Русия

„Директивата на Дугин“: Три варианта за победа. От малка към велика

/NovinarBG.com/ Да разгледаме как може да изглежда Победата за Русия. Тук има три варианта, казва Александър Дугин.

Малка победа: освобождаване на новите територии

Минималният мащаб на Победата за Русия може при определени обстоятелства да бъде поставянето под контрола на всички територии на 4 нови субекта на Руската федерация – ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области. Паралелно с това, разоръжаването на Украйна и пълните гаранции за нейния неутрален статут в обозримо бъдеще. В същото време Киев трябва да признае действителното състояние на нещата и да се съгласи с него. Това е мястото, където мирният процес може да започне.

Подобен сценарий обаче е много малко вероятен. Относителните успехи на киевския режим в Харковска област дадоха на украинските националисти надежда за възможността да победят Русия.

Яростната съпротива в Донбас демонстрира намерението им да издържат докрай, да обърнат хода на компанията и да преминат отново в контранастъпление – към всички нови субекти, включително Крим. И е абсолютно невероятно сегашните власти в Киев да се съгласят на такова фиксиране на статуквото.

За Запада обаче това би било най-доброто решение, тъй като почивката във воденето на военните действия може да се използва като споразуменията от Минск за по-нататъшната милитаризация на Украйна. Самата Украйна – дори и без тези области – остава огромна територия и въпросът за неутрален статут може да бъде объркан с двусмислен език.

Москва разбира всичко това, не по-зле от Вашингтон. А не иска да разбере сегашното ръководство на Киев.

Средна победа: освобождението на Новорусия

Средният вариант на Победата за Русия ще се състои в освобождаването на цялата територия на историческа Новорусия, която включва Крим, 4-те нови субекта на Русия и още три региона – Харков, Одеса и Николаев (с части от Кривой Рог, Днепър и Полтава). Това би било завършването на логичното разделяне на Украйна на Източна и Западна, които имат различна история, различна идентичност и различни геополитически ориентации.

Подобно решение би било приемливо за Русия и, разбира се, би се възприело като истинска победа, завършваща започнатото и прекъснато през 2014 г. Като цяло това би устройвало Запада, за чиито стратегически планове загубата на пристанище Одеса би била най-чувствителна. Но това не е толкова важно, поради наличието на други черноморски пристанища – Румъния, България и Турция, три страни от НАТО (не потенциални, а действителни членки на Алианса).

Ясно е, че подобен сценарий е категорично неприемлив за Киев, но тук трябва да се направи уговорка. Това е категорично неприемливо за сегашния режим и при сегашната военно-стратегическа схема. Ако се стигне до пълното успешно освобождаване на 4 нови субекта на федерацията и последващото изтегляне на руските войски до границите на три нови региона, и армията на Украйна, и психологическото състояние на населението, и икономическият потенциал, и самият политически режим на Зеленски ще бъдат в съвсем различно – напълно победено – състояние.

Инфраструктурата на икономиката ще продължи да се разрушава от руските удари, а пораженията по фронтовете ще доведат до пълно униние обществото, вече изтощено и окървавено от войната. Възможно е в Киев да има друго правителство и не е изключено правителството да се смени и във Вашингтон, където всеки реалистичен владетел със сигурност ще намали мащаба на подкрепата за Украйна, просто като трезво пресметне националните интереси на САЩ, без фанатична вяра в глобализацията. Тръмп е живият пример, че това е напълно възможно и не излиза много от вероятното.

В ситуация на средна Победа, тоест пълното освобождаване на Новорусия, би било изключително изгодно за Киев и за Запада да се премине към мирни споразумения, за да се спаси поне останалата част от Украйна.

Би било възможно да се създаде нова държава, която няма да има сегашните ограничения и задължения и може да се превърне – постепенно – в крепост за обкръжаване на Русия. За да може Западът да спаси поне останалата част от Украйна, проектът за Новорусия би бил напълно приемлив и в дългосрочен план би бил по-изгоден за него, включително за конфронтация със суверенна Русия.

Голяма победа: освобождението на Украйна

И накрая, пълната Победа на Русия би била освобождаването на цялата територия на Украйна от контрола на прозападния нацистки режим и възстановяването на историческото единство както на държавата на източните славяни, така и на великата евразийска сила.

Мултиполярността ще бъде утвърдена необратимо и ние ще преобърнем историята на човечеството. Освен това само подобна Победа би позволила да се реализират напълно заложените в самото начало цели – денацификация и демилитаризация, защото това не може да се постигне без пълен контрол над милитаризираната и нацифицирана територия.

Геополитикът-атлантик Збигнев Бжежински съвсем правилно написа: „Без Украйна Русия не може да стане империя“. Той е прав. Но можем да прочетем тази формула и на евразийски: „С Украйна Русия ще стане империя, тоест ще стане суверенен полюс на многополюсен свят“.

Но и при този вариант Западът не би понесъл критични щети във военно-стратегически и още повече в икономически смисъл. Русия ще остане откъсната от Запада, демонизирана в очите на много страни. Влиянието й върху Европа беше сведено до нула или дори до минус.

Атлантическата общност ще бъде по-консолидирана от всякога пред лицето на такъв опасен враг. А Русия, изключена от колективния Запад, отчуждена от технологиите и новите мрежи, ще получи значително, не напълно лоялно, ако не и враждебно население, чието интегриране в единно пространство би изисквало невероятни изключителни усилия от страната, вече изтощена от войната .

Да, и самата ще се окаже Украйна не беше под окупация, а като част от единен народ без никакви посегателства на национална основа и с откритостта на всякакви перспективи за заемане на позиции и свободно движение в цяла Русия. Ако желаете, това може да се счита за присъединяване на Русия към Украйна и древната столица на руската държава Киев отново ще бъде в центъра на Руския свят, а не в неговата периферия.

Естествено, в този случай мирът щеше да дойде сам и нямаше смисъл да преговаряме с когото и да било неговите условия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button