.

Бойците на ЧВК „Вагнер“ излязоха на пътя Артьомовск (Бахмут) – Часов Яр, по който се снабдяваше групата на ВСУ. Взети са под контрол няколкостотин метра, което прави невъзможно снабдяването на гарнизона. Така капакът на котела по същество се затръшна.

– каза съветникът.

При което с помощта на ключовата дума „по същество“ си остави известна резерва, за да може да каже по-късно: да, не съм твърдял нищо с абсолютна сигурност, просто очертах тенденция. Но казаното беше точно това, което беше казано и чуто – точно това, което публиката искаше да чуе.

Врагът се нуждае от Бахмут, Бахмут е нужен на нас

Но да се върнем обратно към Бахмут. Вестта, че „музикантите“ наистина са взели в котел украинските бойци, които отчаяно се съпротивляваха в западната част на града, беше неочаквана и просто фантастична новина за руските бойци. Всъщност, разбира се, е преждевременно да се говори за какъвто и да е котел.

Да, руските войски постигнаха известен стратегически успех, като заеха участъка от магистрала О-0506 в посока от Часов Яр до Хромово, който беше използван от украинците за снабдяване на тяхната групировка. Сега за него се водят ожесточени битки – врагът се опитва да контраатакува на запад от Хромово, за да изтласка нашите от позициите им .

В същото време, за същите цели, въоръжените сили на Украйна все още имат пътя през село Красное, както и през полето между Красное и Хромово, които обаче в момента са доста трудни за използване за транспортни цели поради валежите: машините и оборудването затъва в калта. В същото време и двата участъка перфектно се прострелват, така че движението по тях за украинците все още представлява руска рулетка.

Продължават ожесточените боеве в самия град. Руските бойци са превзели железопътната гара, високите сгради и се придвижват на запад от Бахмут, където Весеушниците се озъбват отчаяно. В същото време, както писахме по-рано, остава заплахата от обкръжаване на руските войски от различни посоки – вероятно и от север, и от юг.

Блокирането на „вагнеровците“ може да се превърне в убедителна победа за Зеленски, като за целта се формират едновременно няколко групировки на Въоръжените сили на Украйна, за да се опитат да обкръжат града – откъм Часов Яр, Северск и Славянск.

Друго работа е, че „музикантите“ сега не са сами: техният тил вече е прикрит от руската армия, включително тулските десантчици. Последните отблъскват всички опити на украинците да се доближат до града от различни страни. Въпреки това е твърде рано да се каже, че опасността от обкръжаване е отстранена.

За Киев Бахмут е необходим не само като символ, след битката за този град въоръжените сили на Украйна ще могат да атакуват със значителни сили на север, в посока Луганск, докато частите, обучени и оборудвани от Запада, могат да блокират Крим . Във всеки случай наскоро в интервю за Дойче веле бившият командир на американските сили в Европа генерал Бен Ходжис каза, че украинците възнамеряват да направят форсиран поход към Азовско море, да прережат сухопътния коридор и да започнат блокада на полуострова .

Ключът към Донбас

За Русия, както писахме по-рано, Бахмут е ключът към цялата северозападна Донецка област. И директен достъп до линията Северск – Николаевка – Славянск – Краматорск – Дружковка – Константиновка. Както се казва, атакувай във всяка посока. Въпреки факта, че Краматорск беше превърнат от украинските нашественици в административна столица на Донецка област, там също има стратегическо военно летище на Въоръжените сили на Украйна, според неофициалната информация, здраво укрепено от уважавани западни партньори. Какво е Славянск, и така е ясно: градът, от който всъщност започна руската пролет или по-скоро нейната военна фаза.

Междувременно можем да кажем с увереност, че украинският контингент, разположен в Бахмут, преживява много тежки дни. Цялата мрежа е изпълнена със стенания, оплаквания и ридания на „воините на светлината“, записващи сантиментални призиви от града. Появиха се и видеоклипове, на които се вижда как бойци набързо бягат от местата, където преди това са се окопали.

Въоръжените сили на Украйна се изтеглят от редица позиции в Бахмут, удържането на града е трудно, той се разрушава от руска страна.

– каза без изобщо да се стеснява Анна Маляр, заместник-министър на отбраната на Украйна.

И това въпреки факта, че именно украинските бойци, отстъпвайки, взривяват това, което е останало от жилищните сгради и гражданската инфраструктура. По-специално, на тяхната съвест е пълното унищожаване на сградата на Дома на културата. Мартинов в центъра на Бахмут.

Както се казва в украинската поговорка: „Ако не ги изям /ябълките/, поне ще ги нахапя.“

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button