ОБЩЕСТВО

Зловещ слух от таен доклад: Путин разпоредил жестока атака срещу България?

Нов доклад на Кремъл чертае засилването на кибервойната срещу НАТО и Евросъюза. До него се стигнало след мащабните загуби на руската армия по фронтовете в Украйна. Президентът Владимир Путин бил бесен на военното ръководство в Москва, което се провалило в операциите срещу Украйна, което довело Русия до ръба на икономически, политически и социален срив.

В новият доклад са описани задачите и параметрите на действие на руските тайни служби през следващите месеци, до края на 2022 г. За документа съобщават няколко чужби разузнавания и дипломатически източници от столицата на Русия.

В един от разделите е отделено специално място на България, която влиза в пакета от удари срещу страни от НАТО и ЕС.

От Разузнавателната служба на Генералния щаб на Руската армия (ГРУ) в ескалацията на кибервойната са включени: 1-о управление, действащо в Европа; 5-о оперативно управление; 7-о: службата за информация и анализ; 8-о: диверсионната служба и 12-о управление – съсредоточено изцяло за водене на информационна война.

В операцията участват и подразделения на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). В частност това са: Оперативни отдели; Отдел за анализ и информация; Отдел за икономическо разузнаване.

Основна цел на стартиращата ескалация е Дезинформацията. „Активни мерки“ са възложени както на външното разузнаване така и от ГРУ. Важен компонент в тази дейност „фабриката за тролове“, създадена от близкия приятел на Путин бизнесмена Евгений Пригожин, наричан още „готвача на Путин“. Същият е създател и финансира частната армия „Вагнер“, прочула с през последните дни с набирането на затворници за фронта в Украйна. Те пък от своя страна се прочуха със зверствата и издевателствата, извършвани сред мирните жители на Украйна.

В доклада има и съвсем нова формулирана задача: разрушаване информационните мрежи на потенциален враг. През последните години кибератаките срещу държавните органи на други държави – Естония, Литва, Латвия, Грузия, Украйна, Турция, САЩ, Полша, Румъния и България – редовно съвпадат по време с изострянето на отношенията на тези страни с Кремъл.

Целта отново е размиване на границите между война и мир, агресор и жертва, истина и реалност. Русия ще засилва непрекъснато дезинформацията, фалшификатите, лъжите, киберсаботажи.

Преизборната кампания в различни страни е важен терен, на който ще се разгърнат руските хибридни атаки. В това число и изборите в България на 2 октомври.

Това е нов етап от военната доктрина на Русия, сочат запознати с доклада.

Руското влияние е особено осезаемо в българската икономика. В момента е най-важно да се задържи това влияние в енергийния сектор и дори да се засили. България е почти изцяло зависима от вноса на руски петрол и руски газ. Това осигури на Русия политическо и бизнес лоби, което защитава енергийни проекти, които явно обслужват Русия.

Това пролича в проекта за газопровода „Южен поток“, за който правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ наляха 3 милиарда лева. Част от тези пари са взети като заем с лихви от Газпром. Което направи цената на руския газ за България най-високата в Европа. Вече е ясно, че „жестът“ на Борисов е позволил на Путин да вземе решението за нападение срещу Украйна.

Освен това единствената българска атомна електроцентрала – АЕЦ „Козлодуй“, е изцяло зависима от руско гориво и немалко резервни части и възли. Русия държи контрола за целия жизнен цикъл на ядреното гориво: от доставката му до връщането и погребването на отработеното ядрено гориво. Това се прави от руското лоби в енергетиката. Все още има и политици, които не са се отказали от изграждането на втора атомна електроцентрала в Белене, въпреки липсата на каквито й да било аргументи.

Пропагандирането на тези важни за Кремъл дейности се превръща в основна работа на проруски информационни портали в България. Прокремълските медии ще трябва да вдигнат оборотите и на клейменето на НАТО и ЕС. В доклада се отбелязва, че за разлика от други страни – Полша и Прибалтийските държави, – за Русия е лесно да осъществява дезинформация, фалшиви новини и обща стратегическа комуникация в България. Тайните служби на Кремъл все още имат на разположение проруски настроени българи на важни позиции в различни ведомства и институции. Включително по високите етажи на властта.

Наредено е да се засили и работата с някои паравоенни организации, които проповядват напускане на България от НАТО и ЕС и присъединяване към евразийския проект на Путин.

Русия се опитва да засили прякото си влияние върху страната ни. За целта се използват всички средства, включително и Българската православна църква, която често подкрепя своите „колеги“ от Руската православна църква, която пък е инструмент на Кремъл. Ярко доказателство за това е словото на Пловдивския митрополит Николай послучай Деня на Съединението, 6 септември. Към тази демонстреция на прокръмелска пропаганда трябва да се прибави и присъствието на руския посланик в България Елеонора Митрофанова на тържеството за Съединението досами държавния глава Румен Радев. Абсурдно и дразнещо присъствие, след като фактите отдавна са разкрили всички действия на Русия срещу обединението на Княжество България и Източна Румелия.

Преди дни ДАНС информира за намеса на Русия във вътрешната политика на България, риск за сигурността на газовите доставки и проблем с фалшивите новини и дезинформацията. Това става ясно от несекретната част на годишния доклад на агенцията за 2021 г. В документа са описани заплахите и действията на руските тайни служби срещу България досега, както и какво трябва да очакваме в бъдеще – това вече е в секретната част. Дали българското разузнаване се е добрало до въпросния доклад, за който става дума по-горе, не знаем, но е твърде възможно по линия на партньорските служби в НАТО.

Изводът при всички случаи е: България се превръща в много важна цел за хибридната война на Русия срещу Запада.

Екип на Фрог нюз

Статията Зловещ слух от таен доклад: Путин разпоредил жестока атака срещу България? е публикуван за пръв път на Temi.bg.

Още новини

Back to top button