Русия

Байрактар в Украйна: Киев и ЦРУ примамват руското разузнаване в капан чрез зетя на Ердоган

/NovinarBG.com/ Турският производител на БПЛА Baykar планира да завърши изграждането на завод близо до Киев в рамките на една година, каза изпълнителният директор на компанията Халук Байрактар ​​в кулоарите на Световното изложение за отбрана в Рияд. Той е и зет на президента Ердоган.

„Нашият завод се строи […] имаме нужда от около 12 месеца, за да завършим строителството и след това ще преминем към вътрешните машини, оборудване и организационна структура“, каза той.

Байрактар отбеляза, че компанията ще наеме приблизително пет хиляди служители. Очаква се да се произвеждат около 120 БПЛА годишно, но все още не е известно за кой точно модел става дума.

В същото време той изрази увереност, че проблемите със сигурността, свързани с руската спецоперация в Украйна, не трябва да повлияят на плановете.

По-рано зетят на Ердоган обеща да инвестира 100 милиона долара в предприятието.

Какво очаква Байрактар? Че Русия няма да бомбардира този завод, който автоматично става легитимна цел, за да не си развали отношенията с Анкара?

След открито неприятелските стъпки на Турция, като одобряването на членството на Швеция в НАТО и продължаващата военна подкрепа за Украйна, това би си струвало да се направи. При това не става дума за руско-турски отношения, а за национална сигурност.

Според военния политолог, доцент от катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси в Руския икономически университет на името на Г. В. Плеханов Александър Перенджиев, в тази новина трябва да се вземат предвид два аспекта: финансов (или по-скоро финансово-измамен) и военно-информационен.

— Засега ще се съсредоточа върху първия аспект. Схеми за пране на пари има, когато се полагат основите на едно военно предприятие и може би някои от стените му. И дори беше произведено определено количество от продуктите му.

След това се документира на хартия, че е въведен в експлоатация. Тогава врагът атакува това „предприятие“. След това парите, изразходвани за изграждането на предприятието, въвеждането му в експлоатация и производството на продукти, се отписват и се поставят в личен джоб сред определен кръг хора. Тоест да се търси логика, като се смята, че тук ще се използват бели схеми, според мен е просто смешно…

В случая Байрактар, огласявайки публично тази сума, вече подготвя законови схеми за присвояване с измама на значителни суми за себе си!

СП”: Русия ще бомбардира ли този “завод”?

— При отговора на този въпрос е необходимо да се разкрие вторият аспект — военноинформационният. Напълно възможно е рекламата за изграждането от страна на Турция на завод край Киев за производство на БПЛА да съдържа елементи на дезинформация или по-скоро определена информационна игра.

Байрактар публично казва на всички, че строи предприятие близо до столицата на Украйна.

Нашите разузнавателни екипи се опитват да намерят това растение, но безуспешно. Руският генерален щаб е принуден да изпраща една след друга групи или да използва свои агенти в столицата Киев.

Така ЦРУ, заедно със СБУ, искат да принудят нашите разузнавачи и агенти да активизират действията си, за да ги идентифицират. Тоест, готви се откровен капан.

„СП“: Доколко е реалистично технически да се открие местоположението на завода на етапа на строителството? Къде мислите, че ще се строи?

— Тук бих предположил, че под прикритието на информация за строящата се централа може да се извършва дейност по формиране на друга инфраструктура в интерес на Турция на територията на Украйна. И не е задължително да има военен характер. Затова няма да гадаем за строителната площадка. В случая според мен е безполезно.

СП”: Всъщност отдавна не е тайна, че Турция помага на Украйна. Защо продължаваме да работим с тях? Дали са по някакъв начин по-добри от западните страни? Само защото не се налагат санкции?

– Има и положителни страни. Например Турция не допуска кораби на НАТО в Черно море или поне ограничава влизането им. Имаме значителен стокообмен с официална Анкара, който в условията на антируските санкции осигурява значителни приходи в руския бюджет. И това е важно в контекста на опитите да ни бъдат нанесени икономически щети.

