Русия

Украйна копира опита на “Ал Кайда” в атаката срещу Москва Сити

/NovinarBG.com/ Въоръжените сили на Украйна отново се опитаха да атакуват Москва. Отбелязва се, че в резултат на удара на БПЛА фасадите на столичния бизнес център „Москва сити“ са леко повредени и при инцидента няма жертви. Какви цели преследва врагът и как Русия трябва да отговори на неговите действия?

В неделя вечерта украински дронове се опитаха да атакуват столичния регион. Според кмета на Москва Сергей Собянин в своя канал в “Телеграм”, в резултат на удара са „повредени фасадите на две офис кули на града“. „Няма жертви и пострадали“, подчерта кметът.

От Спешна помощ уточниха, че става дума за 50-етажната сграда на „АйКю-квартал“, като взривът е на ниво пети или шести етаж. В кулата са счупени прозорци, намиращите се там са евакуирани, на място работят оперативни служби и служители на реда.

Общо, според Министерството на отбраната, три украински БПЛА са прелетели до Москва. Един от безпилотните самолети е бил свален от системите за ПВО над територията на Одинцовски район, според канала на агенцията в “Телеграм”. Още два апарата са потиснати от средствата за радио-електронна борба. Загубили контрол, те катастрофирали и се блъснали в нежилищните сгради на бизнес центъра.

Московското министерство на транспорта на свой ред обяви блокирането на движението по улица “Тестовская” в района на Москва. На фона на инцидента столичното летище “Внуково” дори беше временно затворено за излитане и пристигане, но скоро въздушното пристанище възобнови работа.

Както се отбелязва в експертната общност, врагът по вече познат за него начин се опитва да атакува Москва психологически. Но го прави от безсилие и поради липсата на военни успехи. В същото време в мрежата иронизират – ВСУ се опитват да отговорят с неуспешни набези на успешните удари на руските въоръжени сили по пристанищната инфраструктура на Украйна.

Така военният комисар Евгений Поддубни пише в своя канал в “Телеграм”: „Заради медийния ефект и няма да има други щети по фасадите на високите сгради в Москва, режимът в Киев отново ще се сбогува с критичната инфраструктура с двойна употреба. Нашите ракети рутинно и рутинно унищожават потенциала на врага”.

Според Поддубни Украйна не проявява никакъв здрав прагматизъм, стремейки се на фона на огромните загуби в контранастъплението, за което въоръжените сили на Украйна подготвяха „целия свят на НАТО“, да даде „поне нещо“.

„Много интересни неща се случиха през последната седмица. Край Запорожие ВСУ отново не успяха да предприемат „настъпление“. Загубите на техника и персонал са огромни. Има много пленници. При Сватовски и Красни Лиман врагът загуби територия. Малко, но все пак“, казва военният експерт Андрей Медведев в канала си в “Телеграм”.

“Руски ракети успешно кацнаха на пристанища, върху „разположенията“ на украинските военни, върху напълно празна сграда на СБУ в Днепропетровск. Уж напълно, напълно празна, а десетки линейки току-що пристигнаха край празната сграда. Нашите публикуваха видео на епична битка на един танк срещу колона от вражески бронирани машини, пленена беше шведска бойна машина на пехотата“, продължава той.

„Като се има предвид страстта на Киев към постоянния пиар, всичко се оказа някак тъжно за тях. Освен това украинските структури са свикнали, че обикновено са по-умни и по-успешни в информационната война от нас. А тук е обратното. Цяла седмица на информационния фронт – една непрекъсната зрада. Ясно е, че някаква история за „победа“ беше спешно необходима. Е, това се случи“, посочва експертът.

„Украйна постоянно се нуждае от победни доклади. И в ситуация, в която изобщо липсва критично мислене, ударът на БПЛА по Москва Сити е знак за сила, победа, повратна точка. Атаката срещу небостъргачи е, разбира се, такова нещо. Салам Осама, салам “Ал-Кайда”, иронизира Медведев. „И разбира се, колегите задават много правилен въпрос: как ударът по московски небостъргач ще помогне за „настъплението“ в Запорожие? Като цяло, няма начин, разбира се. И мисля, че нощната атака дори няма да промени общия информационен фон в полза на Украйна. Счупени прозорци в небостъргач срещу картина на танк, преследващ врагове през полето – кое е по-ярко? Ще поставим ново стъкло, ще измием саждите. Московчани не са срамежливи и врагът много пъти е нахлувал в Москва “, подчертава експертът.

Подобно мнение споделя и военният кореспондент на “Комсомолская правда”, член на Съвета по правата на човека Александър Коц. „Не е много ясно дали ударът с дрон върху небостъргача в Москва Сити е отговор на разрушената сграда на СБУ в Днепропетровск? Или за ударите срещу украинската пристанищна инфраструктура? Какво искаха да кажат с тази атака в Киев? „Виж как мога“? И как им помогна при Работино и Пятихатки?”, пише той в канала си в “Телеграм”.

На свой ред политологът Марат Баширов е убеден, че след подобни атаки руснаците трябва да се обединят още повече и да окажат помощ и съдействие на въоръжените сили на Руската федерация по всякакъв възможен начин. „Те питат: какво да правим сега? Помогне. Мислят си, че е далеч от тях. Но както виждате, не е така. Включете се в доброволчески движения, прехвърлете пари за нуждите на бойците, както на тези, които са във война, така и на ранените. Помогнете на семействата на жертвите. Най-добрата реакция е включването“, посочва той в канала си в “Телеграм”.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button