Криминални Новини

7 години след трагедия с прегазен колоездач, виновни няма

Близо 7 години след трагичен инцидент с прегазен на пътя велосипедист има вероятност делото има шанс да приключи. На първа инстанция производството е прекратено, но в края на миналата година процесът беше възобновен, след като Апелативният съд го върна за нова четворна експертиза, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Делото обаче отново забуксува миналата седмица и бе отложено за разпит на още свидетели. Следващото заседание трябва да се състои на 9 май.

Подсъдим по делото е Иван Чернев, на когото е повдигнато обвинение за нарушаване на правилата за движение в Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на велосипедиста Иван Дойков.

На 9 април 2016 година Чернев пътувал от Пловдив към Казанлък по работа с товарен автомобил „Ивеко“. Движел се с около 50 км/час. Около 13:30-14 часа близо до с. Черноземен най-вдясно на пътя, по банкета, видял колоездач, който криволичел. Това заострило вниманието му и намалил още повече скоростта, но изведнъж велосипедистът се отклонил наляво и изскочил пред камиона.

Чернев екстремно задействал спирачките, но заради близката дистанция блъснал велосипедиста. Веднага след инцидента слязъл от буса и се опитал да окаже първа помощ на пострадалия. Иван Дойков бил жив, но получил травми на главата и починал на 30 юни 2016 г.

Според държавното обвинение водачът е нарушил чл. 20 ал.2 изр. 2 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“. Първата съдебна инстанция е назначила тройна автотехническа и съдебно-медицинска експертиза и на база на заключенията наказателното производство е прекратено. Апелативният съд обаче го връща за нова четворна експертиза.

На предстоящото заседание предстоят разпити на свидетели.

Още новини

Back to top button