ОЩЕ НОВИНИ

Право куме в очи: Жънете, каквото сте си посели! Този път Ердоган наистина не ни пожали в критичния момент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза във вторник, че Русия прекъсва потоците на природен газ към Европа в отговор на санкциите, добавяйки, че Европа „жъне това, което е посяла“, цитира думите му Ройтерс.

Страховете в Европа за недостиг на газ и студена зима се увеличиха, след като Русия обяви, че газопроводът „Северен поток-1“ ще остане спрян „по технически прични“ – твърдение, което Европа отхвърля.

Русия спря за неопределено време потоците през тръбопровода „Северен поток 1“ и спря или намали значително доставките по три от най-големите си газопроводи на запад след нахлуването в Украйна.

„Европа всъщност жъне това, което е посяла“, каза Ердоган пред репортери в Анкара във вторник, добавяйки, че санкциите са накарали Путин да си отмъсти, като използва енергийните доставки.

„Путин използва всичките си средства и оръжия и най-важното от тях е природният газ. За съжаление, макар да не бихме искали това, но – такава ситуация се развива в Европа“, каза Ердоган.

„Мисля, че Европа ще изпита сериозни проблеми тази зима. Ние нямаме такъв проблем“, добави той.

Турция, членка на НАТО, се опитва да намери баланс между Москва и Киев, като критикува инвазията на Русия и изпраща оръжия на Украйна, като същевременно се противопоставя на западните санкции и продължава търговията, туризма и инвестициите с Русия.

Турция, която има черноморски граници както с Русия, така и с Украйна, заяви, че присъединяването към санкциите срещу Русия би навредило на и без това затруднената й икономика и твърди, че е съсредоточена върху усилията за посредничество.

Турция получава руски газ по два газопровода – „Турски поток“ и „Син поток“.

Още новини

Back to top button