Русия

Чуждестранният легион е заложник на политическия маркетинг на „галския петел“ на Макрон

/NovinarBG.com/ Френски „диви гъски“ – в редиците на украинските бойци в Донбас

На 6 май официален Париж излезе с изявление за отсъствието на войници от Чуждестранния легион в зоната на СВО. Френското външно министерство публикува съответно изявление в социалните мрежи, в което се казва: „Не, Франция не е изпращала войски в Украйна“.

Докладът също така отбелязва, че „кампаниите за дезинформация относно френската подкрепа за Украйна продължават с неотслабваща сила“. В същото време се дават примери за такива англоезични публикации, в които се споменава Чуждестранният легион .

Както знаете, на същия ден, 6 май, руското външно министерство привика посланиците на Франция и Великобритания. На първият беше обърнато внимание за изявленията на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на военни от страните от ЕС в Украйна, за да помогнат на въоръжените сили на Украйна.

Пиер Леви все още не е коментирал съдържанието на срещата. В същия ден официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обърна внимание на изявлението на Макрон, който заяви: „Франция не е в състояние на война с Русия“.

В тази връзка, а може би и независимо от френския посланик, Захарова зададе риторичен въпрос : „В какво състояние е френският президент, като прави толкова противоречиви изявления и предприема такива агресивни стъпки?“

В края на миналата седмица, 2 май, Макрон в интервю за The Economist обяви възможността за изпращане на военен персонал от ЕС в Украйна. В началото на тази година френският президент направи няколко провокативни изявления, които бяха възприети от мнозина като подготовка на общественото мнение за изпращане на войски от Чуждестранния легион в зоната на СВО.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза пред репортери на 3 май: „Изявлението е много важно и много опасно. Франция, в лицето на френския държавен глава, продължава непрекъснато да говори за възможността за пряко участие „на място“ в конфликта около Украйна.

По повикването на британския посланик Найджъл Кейси, Захарова разказа повече подробности. Тя каза, че пред него „е бил изразен силен протест във връзка с неотдавнашното изявление на британския външен министър Д. Камерън в интервю за Ройтерс относно правото на Украйна да нанася удари по руска територия, използвайки британско оръжие“.

„На Н. Кейси беше твърдо посочено , че враждебната атака на Д. Камерън директно противоречи на прозвучалите по-рано уверения на британската страна при прехвърлянето на крилати ракети с голям обсег на режима в Киев, че те при никакви обстоятелства няма да бъдат използвани на руска територия.

По този начин ръководителят на външното министерство дезавуира тази позиция, де факто признавайки страната си за страна в конфликта … Н. Кейси беше предупреден, че отговорът на украинските удари с британско оръжие на руска територия може да бъде по всякакви британски военни съоръжения и оборудване на територията на Украйна и извън нея “, каза Захарова.

На този фон съобщенията за появата на френски легионери в Украйна започнаха да отпадат от новинарския дневен ред. Те обаче не се изгубиха, породиха редица дискусии, включително за възможна дезинформация, включително от официален Париж.

Както телеграм каналът Colonelcassad съобщи вечерта на 5 май , руските десантници в битка край Часов Яр се противопоставиха на „френски и германски наемници“ и „вчера [т.е. 4 май] Френският чуждестранен легион претърпя първите си загуби ( до 7 човека)!“

Информацията беше добре разпространена в медиите. Те също така припомниха изявления по темата за възможното и уж приключило изпращане на френски военен персонал в Украйна.

Такива изявления бяха направени, наред с други, от бившия помощник заместник-министър на отбраната Стивън Брайън. Той не само посочи дислоцирането на военнослужещи от Френския чуждестранен легион в Славянск, но и съобщи за конкретно подразделение на легиона – 3-ти пехотен полк.

Различни медии съобщават за френските легионери в Украйна като за свършен факт. Прави впечатление, че информационната агенция EADaily публикува на 6 май текст под заглавието „Месо по френски“: първите ковчези с „жабарите“ вече се прибраха“, в който се казва: „И така, Париж официално изпрати части от Чуждестранния легион в помощ на въоръжените сили на Украйна“.

