Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
СВЯТ

Америка оцени Тайван по-скъпо от Украйна

/NovinarBG.com/ В случай, че китайската армия „нахлуе“ в Тайван, САЩ ще изпратят свои войски да защитават острова, обеща Байдън. През пролетта той вече даде такова обещание, но помощниците му по-късно уточниха, че „шефът е бил неразбран“. Този път президентът каза: за разлика от Украйна, той ще изпрати войници да се бият в Тайван. Означава ли това, че малък остров в Тихия океан ще се превърне в сцена на битка между две суперсили?

Пентагонът ще защитава Тайван в случай на евентуално „нахлуване“ на Народноосвободителна армия на Китай (НОАК). Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън. Обещанието беше дадено в интервю за Си-Би-Ес. На въпрос на телевизионния водещ Скот Пели дали американската армия ще защити Тайван, президентът отговори: „Да, ако наистина има безпрецедентна атака“. Журналистът попита дали САЩ ще „защитят Тайван в случай на китайска инвазия“. „Да“, повтори държавният глава.

В същото време той предупреди, че не възнамерява да насърчава жителите на острова да обявят независимост. В отговор на въпроса „Какво трябва да знае президентът Си Цзинпин за вашия ангажимент към Тайван?“ Байдън каза: „Съгласни сме с това, което подписахме преди много време. И че има „политика за един Китай“ и Тайван сам решава относно своята независимост“, отговори Байдън.

Напрежението в Тайванския проток ескалира, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова на 2-3 август, което предизвика откровения гняв на Пекин. А в петък кореспондент на Си-Ен-Ен, позовавайки се на заместник-директора на ЦРУ Дейвид Коен, написа в Туитър, че „китайският президент Си Цзинпин е казал на армията си, че иска Китай да може да поеме контрола над Тайван със сила до 2027 г.“.

Алексей Маслов, директор на Института за азиатските и африканските страни към Московския държавен университет, е сигурен, че китайският генерален щаб, разбира се, има планове за десант в Тайван, но подобни публикации не трябва да се приемат за чиста монета. „Всяка страна, включително КНР, има свои собствени планове за нападение и защита на различни страни. Няма нищо изненадващо. Има планове за нападение над Тайван, но това не означава, че в крайна сметка ще се стигне до военен сблъсък “, обясни експертът. Въпреки че Тайван сега може да е „наситен“ с американски оръжия и бойни специалисти, сблъсък за острова е малко вероятно да ескалира в ядрена война между Китай и Съединените щати. „С вероятност от 99% това няма да се случи, защото Китай е изключително разумна и отговорна сила. В Тайван живеят до 25 милиона души и това е доста укрепен остров, така че за всички е очевидно, че въоръжени сблъсъци там ще доведат до огромни жертви“, добавя ориенталистът.

Научният директор на Института за Китай и съвременна Азия на РАН Лукин не изключва сценария за ядрена война между Китай и САЩ, въпреки че досега всички дискусии за това, според него, са „абстрактни“. „Ако например Пекин не успее да постигне целите си по отношение на Тайван, това ще бъде ужасно унижение за него. В този случай Китай може да компенсира този провал с използването на ядрено оръжие. Но засега около острова няма дори конвенционален военен конфликт “, припомни събеседникът.

„Ако бъде нападнат, Тайван ще отвърне на удара. Колко ефективно? Чуждите военни експерти правят различни прогнози. Някои казват, че Китай ще стовари войски и ще превземе територията след няколко дни, докато други са сигурни, че такъв сценарий няма да се осъществи, защото американците ще имат време да съберат сили и да влязат във войната “, каза Лукин по-рано.

Що се отнася до изявлението на Байдън, неговата цел е да защити Тайван чрез превантивно сплашване, смята китаистът. „Определено можем да кажем, че Байдън се отдалечи от политиката на „стратегическа несигурност“, която Америка следваше при Тръмп. На въпрос относно подкрепата на Тайван в случай на въоръжен конфликт с Китай, Тръмп винаги отговаряше уклончиво. Байдън отговаря директно“, каза Лукин.

Маслов смята речта на Байдън за отражение на задкулисните спорове в управляващите кръгове. „В естаблишмънта се води сериозен бой. По-голямата част от американския елит и бизнеса, свързан с търговията между САЩ и Китай, се противопоставят на влошаването на ситуацията около Тайван. В крайна сметка ескалацията на конфликта може значително да влоши търговията между страните. А търговският оборот между тях за момент е стотици милиарди долари. В същото време Китай доставя повече, отколкото купува, и няма страна, която да го замени в това“, припомни Маслов.

