Русия

„Бягай Чубайс, бягай“: чашата на търпението в Русия преля

/NovinarBG.com/ Струва си да започнем с факта, че Путин не е извикал Чубайс Моше Израилевич на СИФ. Той просто каза, че му е била показана „снимка от интернет“, където Чубайс е обозначен като такъв. Иначе хората, които успяват да „видят Холокоста дори и в дъжда“, вече започнаха да говорят за антисемитизъм (BBC, например), и като цяло дискусията за „заговора“ на избягалия олигарх се отдалечи от същността на въпроса.

Global Look Press

Целият разговор за Чубайс израсна от въпроса за негова статия, която той публикува в списанието „Проблеми на икономиката“ (списание на Института по икономика на Руската академия на науките, което е показателно).

Статията е посветена на кризата с неплащанията през 90-те години, а авторът е представен като „независим изследовател от Обединеното кралство, Глазгоу“. Британски учен, накратко. И въпросът беше уж шега: „Вярвате ли изобщо на британски учени?“

Значи Путин не е чел статията. Защо? Защото „вярва на учените, независимо от националността им“, но ако те се занимават с глупости, значи вече са квазиучени. Какво доверие има в тях:

„Оставете ги да се заблуждават, въпреки че можете да отидете на цирк и да видите нещо в цирка.“

А от гледна точка на Путин това, което Чубайс прави сега, е глупост.

„Той избяга от страната“, „дори отиде нелегално в Израел, защо му е нужно това, по дяволите, не знам“, „някакви глупости“. Защо глупости? Защото „снимката от интернет“ беше показана на Путин.

Това означава, че Анатолий Борисович е наблюдаван от тези, които трябва. Бягай, Чубайс, бягай. Дадоха му разрешение да напусне („избяга“, т.е.), но това не означаваше нищо, той не може да се скрие.

Освен това Путин предположи защо Чубайс бърка следите му. В Руснано има огромна финансова дупка и въпреки че все още няма наказателни дела, е възможно да се появят такива – от това се страхува Чубайс.

И съдейки по тона на Путин, по думите му, той изобщо не е против тези случаи да се появяват. Това е смисълът.

Чубайс, най-омразният персонаж от властовия елит сред народа, вече не е личност, а символ, общо наименование на всички най-лоши неща, които се случваха на страната, винаги се разминаха. Не се е удавил, защото… добре, знаете какво точно не се дави. И тази непотопяемост работеше за недоверие на властите.

Дори когато стана ясно, че нанотехнологиите под формата на държавна корпорация са избухнали, Чубайс скочи навреме и стана специален представител на президента за връзки с международните организации за постигане на целите за устойчиво развитие.

И тогава дойде 24 февруари и месец по-късно Чубайс напусна и „избяга“. Защото разбра, а не можете да отречете инстинктите му – идва нова Русия.

И в тази нова страна Путин вече е свободен от обещанията, дадени през 90-те години. Лимитът на „доверието“, а всъщност на търпението е изчерпан.

Само не си мислете, че правосъдието ще застигне Чубайс точно сега. При нас нищо не се случва с едно щракане на пръсти, дори (и понякога особено, защото съпротивата на елитите е дива) да са пръстите на Путин. Но когато Анатолий Борисович бъде награден, дори към този момент той окончателно да стане Моше Израилевич, това ще бъде знак за настъпилите промени.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button