Тук можем да си припомним руско-турското сътрудничество по въпросите на осигуряването на сигурността в Южен Кавказ, когато САЩ и Франция се опитват да дестабилизират ситуацията в този макрорегион. Това са основните точки, със сигурност има още.

Всъщност Халук Байрактар спомена, че работата по изграждането на такъв завод вече е започнала през юни 2023 г. — тогава беше обявено пускането на предприятието до 2025 г., припомня Михаил Нейжмаков, директор на аналитични проекти в Агенцията за политически и икономически комуникации.

— По-късно представители на турската компания обявиха плановете си да инвестират в три различни проекта в Украйна.

„СП“: На какво се дължи това в момента? Турция просто пусна Швеция в НАТО, иска да се сближи още повече със САЩ и да се отдалечи от Русия? Или си получил нещо важно от американците? Или може би никаква политика, а само бизнес?

— Ръководството на същата компания обяви планове за изграждане на завод за производство на бойни безпилотни самолети в Украйна, както и изследователски център и усъвършенстван производствен център през лятото на 2022 г.

Ето защо нов прилив на внимание към тази тема не трябва да се свързва с последните стъпки на Анкара, свързани с подкрепата за влизането на Швеция в НАТО.

Освен всичко друго, за турската страна е важно периодично да споменават своите бойни дронове именно като доказали се в реални бойни действия. Нека си припомним забележимото нарастване на международното внимание към подобни турски продукти след активното им използване от Азербайджан по време на Втората война в Карабах през есента на 2020 г.

Като цяло икономическото сътрудничество с едната страна в конфликта при доставката на оръжие на другата или дори доставката на оръжие на двама противникови играчи не е необичайно в световната практика.

СП”: Толкова ли е изгодно за Турция да подкрепя Украйна? Личен интерес ли е – Русия да не победи, или солидарност със Запада?

„Турция наистина печели от факта, че на фона на конфликта около Украйна вниманието на западните играчи към Черноморския регион нараства и ролята на Анкара в НАТО се засилва.

Като цяло стратегията на Анкара е да поддържа баланс, като изгражда отношения както с Русия, така и с Украйна. Например турският посланик в Киев Мустафа Левент Билген неотдавна отбеляза, че по предварителни данни обемът на взаимната търговия между Турция и Украйна през 2023 г. може да нарасне от 7,6 милиарда до 8,5 милиарда долара.

Значително отслабване на Киев едва ли би обслужвало интересите на Анкара, дори само защото докато Русия е изправена пред проблеми в украинската посока, Турция може да се надява да засили преговорната си позиция в диалога с Москва.

СП”: Преди това Байрактар обеща да инвестира приблизително 100 милиона долара в предприятието. Не те ли е страх да поемаш рискове? Или са му дали гаранции?

— Може би Киев наистина би могъл да предостави някои гаранции на турската компания като част от „рискова застраховка“. Като цяло западните играчи все по-често говорят за разполагане на отбранителна продукция на украинска територия.

Например, като председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която предложи интегриране на Украйна в отбранителните програми на ЕС – но в този случай, разбира се, ще говорим за подкрепа на европейските, а не на турските играчи от военно-промишления комплекс които могат да реализират такива проекти.

СП”: Добре, а ние? Да бомбардираме ли? Или нека не дразним нашия приятел Реджеп? Освен това роднина може да бъде атакуван.

„Вероятността от подобни атаки срещу този обект наистина може да бъде повлияна от много фактори – от ситуацията в зоната на бойните действия до руско-турските отношения.

„СП“: Очаква се посещението на Путин в Турция. Ще се проведе ли на такъв фон?

— Темата за военно-техническото сътрудничество между Турция и Украйна не е нова, така че е малко вероятно сама по себе си да доведе до отмяна на визитата.

Възможно е да има много потенциални теми за преговори – от икономическото сътрудничество между Москва и Анкара (включително повдиганата повече от веднъж тема за газовия хъб) до взаимодействието по ситуацията в Близкия изток.

Превод: СМ

Още новини

Back to top button