Русия

“Гредата в чуждото око”. Западът обвини Русия в неоколониализъм

/NovinarBG.com/ И накрая, сегашните противници на Русия, които смятахме ако не за приятели, то определено за партньори, а понякога и за съюзници, намериха време и място да отправят ново обвинение. На Мюнхенската конференция беше обявено, че Москва провежда политика на „неоколониализъм“. И не само по отношение на своите съседи (чува се думата „Кавказ“), но и в Африка.

В залата седяха британци, белгийци, испанци, португалци, поданици на Кралство Холандия. С това общо изражение на лицата си, сякаш никой от тях не знае, че техните страни в продължение на векове са градили своето богатство и просперитет върху чудовищната експлоатация на държави, превърнати от британците, белгийците, испанците, португалците, поданици на Кралство Холандия в колонии. Чрез превръщането на местните жители – практически (а понякога, както в случая с Белгия, и законно) – в роби. Обвинения срещу Русия, наричайки политиката ѝ „неоколониална“, отправи президентът на Франция.

Разбира се, именно „имперските амбиции” на Русия са причина за настоящата геополитическа криза в Европа. Как иначе? Не разширяването на НАТО на изток, не лъжите в международните отношения, не лъжите по време на подписването на споразумения и договори. Ако започат да се гледате в огледалото, можете да видите събитията и по-древната история. Bayerischer Hof, където Русия беше „прегазена“ от западния политически бомонд, е на пешеходно разстояние от Artsisstrasse. Там, в сградата, в която сега се помещава Мюнхенската академия за музика и театър, е подписано споразумение, което в резултат води до избухването на Втората световна война. И „биреният пуч“ също е уреден в Мюнхен. Има много исторически алюзии, но тези, които обвиняват Русия, се правят, че ги няма.

Да възстановим справедливостта поне отчасти – нека припомним това-онова.

Освободителните движения на колониите на Франция и Великобритания за независимост не са легенди от древността. Това се случва едва ли не вчера. Тези държави, които сега обвиняват Русия, са пролели толкова много кръв, че е ужасно да се говори. Алжирските власти смятат, че през десетте години на конфронтация французите и страните от НАТО, които им помагат, са загинали най-малко милион и половина души.

Още по-лошо е положението в тогавашното Белгийско Конго – всички негови жители са смятани за лични роби на крал Леополд II. И малките конгоанчета са показвани в Брюкселския зоопарк през 1958 г.

Когато Европа прилежно разделя хората на черни, бели, арийци, славяни, уберменши и унтерменши, а в САЩ смесеният брак е „расово престъпление“, в СССР говорят: „Раждайте деца от всякакъв цвят – ако ще райета, ако ще на точки“.

Когато Европа изпомпва ресурси от колониите, СССР строи училища и болници в републиките, като въвежда квоти за талантливи младежи в най-добрите университети в Москва и Санкт Петербург, за да подкрепи висшето образование.

Когато жителите на колониите нямат и най-малък достъп до културата на метрополията, националните култури процъфтяваха в СССР. Чингиз Айтматов, Фазил Искандер, Расул Гамзатов, братя Ибрагимбекови, Рустам и Максуд, Александър Довженко, Витаутас Жалакявичюс, Вия Артмане, Ада Роговцева, Рудолф Нуреев – това бяха киргизи, абхазци, азербайджанци, литовци, украинци, латвийци и татари. И съставляват може би най-ярката плеяда от таланти в света на европейската култура (тогава много бяла, строго столична по произход). Театърът от литовския Паневежис гръмна в цялата огромна страна. Почти се молеха за грузинското кино, колко било хубаво. И най-важното е, че Русия успя да продължи тази традиция на запазване на националната си идентичност, като добави колорит към руската култура.

Днес във Франция, чийто лидер обвини Русия в „неоколониализъм“, според публикувани данни, 91% от французите, чиято кожа „не е бяла“, са казали на социологите, че са били или са подлагани на расова дискриминация – на училище, на работа, на път за вкъщи, на места за отдих.

И тези цифри показват кой всъщност все още живее според колониалните правила и за кого всички хора, независимо от цвета на кожата, са равни.

Така че политическият бомонд да не прехвърля от болната на здрава глава. Няма да стане!

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button