СВЯТ

Значително увеличение на залесяването в Китай през последните 10 години

/NovinarBG.com/ През последните 10 години горската площ на Китай продължава да се разширява изключително бързо, като се e увеличилa от 1,2 милиарда на 1,4 милиарда хектара, а обемът на горите показва увеличение от 15 милиарда на 19 милиарда кубически метра. Данните са на Националната администрация по горите и пасищата.

Китай насърчава серия от проекти за екологична защита и управление, като например пълно прилагане на естествената защита на горите и обратно превръщане на земеделските земи към гори и пасища. През последните 10 години е завършена петата фаза от изграждането на Системата от три северни защитни гори, в която успешно бяха запазени 5 милиона хектара гори. Също така бяха изградени 6 милиона хектара резерв на национални гори, които увеличават горския фонд с 400 милиона кубически метра.

През последните 10 години озеленяването на градските райони в цялата страна се е увеличило от 39 процента на 42 процента, зелените площи на глава от населението в градовете са се увеличили от 12 квадратни метра на 15 квадратни метра, а озеленяването на селата е достигнало 29 процента . В последните години също така набира популярност тенденцията да се строят „зелени домове“, а екологичните ползи от горски туризъм и използването на горите и като цяло природата за различни дейности станаха много по-достъпни за хората.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button