Микроблейдинг
Русия

Борбата срещу Русия опустоши британските супермаркети

/NovinarBG.com/ В момента Великобритания преживява огромна зеленчукова криза. В британските супермаркети обикновените краставици, домати и чушки се купуват на високи цени и с големи ограничения и все още никой не знае кога и как може да се реши този проблем. Каква е причината за случващото се и какво общо има политическата конфронтация между Запада и Русия?

С леката ръка на Жан-Жак Русо фразата, приписвана на Мария Антоанета „Ако нямат хляб, нека ядат пасти!“ става известен в целия свят през XVIIIвек. Историците нямат единно мнение дали френската кралица е произнесла подобни думи или не, но малцина са предполагали, че нещо подобно ще бъде казано през първата четвърт наXXI век. Вярно, не от монарх, от другата страна на Ламанша и във връзка с доматите и ряпата.

Тереза Ан Кофи, британски министър на околната среда, храните и селските райони, направи фурор с речта си в Камарата на общините на британския парламент в края на февруари. Министърът беше поканен в Уестминстър, за да чуят нейното обяснение за липсата на набор от продукти – в частност зеленчуци – по рафтовете на британските супермаркети.

Тереза Кофи завърши речта си с разсъждения за ползите от сезонното хранене. „Трябва да сме сигурни в внимателното отношение към разделното хранене на нашите съграждани. В този случай много жители на нашата страна биха яли ряпа в момента, а не да мислят за марули, домати и така нататък“, каза министърът. Часове след нейното историческо представяне британският интернет се изпълни с колажи и карикатури: „Нека ядат ряпа!“, „Ряпа вместо домати!“ и така нататък.

Всъщност британските потребители и търговци изобщо не се смеят заради настоящата ситуация. Вече няколко от най-големите вериги супермаркети във Великобритания бяха принудени да наложат ограничения на купувачите за набор от пресни продукти, включително домати, краставици и чушки.

Причината е проста – те не могат да осигурят наличност на стоки в необходимото количество. Други вериги търговци на дребно също се очаква да въведат ограничения върху продажбата на определени артикули през следващите дни. И в редица магазини за хранителни стоки на дребно, както в следвоенните години, продават зеленчуци на принципа „не повече от два пакета на глава“.

Търговските вериги твърдят, че дефицитът може да продължи няколко седмици, но прогнозите на някои експерти звучат още по-мрачно. Стандартното извинение на британските служители за всички възникнали проблеми – трудностите с доставките на зеленчуци от Испания и Северна Африка, е само отчасти вярно.

Всъщност, според проучване на доставчика на кетъринг „Рейнълдс“, проливните дъждове са намалили наличността на някои зеленчуци на пазарите в Северна Африка с 30-40%, а реколтата от пипер в Испания е намалена със 70%. Сред другите причини се посочва необичайно студеното време, както и бурите, засегнали корабоплаването от Мароко.

Въпреки това през изминалата 2022 г. в тези региони няма съобщения за природни бедствия. Въпреки това, според Министерството на околната среда, храните и селските въпроси, сезонните цени на плодовете и зеленчуците през септември са се увеличили с 35% в сравнение със същия период на 2019 г. Освен това тези стоки, които не са свързани нито със северноафриканския, нито с какъвто и да е друг износ, също са поскъпнали. Например морковите са поскъпнали с 35%, тиквичките и ябълките са поскъпнали с 38%, пакетираните листни зеленчуци – с 46%, а цените на боба са рекордни – 209%.

Освен това няма новини за недостиг на зеленчуци или други хранив Германия или Франция. Потребителите на британските социални мрежи публикуват снимки на пълни зеленчукови отдели на своите страници, като отбелязват, че не се наблюдава такъв критичен дефицит в тези страни, въпреки повишените цени поради инфлацията. Гледайки с ужас как стоките изчезват от рафтовете на магазините, а средствата от финансовите им сметки, те се чудят за по-големите причини зад тази криза. И имат всички основания да го направят.

Инфлацията се повиши до нов връх от 8,4% през февруари 2023 г. спрямо 8% през януари. Цените на храните в магазините във Великобритания като цяло са се повишили до 16,3%. А една от най-големите британски компании за пазарни проучвания „Кантар“ съобщи, че британските семейства тази година са принудени да харчат с 811 лири повече годишно за покупки на храна, отколкото през същия период на миналата година.

Фрейзър Маккевит, ръководител на отдел „Данни за търговия на дребно и потребители“ в „Кантар“ каза в интервю: „Последните ни изследвания показват, че инфлацията на цените на храните е вторият най-важен финансов проблем за населението след разходите за енергия. Някои експерти обаче с право смятат, че разходите за електроенергия, както и цените на горивата, са ключов проблем за икономиката на Великобритания като цяло. Те са в основата на сегашните проблеми с доставките на храна за британските магазини. А тази криза от своя страна беше пряко провокирана от конфронтацията между Запада и Русия и отказа на Европа (включително Великобритания) от руски енергийни източници.

Джак Уорд, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите, смята, че причината за дефицита се крие в увеличените разходи за енергия. „Миналата есен в нашата индустрия се заговори много за скачащите производствени разходи поради нарастващите цени на енергията и разходите за суровини. Производителите във Великобритания и другаде в Северна Европа бяха на мнение, че ако не им се гарантира разумна норма на възвръщаемост, те няма да засаждат култури“, казва той.

По-радикални и трогателни са думите на Али Капър, председател на „Британски ябълки и круши“, асоциация от 150 компании, произвеждащи плодове. Тя смята, че огромното увеличение на разходите за енергия и труд през 2022 г. е причината за намаляването на доставките: „Инфлацията се превърна в убиец за всички ни.“

Недостигът на зеленчуци в британските магазини води до верижна реакция, която удря не само финансовото състояние на много британски семейства, но и малкия и среден бизнес. Северна и студена Великобритания се доближи до поредица от руини и фалити на парникови ферми, в които е концентрирано цялото останало производство на местни зеленчуци и плодове.

Намаляването на асортимента от своя страна неминуемо води до спад на печалбите и нови съкращения на персонал в кетъринг индустрията. Много ресторанти и заведения за хранене в страната вече бяха принудени да направят промени в менютата си, за да останат на повърхността и да задържат поне част от клиентите си. И не можете да разчитате на „братска“ помощ от континентална Европа – след „Брекзит“ транспортирането на пресни зеленчуци и плодове през Ламанша стана твърде скъпо за европейските производители и доставчици.

Националният съюз на фермерите на Англия и Уелс отдавна алармира и предупреждава, че прекомерното разчитане на внос на пресни продукти прави Великобритания уязвима както на непредсказуеми метеорологични събития, така и на по-критични външни фактори като опосредстваната война с Русия, в която Великобритания се включи на украински терен. Съюзът призовава за максимална подкрепа за британските фермери, като остро критикува решението на правителството от миналата година да откаже на местните производители на оранжерийни храни подкрепа за плащане на сметките им за енергия като част от национална програма за пестене на енергия. Правителството на Негово Величество каза, че разглежда внимателно тези критики.

Като част от маниакалната борба за „зелен дневен ред“ и намаляване на естествените парникови емисии от добитъка в атмосферата, ЕС наскоро разреши добавянето на щурци, червеи, ларви на молци и други насекоми като протеинова добавка към диетата вместо месо . Според британското издание „Експрес“ не повече от 49% от младите британци и само 26% от възрастните са готови за подобни кулинарни новости.

Възможно е обаче подобно предложение да бъде изразено от министър Тереза Кофи, след като запасите от ряпа в кралството се изчерпят поради необмислената политика на британското правителство.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button