Русия

Два капана за Путин. Рискови фактори за изборите, измъкнати от миналото

/NovinarBG.com/ Какво прави врагът, осъзнавайки, че не може да подкопае доверието на гражданите в държавния глава? Той се опитва да подкопае доверието в самата институция на изборите. И тук трябва да сме бдителни: напълно възможни са атаките от най-неочаквани посоки.

Колкото повече напредва официалната предизборна кампания, толкова по-малко изглежда скучна, предвидима и както още я ругаеха политическите стратези. Не, все още няма съмнение в резултата от изборите, най-„консервативните“, както се казва в такива случаи, прогнози обещават на Владимир Путин поне 70% от гласовете, най-оптимистичните – 80% и повече, при много висока избирателна активност.

Но въпросът кой и как иска да торпилира изборите се изостря всеки ден. Още повече, че действията на напълно системни политически сили могат, при желание, да се тълкуват като мерки за делегитимиране на кампанията.

Повторение на преживяното. 2004 г. в календара

В навечерието на конгреса на Комунистическата партия на Руската федерация стана известно, че Президиумът на Централния комитет на Комунистическата партия на Руската федерация одобри Николай Харитонов като кандидат за поста президент от партията .

За повечето експерти, наблюдаващи как комунистите се готвят за изборите, това беше ако не шок, то поне повод за голяма изненада. Факт е, че според информация от различни източници, Комунистическата партия на Руската федерация е имала доста голям набор от възможни кандидати – до 9 души.

Сред тях, казват те, били настоящите губернатори на руски региони Валентин Коновалов от Хакасия и Андрей Кличков от Орловска област, популярният бивш губернатор на Иркутска област Сергей Левченко и дори „несистемният“, но ярък и известен комунистически политик Сергей Удалцов . Естествено, постоянният лидер на партията Генадий Зюганов не можеше да не бъде разглеждан сред кандидатите . Изборът обаче падна върху Николай Харитонов.

Харитонов е на 75 години, той е действащ депутат от Държавната дума от Комунистическата партия на Руската федерация, председател на Комитета за развитие на Далечния изток. Интересен е обаче не само с това. По едно време – през 2004 г., тоест 20 години преди настоящите президентски избори – Харитонов беше символ на обединението на Комунистическата партия на Руската федерация и Аграрната партия. Същата година за първи път става кандидат за президент от КПРФ.

Тогава политолозите твърдяха, че това е направено, за да се защити Владимир Путин, който се кандидатира за втори мандат, от опасностите от конкуренция с представители на комунистическата партия. Тогава обаче Харитонов спечели общо 14% – тоест получи гласове в съответствие с реалния партиен рейтинг.

Сега ситуацията явно ще е друга. Коментирайки случващото се в партията, източници от конгреса на Комунистическата партия на Руската федерация разказват за телеграм каналите:

Всички очакваха, че ще дойде млад кандидат от комунистите. Можеше да е всеки комунистически губернатор. Но AП рязко каза не. Удалцов също получи рязък отказ. Разбрахме се със Зюганов – но той… не може да води кампания… Има униние в партията. Всички разбират, че Комунистическата партия на Руската федерация е загубила своята независимост.

Твърдението, че Генадий Зюганов „не може да води кампания“, ще оставим на съвестта на източниците. Наблюдатели предполагат, че това би било напълно възможно, но основният фактор, който повлия на решението да бъде избран заместник вместо капитана на отбора, беше моментният рейтинг на партията. Ако вярвате на редовното проучване на ФOM, Комунистическата партия на Руската федерация може да разчита в най-добрия случай на 11, в най-лошия – на 7% от гласовете.

За Зюганов тези показатели на президентските избори не са достатъчно високи. Но с номинирането на напълно забравен кандидат ниският резултат ще бъде лесно обясним. Така че решението на комунистите да номинират Николай Харитонов е съвсем логично и от гледна точка на партийния им имидж.

От гледна точка на имиджа на изборите обаче всичко не е толкова добре: някой може да остане с впечатлението (и да проникне в медиите, телеграм каналите и общественото мнение), че партията умишлено „изпуска най-важния мач на сезона.“ Вероятно, за да се изглади това впечатление, се планира комунистическият кандидат да бъде екипиран с ярка предизборна програма.

Според съобщения в медиите и телеграм каналите, комунистите ще настояват, че „след началото на специалната военна операция… няма да може да се живее по старите модели. Лявият завой е неизбежен. Страната се нуждае от образ на бъдещето и той е включен в програмата на нашия кандидат.“

Повторение на преживяното. Напред към 2020 г

Докато Комунистическата партия на Руската федерация рискува да намали доверието в изборите, използвайки ходове от 2004 г., политическата емиграция и нейните спонсори възприемат технологии от 2020 г. Както Царград каза неведнъж, „несистемната опозиция“, известна още като „петата колона“, същата, която президентът онзи ден призова да не се гали по главата, противно на всички прогнози, се оказа представена в изборите. Екатерина „Радистката Кет“ Дунцова официално е в списъка с кандидати за президент на уебсайта на държавните служби.

Г-жа Дунцова, скромна обществена личност от град Ржев, Тверска област, успя да създаде и проведе среща на инициативната група за нейната номинация. Сега тя е заета да събира подписи на избиратели – необходими са 300 хиляди подписа и не повече от 7500 от един субект на федерацията.

Успехите на Дунцова не се ограничават до това. Нейният канал в Telegram вече има повече от 200 хиляди абонати. Но най-важното е, че се поддържа активно от чужди агентурни медии, създадени от политемигранти. Чужди агенти я наричат „откритието на годината“ и казват, че „руската пропаганда очевидно се опитва да дискредитира образа на потенциалния съперник на Владимир Путин“. Няма особена нужда да компрометираме каквото и да било – всичко е очевидно, включително подкрепата от такъв известен русофоб като Михаил Ходорковски*.

Дунцова очевидно ще бъде използвана за дискредитиране на президентските избори. Нейният модел за подражание ще бъде Светлана Тихановская, бивш кандидат за президент на Беларус, от която Западът все още внимателно моделира „президент в изгнание“.

„Проектът Дунцова“ от гледна точка на политическите технологии е добре обмислен, признават експерти.

Нашите геополитически „партньори“ решиха да разредят скуката от настоящата президентска кампания. Стар доказан шаблон, damsel in distress, /девойка в беда/, всичко според Пелевин. Изобщо не им пука за руската аудитория, акцентът е изключително върху външната…“, констатира политическият стратег Мария Сергеева и прогнозира развитието на кампанията на „кандидата“. Това, което следва, е очевидно.

В изборните технологии има и термин за това: „самострел“: когато кандидатът сам организира атака срещу себе си или опит за убийство, за да го съжалят всички. Трябва ни просто картинка, за да покажем на външния свят как… маскулинният Путин обижда жените. Дунцова наистина изглежда като идеално жертвено агне…

Западът няма надежда да подкопае популярността на държавния глава в Русия , но не спира да работи за подкопаване на легитимността на изборите.

Какво от това?

Как да отговорим на опитите на „петата колона“ да подкопае доверието в изборите? Въпросът не е празен, но отговорът на него е много прост. Той вече е даден от основателя на Царград Константин Малофеев:

За руските патриоти няма въпрос за кого да гласуват на тези избори… Патриотите не могат да вземат друго решение освен твърда и последователна подкрепа за настоящия държавен глава, върховния главнокомандващ на руската армия Владимир Владимирович Путин.

Превод: ЕС

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button