Русия

Сблъсъците в Судан имат отношение към интересите на Русия

/NovinarBG.com/ Отново пламна една от най-горещите точки на планетата – Судан. В столицата на страната Хартум започнаха сблъсъци между ключови въоръжени структури – суданската армия и т.нар. Сили за бързо реагиране (СБР). Използвана е дори артилерия и бойна авиация. Междувременно Судан е от голямо значение, включително за интересите на Русия, особено на флота. Как могат да ни се отразят сблъсъците?

В събота избухнаха сблъсъци между армията и Силите за бързо реагиране на Судан. Според местните жители по улиците на града са се появили артилерийски установки и бронирани машини, а боевете са започнали около 10 сутринта местно време.

Престрелка е имало и на територията на сградата, в която се помещава суданската телевизия, след което тя е спряла излъчването си. Очевидци съобщават за стрелба и в много други части на страната извън столицата. Има предварителни данни за загинали и ранени, но все още не са точни. Най-малко трима цивилни са убити и десетки са ранени, съобщиха лекари.

И двете страни взаимно си прехвърлят отговорността за ескалацията на конфликта. Армията обвини СБР, че са атакували нейния щаб. СБР казва, че щабът им в Хартум е бил атакуван с „всички видове тежки и леки оръжия“, включително с въздушен удар. Според ТАСС военните са унищожили и над 80 машини на специалните части в град Меров.

В изявление на армията се казва, че самолетът е унищожил лагерите “Тайба” и “Соба” в Хартум, които принадлежат на милицията на СБР. Силите за бързо реагиране съобщиха за превземането на президентския дворец (армията отрече тази информация), както и поемането на контрол над летища в Хартум, Меров и Ел Обейд.

Командирът на суданската армия Абдел Фатах ал Бурхан не изключва прехвърлянето на допълнителни части в столицата, ако сблъсъците със силите за бързо реагиране продължат. Лидерът на СБР Мохамед Хамдан Дагло, по-известен като Хемедти, нарече конфронтацията с армията принудена и очаква резултата от битката „в следващите дни“.

През 2019 г. суданската армия и СБР участваха във военен преврат, който отстрани президента Омар ал Башир след 30 години на власт. Две години по-късно е извършен нов държавен преврат и оттогава страната се ръководи от преходен суверенен съвет. Оглавява се от ал-Бурхан, а Дагло е негов заместник.

В началото на април беше отложено подписването на споразумение между този съвет и представители на над 50 граждански организации и групи. Споразумението предвиждаше създаването на преходна гражданска власт в страната. Освен това документът, който беше подписан и от лидерите на водещия опозиционен алианс Сили за свобода и промяна, определя график за преходен период, който трябва да бъде последван от избори.

Причината за отлагането на подписването беше необходимостта да се постигне съгласие за интегрирането на СБР във въоръжените сили. Остават различията между армията и СБР относно бъдещата структура на сигурността и принципите за формиране на единни единни въоръжени сили. По-специално за това кой трябва да ръководи въоръжените сили – професионален военен или цивилен.

Руското външно министерство призовава за разрешаване на различията чрез преговори и прекратяване на огъня. Руското посолство в Хартум работи при засилени мерки за сигурност, няма пострадали руснаци. Съединените щати, Египет, Саудитска Арабия, Европейският съюз и ООН също призоваха за уреждане на ескалацията.

„Конфронтацията в Судан продължава повече от 60 години. Проблемът не беше решен, въпреки че Южен Судан се оттегли от Судан. Тогава се надяваха, че проблемът ще бъде решен с два Судана и конфронтацията ще приключи. Въпреки това, конфронтацията между основните етнически групи, включително нуер и динка, не беше разрешена. Дори след подписването на временно примирие през 2013 г., етническите групи нямаха намерение да го прилагат. В резултат на това на настоящия етап тази ситуация продължава вече десет години“, казва Наталия Пискунова, доцент във Факултета по световна политика на Московския държавен университет.

С навлизането на китайски, турски и арабски пари в страната, предимно от Саудитска Арабия, Емирствата, етническите противоречия се изострят още повече в условията на крайна бедност и корупция, а борбата за чуждестранни инвестиции се засилва.

„Ситуацията се влоши след откриването на златни залежи, петролни и газови запаси в страната. Чуждите инвеститори не могат да се разберат с етническите групи, които трябва да решат на кого да се даде приоритетно право да разработва и изнася полезни изкопаеми. Оказа се цяла плетеница от проблеми, които, както мнозина очакваха, ще избухнат в един момент“, добавя африканистът.

Всички тези противоречия „се наслагват от слабостта на институциите на държавната власт“. „Интегрирането на Силите за бързо реагиране в суданската армия не се случва поради сериозния натиск на външни играчи – арабско, китайско и американско влияние. Това е опит на външни играчи да имат гарантирана нестабилна зона в Судан, черен пазар за продажба на продукти, включително военни, близо до Египет, който силно пострада от Арабската пролет“, отбеляза политологът.

Пискунова е убедена, че настоящата конфронтация няма да повлияе на ратифицирането на споразумението между Москва и Хартум за създаването на логистичен център за руския флот в Судан.Тази база трябва да се превърне във важен логистичен център за руския флот, тъй като има пряк достъп до ЦАР и региона Сахел, където работят руски минни компании.

Възможно е съдбата на бъдещата база да стане известна по време на Втората среща на високо равнище и Руско-африканския икономически форум в Санкт Петербург от 26 до 29 юли. „Разполагането на базата беше планирано през 2019 г., но пандемията от коронавирус наруши всички тези планове. Капацитетите вече бяха подготвени, всъщност чакаха откриването, но тогава всичко замря.Не мисля, че опитът за нов военен преврат може да провали тези планове, стартирането на проекта може да се забави, но в крайна сметка базата ще бъде пусната. Суданските групи взаимодействат помежду си, но нямат претенции към Русия “, коментира доцентът от Факултета по световна политика на Московския държавен университет.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button