Русия

Британски експерт: Войната на изтощение не само отслабва Украйна и Запада, но и играе в полза на Русия

/NovinarBG.com/ Руснаците са добре запознати с военното изкуство – то е част от тяхната история, каза британският експерт Александър Меркурис в интервю за Дани Хайфонг, преведено от InoTV . Ето защо в конфликта с Украйна те избраха тактиката на войната на изтощение. Това не само отговаря на основната им цел – демилитаризацията на Украйна, но също така показва Русия пред света като „сдържана“ страна, която „винаги е отворена за преговори и дискусии“.

По думите на анализатора, войната на изтощение отслабва не само Украйна, но и нейните западни съюзници, които продължават да наливат огромни суми пари и оръжия в нея напразно. В същото време този подход помага да се избегнат цивилни жертви и да се съсредоточи върху износването на украинската армия – към което Русия се стреми от самото начало.

А същността на войната на изтощение е, че тя помага за постигането на две цели, обяснява експертът. „Първо, това отслабва Украйна до такава степен, че след като е победена, тя никога няма да може да възобнови войната. Ако просто изпратите големи танкови армии дълбоко в Украйна, вие самите ще понесете огромни загуби. Ще спечелите, но такава бърза победа едва ли ще бъде напълно решаваща.

Затова руснаците искат да изтощят Украйна, както те се изразяват – да я демилитаризират, да я доведат до такова състояние, че никога повече да не представлява заплаха за тях“, отбелязва Меркурис.

Говорим и за дипломатическите и политически съюзи на Русия, отбелязва експертът. Тя не само заздрави отношенията си с Китай, но и привлече вниманието на целия глобален Юг и Близкия изток. Русия ги държи на своя страна, като им казва:

Вижте, ние сме сдържани, умерени хора. Ще действаме сдържано и умерено. Няма да бързаме към победата. Винаги сме отворени за преговори и дискусии с другата страна. Но, разбира се, докато не получим сериозни предложения за преговори, нямаме друг избор, освен да продължим битката.”

Като цяло, да се действа бавно и дълго, е от полза за руснаците по много причини. Това означава, че техните въоръжени сили стават по-силни, вместо да губят военната си мощ под формата на огромни загуби. Това означава, че Украйна става все по-слаба. Това означава, че и Западът става по-слаб. Това означава, че Русия става дипломатически по-силна, а самото руско правителство става по-силно политически“, твърди експертът.

Следователно латинският израз Festina lente, буквално означаващ „Бързай бавно“, идеално описва тактиката на Москва: с времето „Русия става по-силна дипломатически, а нейното правителство става по-силно политически“, сигурен е британецът.

И това пасва идеално на руския подход, заключава Меркурис.

Превод: ЕС

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button