ИКОНОМИКА

Часът на истината: Туроператорите казаха колко българи искат въздушния Шенген

Мижав е интересът към пътувания в страните в Шенген след 31 март 2024 г.

Няма ръст на резервациите за великденските празници, коментираха туроператори и експерти, пише „Телеграф“.

Записванията за този период са на нивото от миналата година. Припомняме, че решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода влиза в сила от 31 март 2024 г. 

На практика ефектът по въздух ще се отрази на повече от 2/3 от пътниците, които минават през летище София, обясниха от порта. До 15 минути ще пестят пристигащите, тъй като там се образуват опашки за проверка на паспортите, а за заминаващите ще е средно 3-4 минути намалението на престоя. 

Търсене 

Димитрина Горанова от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции в България коментира, че е много рано да се каже дали ще има увеличение на пристигащите и заминаващите от и за България.

На този етап няма засилено търсене на почивки вследствие на отпадането на проверките по въздух за туристи, обясни Горанова.

Тя посочи, че има вероятност да загубим част от туристите си, например от Румъния, тъй като ще се улесни преминаването през въздушните граници. Мариана Пеловски, управител на туроператор, коментира също, че няма ефект за сега.

Единственото облекчение е, че туристите няма да минават паспортна проверка по въздушните граници, което засяга в голяма степен индивидуалните пътувания. Според Пеловски, ако нарасне интересът към полети за ЕС, това ще доведе и до поскъпване на самолетните билети. 

Скок 

Заради ръста на цените на полетите пакетите за турските курорти през този летен сезон са с 20% по-скъпи от миналото лято. По-скъпа ще е и ваканцията в Гърция заради въвеждане на такса климат, така наречената градска такса, която преди година беше 1,50 евро на хотелска стая, сега се удвоява за местата за настаняване с 3 звезди, а в луксозните хотели вече е 10 евро. 

Отпадането на паспортния контрол на въздушните граници няма да се отрази въобще върху пътуванията на българи в ЕС, както и входящия туризъм, заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той посочи, че няма туроператор, нито български, нито чужд, който да е включил това в рекламата на страната. Причината е, че така или иначе хората си чакат багажа на летището и дали ще стоят 10-15 минути повече не може да се нарече предпоставка за ръст на пътуванията.  

Ефект 

Влизането ни в Шенген по въздух ще се отрази само и единствено положително, заяви проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Очаква се това да даде възможност на много хора да пътуват в други страни, които са в района на Шенген.

България ще е притегателен център за тези, които влизат и след това ще могат да се движат свободно по въздух и по вода. Летище София миналата година посрещна 6 млн. пътници и при всички положения отпадането на контрола ще доведе до увеличаване на трафика на нашето летище, и то не само в София, но и в Пловдив, Варна, Бургас, обясни Рачев.

„Това ще привлече не само туристи от шенгенските пространства, но и от съседните държави“, допълни той. Според него обаче проблемът с пътните граници си остава. Освен това единствено България неглижира туризма, а той трябва да стане приоритет. Албания дори ни изпревари, допълни още проф. Рачев. 

Стъпка напред е приемането на България по въздух и вода в Шенген, заяви Юлиян Бонев, туроператор и член на Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.

Той посочи, че това би било облекчение за туристите и групите, които пътуват до по-далечни дестинации и няма директен полет.

Случва се при по-дълги екскурзии, свързани с прекачвания, да се изпускат полети, тъй като времето за преминаване през проверките не е достатъчно между двата самолета. Отпадането на част от контрола ще доведе до свеждане до минимум на подобни инциденти, заяви Бонев. 

Опашки на гръцката граница през май, сливат празниците 

Засилен интерес към почивки в Гърция има от страна на българи за великденските празници, заяви Мариана Пеловски. Причината е, че между Деня на труда и Великден тази година има само един работен ден, а почивен е също 6 май.

Така хората могат да слеят празниците и да си организират ранно море в началото на май. Това ще доведе отново до опашки по граничните пунктове, тъй като проверките остават на сухопътните ни граници.

Според Румен Драганов в началото на май се очаква 1,2 млн. пътувания на българи в страната и навън. Около 10 на сто от тях, или 120 000, ще празнуват извън България. 

Още новини

Back to top button