Русия

Как Русия да засили защитата на Кримския мост

/NovinarBG.com/ Кримският мост отново беше атакуван от ВСУ. Щетите не станаха критични за стратегически важния инфраструктурен обект. Експертите обаче говорят за необходимостта от засилване на мерките за сигурност в съоръжението, както и откъм морето. Как точно може да се укрепи защитата на моста и какво е необходимо за целта?

В нощта срещу понеделник беше повредено пътното платно на Кримския мост. Според Националния комитет за борба с тероризма Украйна стои зад нападението, а самият удар е нанесен с помощта на два надводни безпилотни катера. По факта на инцидента е образувано наказателно дело по член „Терористичен акт“.

Това е втората терористична атака на Кримския мост за последните девет месеца. Така през октомври врагът организира експлозия, в резултат на която бяха повредени два участъка на една от лентите на автомобилния мост.

Преоценка на заплахите

„Поредният терористичен акт показва, че има пропуски в защитната система на Кримския мост. Очевидно са били подценени на етапа на разработване и приемане на комплекс от мерки за защита на изключително важния инфраструктурен обект“, казва Игор Коротченко, главен редактор на списание „Национална отбрана“.

„Затова сега трябва да действаме по следния начин: отново, с участието на представители на всички съответни правоприлагащи органи, както и експерти от съответните недържавни структури, да разгледаме модела на Кримския мост от гледна точка на възможните заплахи“, продължава източникът.

„Охраната на Кримския мост не може да бъде въпрос само на силите за сигурност или специализираните специални служби. Имаме независими мозъчни тръстове и експерти. Ако е необходимо, те могат да получат съответното разрешение за достъп към документацията. Но работата трябва да се извършва цялостно и подробно”, смята експертът.

„Необходимо е да се предвидят всякакви, дори и най-невероятните, но технически осъществими диверсии и терористични действия. След като бъде съставен най-пълният списък, всеки елемент трябва да бъде разгледан и да се разбере как нашата система за сигурност е готова да отблъсне атака “, посочва той.

„Факт е, че ние виждаме в лицето на врага креативна и доста добре организирана постановка на проблема и неговото изпълнение. Шефът на ГУР на Украйна Кирил Буданов е доста млад, той е на 37 години. И както показва практиката, той обсъжда дори най-невероятните идеи със Зеленски. И след това ги прилагат на практика. Именно от това трябва да продължим “, казва Коротченко.

„Сега отговорните ще трябва да разработят нови методи за защита срещу военни водолази и оператори на морски дронове. Инструменти, подобни на тези, използвани в случай на БПЛА: откриване с всички налични средства (оптичноо-електронни устройства и радари), електронни и физически противодействия. Задачата е скъпа, но трябва да бъде решена “, добавя Алексей Рогозин, ръководител на Центъра за развитие на транспортните технологии.

Тук и сега

„Разбира се, трябва да се работи добре в бъдеще, за да се предотвратят подобни случаи. Важно е да се усъвършенстват системите за РЕБ в експлоатация, както и внимателно да се проучат съществуващите недостатъци в работата по противодействие на БПЛА. Освен това би било полезно да си припомним практиките, които активно използвахме по време на Великата отечествена война“, отбелязва експертът.

„Тогава СССР активно използва заграждения с мрежи, които позволяваха да не допускат вражеската техника и торпеда. Сутринта системата беше отворена за преминаване на цивилни кораби и затваряна вечерта. Това е много ефективна практика, която има значителен принос за победата на страната ни“, подчертава Кнутов.

Подобно мнение споделя и капитанът от 1-ви ранг от резерва Сергей Ишченко. „Опитът в Севастополския залив, който е защитен с няколко реда бариери, показва ефективността на метода. Освен самите заграждения обаче трябва да дежурят и противодиверсионни катери”, смята експертът.

„Също така трябва да оставим фарватер, който ще ни позволи да не спираме корабоплаването. Този проход трябва да се охранява особено внимателно. Освен това знаем как да се справим с безпилотните летателни апарати, някои мерки могат да бъдат полезни в борбата с безпилотните лодки“, продължи специалистът.

„Организирането на това обаче е не само скъпо, но и доста трудно. Самият безпилотен съд отива към целта, гледайки от водата само на няколко сантиметра, така че е почти невъзможно да го забележите на повърхността на водата, особено ако морето е неспокойно”, посочва експертът.

„Има друга възможност за надграждане на съществуващата система за откриване на подводници. Също така е възможно да се подобри работата на системите за радио-електронна борба, за да заглуши изображението, което лодката предава на оператора на сушата. Но всичко това отнема изключително много време. И следващата атака на ВСУ а може да се случи не днес, а утре. Кримският мост трябва да бъде защитен още от сега“, заключи Ишченко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button