Русия

Демографският проблем не се решава с пари

/Поглд.инфо/ Малко теми у нас предизвикват кипене на строго определени групи от обществото, колкото демографията. Човек само да произнесе тази дума, да не говорим от висока трибуна, либералните сирените „в блатата“ веднага се включват и започва вик: „Искат да ни принудят да раждаме, искат да ни карат против волята при бибероните и памперсите, а ние, свободните жени, няма да го позволим.“ Както обикновено, и думите, и идеята, съдържаща се в тях, са изкривени в разгара на момента: всъщност говорим за това, че сме много, че сме здрави и че животът ни е изпълнен не само с йога и практиките на „личностно израстване“, но и смисъл.

Можете да го наречете най-висшия. Можете да го наречете и любов. Демографията, като всяка социална наука, е многостранна, пълна е с числа, методи за прогнозиране и методи за анализ. Зад всичко това е трудно да се види зеленото дърво на живота. Така че нека отхвърлим числата и да поговорим за това какво движи тази демография нагоре. Или, обратно, натиска надолу.

Любовта на жената и мъжа – добре, спрете да се смущавате от очевидното – е основният двигател на положителния вектор в демографията. Двама искат да продължат себе си в децата. Биологични или осиновени. Родителите винаги са родители. Всички деца са прекрасни. Важно е те да искат да дадат своето щастие на света. Да споделят радостта със света. А „свят“ на руски също означава и общество.

През годините традиционното семейство е дискредитирано с всички възможни средства, основната отговорност, по-добре е да го признаем още сега, е на медийните платформи от определен вид. Между другото, този „гланц“, който беше особено успешен във формата, в която беше донесен в Русия (почти като вирус), вече излезе от нашата страна. Песента за безкрайната консумация е аранжирана от умели аранжори в различни гласове – и по обясними причини. „Гланцът“ е да продаваш, от козметика до автомобили, идеалният потребител е човек, който не мисли за бъдещето и живее ден за ден. И следователно постоянно купува.

Следващата стъпка беше обезценяването на майчинството и бащинството. Блатните сирени виеха по различни начини, че появата на дете в семейството (дори едно) е пряк път към тъмнината на бедността. Тази идея, въпреки цялата си глупост, не само „отиде в масите“ – оказа се безсрамно повтаряна под различни сосове. Е, да не забравяме, че под ударите попадаха не само жени, но и мъже. Ако първите „произвеждаха бедност“, то вторите бяха главните „облагодетелствани от патриархата“, мислещи изключително за това как да „забегнат от жена си“.

Тази карикатура, предизвикваща смях у здравите хора, беше безкрайно умножена, появявайки се всеки път в ново облекло и е просто нереалистично да се справим с тази хидра, като отрежем главите ѝ, дори ако всички сме колективен Херкулес.

Но ако не се получи, тогава може би си струва да се поведе? Нека върнем истинското значение на любовта, нека кажем – подробно и намирайки точните думи за различни аудитории – че един живот, посветен на йога, „духовни практики“ и „личностно израстване“ в един момент не само ще приключи – той ще бъде лишен от смисъл. Не че „няма да има кой да донесе чаша вода“, това е просто проблем за решаване. Няма да има кой да сервира тази чаша вода с любов и нежност. И този нюанс веднага променя перспективите на възприятие дори на най-високото ниво на „личностно израстване“.

Трябва да се каже не по-малко откровено и честно, че майчинството и бащинството е огромна работа, която изисква както самоограничение, така и себеотрицание, но тези качества винаги са били ценени в нашия народ. Струва си само да се припомнят.

Струва си да се каже директно, че децата не лишават от сила – те я дават. Тази родителска умора е безценна, не се купува, не се взема назаем, дава се от малък или вече възрастен човек, в който е вложено най-доброто от това, което и двамата притежават. Тези, които са го отгледали. Или тя, или тази, която го е отгледала – и няма нужда да се стеснявате, когато говорите за самотно майчинство. Или самотно бащинство.

Страната ни е полагала и ще полага огромни усилия в подкрепа на семейството. Социално, финансово, организационно.

Но парите (много значителни), както и строителството на детски градини и училища сами няма да решат демографските проблеми. Умната технокрация и безупречната система за финансово подпомагане ще се натъкнат на желание или по-скоро на нежелание – възпитано, научено и подкрепено от модата – да станеш майка и татко. Става въпрос за промяна на приоритетите и жизнения път и обществото трябва да се научи да подкрепя този избор.

Трудно се връща престижът на родителството. Но този труд на цялото общество е благодатен, но и тежък – той е гаранция за величието на страната. Тъй като всъщност майчинството и бащинството са един и същи звезден билет към безсмъртието. И да, да си майка е голяма стъпка. А отглеждането на дете е ежедневен героизъм. Разбирането на тези прости истини е ключът към нашата обща сила и щастлива, макар и трудна съдба.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button