ОЩЕ НОВИНИ

Борисов вече се е срещал с Василев и Петков, няма да е кандидат-премиер

Проведена е била в кулоарите на парламента лидерска среща между председателя на първата политическа сила ГЕРБ/СДС и лидерите на ПП/ДБ, потвърди Бойко Борисов след консултациите при президента Румен Радев.

Попитан от News.bg в конкретика дали става дума за Асен Василев и Кирил Петков, той потвърди: „Да, в стаята на Вежди Рашидов (председателският кабинет в НС)“. Припомняме, че в последните дни представители и на двете партии или отричаха, или прехвърляха отговорността на самите лидери да кажат дали е имало вече директни разговори между доскорошните яростни противници, чиито партии напоследък постигнаха консенсус, поне законодателен.

„Ние вече говорихме с тях, формалните срещи сме ги провели. Оня ден, по-оня ден, в стаята на Вежди Рашидов. Но не сме се разбрали за нищо. Както казват те – step by step (стъпка по стъпка на английски – бел.ред.), каза експремиерът.

Пред ГЕРБ стоят и двата варианта за проектокабинет, когато се стигне до първия мандат – и политически, защото „те половината ми група в парламента са министри“, и експертен кабинет.

Борисов бе категоричен обаче – няма да бъде номинация за премиер. „Считам, че след като три пъти съм бил, три за щастие…“

Има шанс да се направи нещо стабилно, ако декларациите на партиите в парламента са истински

Вариант А остава разбирателство между ГЕРБ и „Промяната“, но на дневен ред са и други опции.

„Продължавам да казвам убеден съм, най-доброто за България е разбирателство между двете най-големи партии. Има и други варианти, но те са по слаби, по-неработещи, по кратковременни“, посочи лидерът на ГЕРБ. Отказа обаче да коментира каквото и да било относно въпросните резервни варианти, докато не се изчерпа и последната възможност за сглобка на кабинет с ПП/ДБ.

Борисов преповтори и основните си приоритети, вече многократно изказвани – да не се отваря бюджетът, без да има редовен кабинет, да се работи по законите за ПВУ и т.н. Отварянето на бюджет, би било огромен риск за държавата, а Корнелия Нинова вече предложила предизборен бюджет, беше недоволен Борисов.

„Имаме още няколко дена, призовавам за здрав разум“, отправи апел той.

Още новини

Back to top button