ОБЩЕСТВОУ Нас

Шеф от МВР разби конспиративните теории за Сашко и каза как е издирван и открит

Има образувано досъдебно произвотство, в рамките на което се проверяват всичките версии които са издигнати. Бих искал да коментирам не него и как се работи по него, а издирвателните мероприятия, които доведоха да щастливата развръзка. Това заяви главен комисар на МВР Петър Тодоров в ефира на bTV.

„Искам да кажа, че от първия момент, когато сме получили сигнала на 11 ноември от бащата, беше мобилизиран огромен ресурс, 8 от структурите на МВР, включително дронове, хеликоптери, водолази, и близо 20 общински структори и доброволци.

Ежедневно на терен имаше около 300 служители на МВР. Имаше създаден щаб, в който се разпределяха районите и задачите. Теренът е много тежък с много шахти и дерета, пещери. Всичко това бе обходено десетки пъти от създадените групи за обход и претърсване. Бяха включени много технически средства термокамери дронвое, хеликоптери, следови кучета“, разказа Тодоров.  

Тодоров обясни защо полицейските кучета не са успели да намерят Сашко. 

„Имаше моменти, в които се хващаше следа от кучетата и се губеше. Теренът е пресечен, има потоци, рекички, влажно време, преваляваше и дъжд, работата на кучетата беше затруднена. Бяха получени над 290 сигнала за тези осем дни. Всеки един от тях, колкото и невероятен да беше, се проверяваше в спешен порядък.

Всичко това показа, че един такъв синхрон между над 20 структури доведе до един щастлив завършек.

Трябва да извлечем положителното и да направим алгоритъм за действия на всички структури, които могат да бъдат ангажирани при такова спасяване. В МВР ще изработим такъв, за да може адекватно да реагираме“, каза той. 

Главен комисар Тодоров разкри още, че в момента с Александър работят психолози, провеждат се съответните беседи, изясняват се в детайли нещата, които детето споделя, след което се проверяват.

„Това са неща, които ще влязат в досъдебното производство и не искам да навлизам в тази сфера. Към момента няма данни за някакво злонамерено действие от други лица спрямо него“, категоричен бе Тодоров. 

Още новини

Back to top button