„Друга част от американския естаблишмънт е убедена, че е необходимо Китай напълно да „затъне“ в тайванския проблем. За да направите това, провокирайте атаката му срещу острова, след това обвинете Пекин в масово нарушаване на човешките права и след това окончателно унищожете Китай като макроикономически регион. Тоест да се направи „недосегаема страна“ от Поднебесната империя, изгнаник и по този начин да се елиминира конкурент. В Пекин разбират това и не искат да се намесват,“, смята експертът.

В тази ситуация Китай се опитва да координира по-нататъшните си стъпки с други страни. „Въпросите за сигурността бяха повдигнати миналата седмица на срещата на ШОС. А в понеделник в Пекин се проведоха консултации със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Очевидно е, че КНР се опитва да договори по-нататъшното развитие на ситуацията около Тайван“, предположи събеседникът. Всъщност секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев пристигна в Пекин в понеделник. В резултат на това стана известно, че Патрушев и членът на Политбюро на ЦК на ККП Ян Цзечи са изразили загриженост относно „ескалацията на напрежението от страна на САЩ“ в региона. Друг член на Политбюро, секретарят на политическата и правна комисия на ЦК на КПК Гуо Шенкун, каза в разговор с Патрушев, че Пекин е готов да прокара нова всеобхватна концепция за сигурност заедно с Москва.

Откакто Конгресът на САЩ (включително сенатор Байдън) одобри Закона за отношенията с Тайван през 1979 г., президентите на САЩ само веднъж са си позволили да заплашат Пекин с пряк военен сблъсък. Беше през 2001 г., когато Джордж У. Буш, в отговор на подобен въпрос дали САЩ са длъжни да защитават Тайван, ако бъде нападнат, отговори: „Да. И китайците трябва да разберат това“. Тогава тази заплаха прозвуча чисто спекулативно. Първо, отношенията между Америка и Китай бяха в разцвета си. Второ, армията на КНР явно не беше готова да предизвика не само Америка, но дори и „сепаратистите“. Тогава НОАК просто не разполагаше с десантни кораби, способни да доставят китайски войници на непокорния остров.

Днес Пекин разполага с такива кораби. Сега китайският флот, най-големият в света, е в състояние напълно да блокира Тайван, ако пожелае. Тази оценка направи командирът на Седми американски флот вицеадмирал Карл Томас, коментирайки изявлението на Байдън. КНР произвежда кораби с „впечатляващо темпо“, докато САЩ нямат много корабостроителници, оплака се Томас в интервю за „Уолстрийт Джърнъл“. Той също така похвали повишената координация на действията на различни войски на НОАК, включително ВВС и ВМС. „Те започнаха да работят по-хармонично, отколкото преди година, три, пет години“, посочи вицеадмиралът.

В разговор с Байдън неслучайно журналистът от Си-Би-Ес отново попита същото. Факт е, че през май, по време на посещението си в Япония, президентът вече направи подобно изявление. Но тогава мнозина решиха, че възрастният президент просто се е изказал погрешно. И наистина, няколко часа по-късно собственият му екип отрече думите на шефа. Анонимен представител на Белия дом обясни на „Ройтерс“ тогава, че президентът е бил разбран погрешно – той е говорил за предоставяне на острова на „военни средства за отбрана“, което е в съответствие със „Закона за отношенията с Тайван“. Както знаете, този документ предвижда разнообразна подкрепа за „властите“ на острова, по-специално през всичките тези десетилетия Вашингтон доставя на Тайпе модерни оръжия. Документът обаче не съдържа задължение за намеса във войната на страната на островитяните. Така обещанието на Байдън се превърна в негова лична инициатива.

Пекин също даде отпор на Вашингтон по този въпрос. „Изявлението на американската страна грубо нарушава принципа за един Китай и разпоредбите на трите съвместни китайско-американски комюникета“, каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нин. „Това също така изпраща грешно послание към силите за независимост на Тайван. Китай изразява дълбоко недоволство и остро протестира в това отношение, а също така направи строго представяне на американската страна“, каза Мао. „Никой не трябва да подценява твърдата решимост на китайския народ да защитава националния суверенитет и териториалната цялост“, добави дипломатът.

Малко след речта на Мао четири самолета на НОАК пресякоха така наречената средна линия на Тайванския пролив. Според министерството на отбраната на острова в маневрите са участвали два изтребителя Су-30, един Джиан-16 и изтребител-бомбардировач. В отговор Тайпе също издигна въздушен патрул и разположи противовъздушни ракетни системи. В същото време външното министерство на Острова изрази „искрена благодарност“ на Байдън. „Тайван, изправен пред военната експанзия и провокативните действия на Китай, ще продължи да укрепва способностите си за самоотбрана, твърдо да се съпротивлява на авторитаризма и агресията и да задълбочава тясното партньорство в областта на сигурността със Съединените щати“, каза Тайпе.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button