Русия

„Армата“ ще вземат Бахмут в обръч?

/NovinarBG.com/ „Армата“, която се появи в театъра на военните действия в Донбас, всява ужас във въоръжените сили на Украйна. Най-новите танкове трябва не само да провалят плановете на Киев за „контраатака“, но и да поддържат настъпателните операции на въоръжените сили на РФ.

Руските войски изтеглят съвременна тежка техника към основните направления и сектори. Освен „Армат“, това са танкове Т-90 „Пробив“ и огнеметни системи „Солнцепек“. За съжаление руската офанзива все още не може да бъде подкрепена от перспективни бойни превозни средства на пехотата. Верижните „Кургани“ се подготвят за серийно производство, а колесните „Бумеранги“ сега преминават държавни изпитания.

The Jerusalem Post: „Армата“ след преструктурирането на логистиката масово ще отиде в зоната на СВО

„Армата“ са открити на един от полигоните в Южна Русия, съобщи още през декември британското министерство на отбраната. Той също така документира първото бойно използване на най-новия танк в началото на април.

Тази разработка е една от най-амбициозните отбранителни програми в Русия: „Армата“ се създаваше почти 11 години. За първи път танкът Т-14 беше демонстриран на Парада на победата на Червения площад през 2015 г.

По време на разработката обаче възникнаха проблеми: например със създаването на двигатели и термовизионни камери. Но всички те бяха елиминирани през 2020 г.

Според Асошиейтед прес, първите бойни изпитания на „Армата“ са проведени в рамките на антитерористичната операция в Сирия.

Чакането на танка си заслужаваше. Той има революционен дизайн: оборудван е с безпилотна кула, която екипажът управлява дистанционно от „изолирана бронирана капсула, разположена в предната част на корпуса“, пише Jane’s, аналитична агенция, свързана с военните действия.

Танковете бяха оборудвани с допълнителна защита отстрани. Максималната скорост на „Армата“ по магистралата е 80 километра в час. В същото време той е по-голям и по-тежък от съществуващите танкове, което налага преструктуриране на логистичните вериги. Необходимо е също така да се коригира доставката на резервни части на фронтовата линия.

Екипажите обаче вече са преминали през бойно съгласуване, така че първите бойни екипажи на „Армата“ ще бъдат последвани от други, пише уверено Jerusalem Post. Освен това дори западното разузнаване не знае точния брой на произведените танкове.

Newsweek: „Армата“ на бойното поле ще повдигне морала

Танкът има многопластова броня и система за динамична защита, която се активира от сензори. Тоест при приближаване на ракети автоматично се задействат топлинни „капани“, като тези на хеликоптери и самолети.

Jane’s припомня, че Уралвагонзавод, разработчикът на Армата, го нарича първият стелт танк в света. Тоест машината трудно се открива с помощта на радари и други целеуказатели. Само най-модерните термовизионни камери могат да „видят“ танк, подчертават от Jane’s, и то само в момента на изстрела.

Засега „Армата“ се използва за обстрел на украински позиции, танкове все още не са използвани в щурмови операции.

Армата ще трябва да се изправи срещу танкове на НАТО, които се придвижват в ешелони към зоната за специални операции от Полша.

Вярно е, че всички те отстъпват по бойни характеристики не само на Т-14, но и на по-стария Т-90 „Прорив“ и дори на Т-80. За въоръжените сили на Украйна НАТО изпраща превозни средства като Leopard и Challenger 2.

Франция само обмисля възможността да достави своя танк Leclerc, съобщава Politico. Освен това решимостта на Париж ще зависи изцяло от това колко скоро и в каква конфигурация Вашингтон ще изпрати танкове M1 Abrams в Украйна.

За пряк конкурент на Abrams по технически характеристики се смята „Прорив“ – по-масов във войските от иновативния Армата, пише Newsweek.

Изданието отбелязва, че пристигането на „Армата“ на линията на съприкосновение е станало в много важен момент. В някои райони руските войски се прегрупират, за да преминат от настъпателна към отбранителна тактика и да попълнят резервите. „Армата“ значително ще вдигне морала.

Jane’s: неуязвимостта на „Армата“ се използва конструктивно и в гаубицата „Коалиция“

„Армата“ започна да се изпраща във войските още през 2021 г., каза вицепремиерът Денис Мантуров. Освен това през последните години руските въоръжени сили получиха много нови видове оръжия, някои от които сега се тестват в бойни условия в Украйна, пише Jane’s.

В рамките на програмата за модернизация бойните машини на пехотата Т-15 и бронираните евакуационни машини (БРЕМ) Т-16, най-новите многоцелеви изтребители МиГ-35С и Су-37, хеликоптерите Ми-8МТПР-1 и Ка-52, брегови бастиони отбранителни батареи“, малки ракетни кораби от проект 21631 „Буян-М“.

Само през 2021 г. и преди началото на специалната операция през 2022 г. на войските бяха доставени 26 танка Т-90М Прорив, 60 БМП-3 и седем 152-мм самоходни гаубици Мста-С.

Освен това мястото на Мста-С скоро ще бъде заето от Коалиция-СВ, която беше показана за първи път на Парада на победата в Москва през 2015 г.

Самоходното оръдие вече е преминало заводски изпитания и има невероятни характеристики: максимална скорострелност от 16 изстрела в минута, обсег на стрелба до 70 км. Специално за „Коалиция“ са разработени боеприпаси с повишена мощност, според официалната информация гаубицата се доставя във войските от 2020 г.

Както и при танка Армата, екипажът на Коалиция-СВ от трима души е разположен неуязвим пред корпуса, оставяйки купола необитаем. Новата гаубица вече чака на първа линия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button