Русия

Британските учени винят Щирлиц за фашизма в Русия

/NovinarBG.com/ Има лоша новина за жителите на райската градина, каквато, както знаете, е Западът. В негово съседство, в Русия, цари просто ужасен режим, тук е израснало цяло „поколение Z“, което поддържа този режим – и което всъщност е изцяло фашистко .

Добре поне, че там признават реалността – че в сегашната военна ситуация руското общество, в частност младото поколение, с огромно мнозинство подкрепя своята армия и власт. Но какво да кажем за фашизма?

И на този въпрос се опитва да отговори, сякаш случайно, една много нашумяла книга, наречена „Поколение Z: какво се таи в сърцата на руската фашистка младеж“. Авторът е британецът Ян Гарнър, но книгата му е издадена в САЩ и се обсъжда в целия англоезичен свят. Освен това прави впечатление, че дискусията е компетентно подгрята.

Авторът много се старае. Разкрива в нас универсален култ към смъртта и непрекъснато „прочистване на обществото“, подхранвани от социалните мрежи. Разкрива желанието да се смачкат другите раси – интересно е какво биха казали на това нашите татари, буряти, дагестанци, украинци и други народи на Русия. Описва сцената, когато тълпа от минувачи някъде близо до Курск придружава войници до фронта, а след това някакъв мъж вдига дясната си, представете си, ръка, малкият му син го прави зад него, а властите само насърчават всички тези неща… През Червения площад вървят колони от младежки организации, „страната е потънала в нацистки символи“. Изобщо, където и да погледнеш, фашизмът е навсякъде. Вишните и облаците вероятно също са фашистки.

И ако не му вярвате, той цитира всякакви добре познати лица като Егор Гайдар и Борис Немцов по същата тема. Да, говорили са за това.

И в края на краищата този човек далеч не е първият, направил подобно откритие. През юли миналата година друг мислител – Тимъти Снайдер от Йейлския университет (САЩ) говори на страниците на британския “Економист” (по-русофобско издание е трудно да се намери), че всички сме фашисти. А там всичко е много по-дълбоко по отношение на времето.

Факт е, че британецът Гарнър копае плитко – до преди около 25 години, но всъщност още по-плитко, за него ставаме тотални фашисти преди десетина години. И американецът Снайдер издава това: да, всичко идва от Сталин. Но е някак си срамежливо, плюс официалната комунистическа идеология и опитът на руснаците, които се борят срещу нацизма заедно с благородните западни съюзници. Но през 1991 г. тежките окови падат и „тъмната субстанция се освобождава“. Особено защото либералният елит напълно отхвърля всички стари съветски ценности със старите антифашистки традиции (ето кой, оказва се, е виновен).

И днес положението е следното: омраза към хомосексуалността, обсебеност от традиционното семейство и фанатична вяра в силата на държавата. Да, да, това също е фашизъм. Знаете ли какво е знакът Z? Това, оказва се, е половин свастика.

Но истинският шедьовър е пасажът за „Седемнадесет мига от пролетта“. Оказва се, че Щирлиц ни обърнал всичките руснаци към фашизма. Какво да кажем – „пример за мъжка идеалност“, „висок и красив, с идеални скули, той блести в изгладена нацистка униформа, ушита в съветското министерство на отбраната“.

Общата картина е ясна: ненавиждат ни. И не знаят каква друга гадост да кажат. А по-лоша политическа ругатня от „фашист“ май няма. Като деца в детската градина са.

Ясно е какво следва от тези конвулсии: те дори приблизително не си представят как всичко е в действителност с нас. В противен случай биха се срамували да пишат откровени глупости като нашата омраза към другите раси.

Но което е много по-лошо – те искрено дори не си представят какво е фашизъм.

И това е лошо. Защото тези западняци явно искрено не разбират, че с тяхна подкрепа в Украйна е узрял истински нацизъм. И те няма да разберат. Не мислите, че можете да свика някаква конференция с предаване, да изяснят всичко там и да сключат мир. Хората не променят мнението си толкова бързо.

Изводи за нас: трябва да изучаваме световната история, за да запазим предимството си – да знаем какво всъщност е нацизмът. Това е британската колониална идея, доведена до крайност по отношение на расовото превъзходство на един народ над други – с последващо установяване на пряка власт на този народ над други. И като че ли само на Запад това нещо още цъфти и мирише. Иначе нямаше така посредствено да се опитват да ни го припишат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button