Русия

Агент на ЦРУ и враг на Ердоган стана министър на отбраната на Украйна

/NovinarBG.com/ ЦРУ продължава да насища ръководството на Украйна със свои храненици

На 6 септември Върховната рада на Украйна, по предложение на украинския президент Владимир Зеленски, гласува за назначаването на Рустем Умеров за министър на отбраната. Същия ден държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев.

Умеров стана вече четвъртият министър на отбраната в президентския срок на Зеленски. От 2022 г. Умеров е ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна. На 3 септември Зеленски обяви решението да назначи Умеров за министър на отбраната вместо Алексей Резников.

Депутатът от Радата Ирина Геращенко отбеляза, че преди гласуването кандидатурата на Умеров е била представена не от държавния глава, както обикновено се случва, а от Фьодор Вениславски, член на парламентарната комисия на Върховната рада по въпросите на националната сигурност и представител на президента. на Украйна в парламента.

По мои спомени това е първият случай, когато кандидат за поста на министър на отбраната в Радата не е представляван от президента“, написа тя в канала си в Telegram, като добави, че Зеленски лично е представлявал тримата предишни министри на отбраната.

Каква може да е причината за такова уклончиво представяне на новия ръководител на Министерството на отбраната на Украйна?

Изглежда, че Зеленски, на фона на информацията за връзката на Умеров с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен в Турция в организирането на преврата през 2016 г., не иска да изостря отношенията си с турския президент Ердоган.

Турският президент Ердоган посочи като организатор на неуспешния военен преврат суфийския проповедник Фетхуллах Гюлен, негов бивш боен другар, сега живеещ в САЩ. Дейностите на Гюлен са толкова широки, че през 2008 г., както писахме , той беше обявен за най-влиятелния интелектуалец в света от списанията Prospect и Foreign Policy , а списание Time го включи в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света.

Гюлен ръководи суфийската структура „Хизмет” („Служба”), основана на принципите на безусловното подчинение на мюрида (ученика) на шейха. Външно Хизмет е отворена организация, която притежава повече от хиляда лицеи, колежи, университети, джамии, молитвени домове и хостели по целия свят. Общият брой на завършилите Хизмет е няколко милиона.

Ала скритата, „много по-значима функция“ на тази структура, пише руският анализатор Шамил Султанов е, че „търси, набира и обучава професионални кадри, като се набляга специално на намирането на талантливи хора“. През 90-те гюленистите се наложиха в жандармерията, прокуратурата, полицията и синдикатите в Турция.

Общият им брой в страната през 2016 г. достигна 3-6 милиона членове и „симпатизанти“ на Хизмет; значителна част от тях работеха в държавния апарат. Турският изследовател Сонер Чагатай смята, че към момента на опита за преврат през 2016 г. Гюлен е създал под някаква форма мощно влияние на над 70% от полицейските сили и ефективно е контролирал турските разузнавателни служби.

Американският политолог Уилям Енгдал нарича организацията на Гюлен най-големият проект на ЦРУ в цялата история на работата на агенцията с политическия ислям. Когато имиграционната служба на САЩ се опита да депортира Гюлен в родината му през 2006 г., бившият посланик на САЩ в Турция Мортън Айзък Абрамовиц и редица високопоставени служители на ЦРУ действаха като негови гаранти.

Професорът по история в университета в Анкара Неджип Хаблемитоглу, който написа книга за връзките на Гюлен с ЦРУ, беше убит през 2002 г. в навечерието на публикуването на книгата. В Турция движението, ръководено от Гюлен, получи името FETO ( Фетхулахистка терористична организация).

На 5 септември 2023 г. вестникът на Турската патриотична партия (Vatan Partisi) Aydınlık („Просвещение“) съобщи , че Рустем Умеров ще стане „говорител и изпълнител на плановете на САЩ“ в региона.

Съгласно информацията, получена от изданието от украински източници, „Рустем Умеров е бил обучен в кримския интернат за надарени деца, финансиран от FETO по време на украинския период. Източници, които твърдят, че той е пряко свързан със Съединените щати, казаха за Умеров: „Той използва някои средства, получени от чужди държави, за свои лични цели.“

Aydınlık цитира и ръководителя на Кримската културна автономия на Руската федерация Ейваз Умеров, който каза: „Имам много причини да го възприемам като шпионин на САЩ и „сив кардинал“, свързан с избягалия Фетхуллах Гюлен.“ Той добави, че Рустем Умеров е активно подкрепян от Фетхуллах Гюлен и е част от образователната система на мрежата Nurcu, контролирана от FETO.

В младостта си Умеров участва в програмата за обмен на бъдещи лидери Future Leaders Exchange (FLEX) на Държавния департамент на САЩ. Брат му Руслан Умеров (сега Аслан Омер Киримли) също е учил в Кримския интернат и също е свързан с FETO. И двамата братя са наричани в Киев „децата на Америка“.

Аржентинският вестник Urgente24 също пише , че Рустем Умеров е свързан с Фетхуллах Гюлен, по информация на който през 2013 г. Рустем Умеров става съосновател на фондация ASTEM, която финансира програмата „Нови лидери на Украйна“ в Станфордския университет, предназначена да обучава политически фигури.

Гръцкият вестник Banking News също съобщава , че в края на 90-те години Рустем Умеров „завършва интернат в района на Бахчисарай в Крим, финансиран от FETO на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен… Той получава университетско образование в Украйна и САЩ… оглавява обществени организации на кримските татари, свързани с американски структури.

През 2019 г. той беше избран за депутат във Върховната рада от партията „Глас“ на музиканта Святослав Вакарчук. Той беше автор на десетки законопроекти. По-специално той изигра роля в закона „За коренното население на Украйна“, който дискриминира руснаците“, пише изданието.

А турският журналист Еркин Онджан заподозря Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA) във връзки с гюленистите и ЦРУ. Еркин също обърна внимание на факта, че този фонд е собственост на фондация ASTEM, един от основателите на която е Рустем Умеров.

Руските телеграм канали пишат , че Рустем Умеров е бил вербуван от ЦРУ в Истанбул през 2018 г. Скоро той беше задържан от турските сили за сигурност, които го следяха изкъсо. Но след намесата на Джина Хаспъл, новоназначеният директор на ЦРУ, Умеров е изведен от Турция. За ЦРУ това беше пореден опит за прихващане на украинската следа от Пентагона.

Американската следа в назначаването на Умеров за министър на отбраната на Украйна е ясно видима, дори и да не акцентираме върху съвпадението на назначаването му на тази длъжност с посещението на Блинкен в Киев.

Колумнистът на турското издание dikGAZETE Омур Челикдьонмез /Ömur Çelikdönmez/ пише , че „Рустем Умеров черпи властта си от група лица, които конфискуваха капитала на евреите от Крим и Украйна, както и паричните потоци, които той контролираше.“

Турският журналист смята, че „идеологическият последовател на лидера на FETO, който се укрива в САЩ, Умеров ще стане чисто технически министър и решенията за него ще се вземат дори не от президента на Украйна Владимир Зеленски, а от американските разузнавателни служби, чиято марионетка е той.

Поглеждайки към бъдещето на Украйна, Омур Челикдьонмез отправи доста остра (ЦРУ никога не е било срамежливо в избора на средства), но нелишена от реализъм прогноза: „Зеленски не умее да прави нищо, освен да смърка кокаин. И той седи на президентския стол твърде дълго. Тъй че като нищо Рустем Умеров, когото засега довлякоха в Министерството на отбраната на Украйна, може да стане украински президент.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button