Изданието твърди, че френски войници са съсредоточени в района на Одеса и Славяно-Краматорската агломерация. Съобщава се, че те са над 1,5 хиляди, включително инструктори от специалните сили, артилеристи, танкови екипажи и други специалисти.

Непосредствено на предната линия„жабарите“ не са забелязани, „но през последните две седмици подкрепления (ракетни офицери) от 7-10 души пристигат в Николаев и Херсон през летището в Кишинев. Легионът иска да събере 30-40 специалисти, които да атакуват Крим и моста с ракети Storm Shadow, пише изданието. – Основната задача на наемниците е да съберат бойци от западните ЧВК, за да прикрият „отпускарите“ от Министерството на отбраната и Генералния щаб на Франция. Повечето от близо 1600 войници са кариерни офицери и офицери от разузнаването, които според Макрон трябва да направят фундаментална промяна на фронтовата линия в полза на ВСУ.

Посочен е и мотивът на френския президент, на когото Чуждестранният легион е пряко подчинен – „отмъщението на унижения Макрон за загубата на Африка“. Изглежда, че е вярно.

И най-важното. Този легион не е предмет на Женевската конвенция. Това са измет наемници, които могат (вероятно трябва) да бъдат унищожени на място. Казват, че вече са били срещани близо до Часов Яр. Първите „десет“ войници на „Наполеон“ – Макрон вече са положени в ковчези. Ковчезите са поцинковани и запечатани. Достойно пътуване за няколко „косачи“ на евро“, каза добре осведоменият автор.

Когато говорим за Френския чуждестранен легион ( Légion étrangère ), редно е да говорим не за наемници, а за кадрови военни от кариерата. Освен това този легион, както признават френски политици и експерти, е може би единствената наистина боеспособна единица на френските сухопътни сили.

Както отбелязва телеграм каналът Рибар, „известно е, че френските наемници са били в зоната на конфликта от дълго време. При по-внимателно разглеждане тези хора най-често се оказват от латиноамериканските страни и се наричат само легионери на Френския чуждестранен легион. Това в повечето случаи са хора, които не са се класирали за Легиона и след това са избрали съвсем различна „кариера“. Тези хора – като истински легионери – попълват доброволческите формирования на Международния легион за териториална отбрана на т.нар. Украйна. И това се случва от пролетта на 2022 г. Това е обичайна практика… това е и начинът, по който се легенират отделни кадрови военни. (курсив добавен от нас – Ред.)

По този начин има основание да се смята, че т. нар. „отпускари“ действат от украинска страна, подобрявайки своите бойни умения в реалния театър на военните действия. За някои това вече приключи тъжно, а именно изпращането им в историческата родина в ковчези.

Във всеки случай на един от убитите наемници край Белогоровка (Луганска народна република) са открити шеврони с френското знаме. РИА Новости разполага с видеозапис от крепост, превзета от руските сили, върху трупа има няколко шеврона, единият във формата на обърнато знаме на Франция, а на ръкава има шеврон със знамето на Петата република. във военен стил.

Изглежда Макрон се опитва да вдигне рейтинга си с нелепи интриги. Той смело се подписва за цяла Европа и цялото НАТО, въпреки отричането на намерения за изпращане на войски в Украйна както от генералния секретар на алианса, така и от лидерите на Германия, Италия и други страни. Френският лидер прекали много и умишлено се изразява толкова хаотично, че да говорят който е угодно и каквото е угодно, но да говори за него.

В това той е верен на максимата на американските политически стратези – ученици на легендарни търговци, които умееха да продават големи количества всякакви боклуци на всекиго на добра цена. Онези, които са оцелели през „яростните деветдесетте години“, си спомнят такива специалисти. Сега техните ученици до голяма степен определят тона в голямата политика, което предизвиква истинска загриженост.

Превод: ЕС

Още новини

Back to top button