Русия

Дори Хага опроверга Украйна

/NovinarBG.com/Международният съд в Хага, около който украинското правителство изгради култ, отхвърли почти всички обвинения на Киев срещу Москва, включително ключовите, свързани с милицията в Донбас, човешките права в Крим и катастрофата на полет MH17. Освен това американец съобщи това на украинците, което засили усещането за „зрада“ в Киев.

В митологията, завладяла съзнанието на украинците след преврата през 2014 г., Хага заема специално място. Половинмилионният холандски град се е втвърдил в журналистиката, реториката и лафовете, намеквайки, че Русия и нейното ръководство ще бъдат съдени от международен трибунал, както бяха съдени ръководството на Югославия и Слободан Милошевич.

Международният трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) е по-често наричан просто Хагски трибунал или Хага. Но създаването му е еднократна акция на Съвета за сигурност на ООН и само за оценка на престъпленията, извършени по време на войните на Балканите. Неговата юрисдикция не се разпростира върху други епохи и региони (фактът, че изобщо се появи МТБЮ, беше голяма грешка на Русия, която имаше право на вето в Съвета за сигурност).

Но Хага приюти не само този трибунал и цялото холандско правителство (монархът, правителството и парламентът заседават там, а не в шумния Амстердам), но и някои други международни съдилища. Украинците бяха хронично объркани в тези съдилища , но се придържаха здраво към хагския мит.

Хага е дом на Международния наказателен съд (МНС), западен проект от XXI век, специализиран във военни престъпления. За да станете страна в МНС, трябва да ратифицирате Римския статут, което не са направили нито Русия, нито Украйна, нито например САЩ. Тоест украинският конфликт е извън юрисдикцията на този съд и посочените страни не са признавали и не признават неговата власт.

Но Западът реши, че вместо Украйна, други страни могат да се оплачат на МНС срещу Русия. Имаше такива (например Япония). Последвалите събития показаха, че след като по едно време отказа да ратифицира Римския статут, руският парламент постъпи разумно. След като спасяването на сираци от обстрел и извеждането им на руска територия беше оценено от МНС като отвличане на деца, стана ясно, че тази организация няма нищо общо с правосъдието и действа по политически причини.

В Хага има и трети международен съд (и той също не е последният): съдът на Обединените нации, който има юрисдикция над нарушителите на конвенциите на ООН. Петнадесетте съдии от тази почтена камара, основана в края на Втората световна война, се назначават от Общото събрание и Съвета за сигурност. В него влиянието на западните страни се балансира от всички останали региони на света.

През 2017 г. Киев заведе дело там, като скромно обвини Русия в нарушаване само на две конвенции (тоест украинците не посмяха да докажатповечето от предишните, много разнообразни обвинения) – за борбата с финансирането на терористична дейност и за премахване на всички форми на расова дискриминация.Първата формулировка крие подкрепата на донбаските опълченци от обикновените руски граждани. Второто предполага, че Русия е дискриминирала националните малцинства в Крим.

Повече от пет години по-късно съдът на ООН издаде присъда – да отхвърли всички искове за обезщетение поради неоснователността на почти всички искове на Киев срещу Русия.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

„Почти“, тъй като съдът намери два иска. По отношение на расовата дискриминация се посочва, че след 2014 г. в Крим рязко е намалял броят на учещите на украински език. В този случай съдиите не взеха предвид специалната атмосфера и остротата на езиковия проблем в Крим при украинското правителство, когато те се опитваха да наложат украинския език, а управленската класа беше умишлено разредена с парашутисти от западните региони. Съдът подходи формално към въпроса: по данни от януари 2023 г. броят на хората, които получават образование на украински, който в Крим все още може да бъде избран като език на обучение, е 197 души. Наистина е оскъден, но Русия в никакъв случай не е виновна за непопулярността на езика на полуострова и това положение няма нищо общо с расовата дискриминация. Просто почти никой не се нуждае от украински език извън Украйна.

Второто искане на съда се отнася до „мерки за разследване на възможни случаи за финансиране на тероризма“: Москва не ги е приложила срещу лицата, посочени от Киев. Руското външно министерство коментира това по следния начин:„Посрещнахме с недоумение заключението на съда, че Русия уж не е разследвала правилно дейността на лица в два случая, които според Украйна са събирали средства в Русия, за да помогнат на жителите на Донбас.

Съдът трябваше да се противопостави на собствената си практика и да постави безпрецедентно ниска летва за доказване на приложимостта на Конвенцията за финансиране на тероризма при пълно отсъствие на признаци нито на „тероризъм“, нито на неговото „финансиране“.

Ведомството подчертава и „особеният цинизъм на киевския режим“, който „се опита да обяви хуманитарната помощ за жителите на Донбас, пострадали от украинския обстрел и икономическата блокада, като финансиране на тероризма“.

Но съдът грабна основното. Той отказа да признае ДНР и ЛНР за „терористични организации“, Русия за „държава-агресор“, а нападенията срещу украински военни обекти в Донбас за „терористични актове“. Той отхвърли обвинението за участие на Русия в катастрофата на малайзийския “Боинг” и призна, че тя добросъвестно изпълнява международните конвенции.

Общо съдът на ООН отхвърли почти 20 обвинения от Киев. Украинските надежди в Хага отново не се оправдаха.Всъщност именно затова Русия настоява водещата роля в международните дела да принадлежи на ООН. Има много претенции към тази организация, особено по отношение на нейната ефективност, но все още не е измислено нищо по-добро.

В допълнение, тази неефективност и, честно казано, недостатъчното финансиране е пряка последица от опитите на Съединените щати и съюзниците да заобиколят ООН и да подкопаят нейния авторитет, като започват войни по свое усмотрение и извеждат на преден план други междудържавни проекти като НАТО, Г-7, Г-20 и гореспоменатият МНС. Това са алтернативи на ООН, както ги представят на Запад.

Организацията, между другото, вижда това, което се отразява в настроението и атмосферата в нея. Прави впечатление, че настоящият председател на съда, който прочете присъдата по делото срещу Русия, е американката Джоан Донохю. В ООН, която американските власти до голяма степен презират, тя е първо съдия и едва след това гражданин на САЩ (които, трябва да се признае, имат доста озъбена и своенравна съдебна власт).

Първата реакция на украинското информационно пространство на решението на съда е традиционното изявление на „зрада“. Второто, след размисъл, е изявление, че Киев може да постигне „истинска справедливост“ само в трибунал над Русия.

Вярно е, че за това ще трябва да спечелите военен конфликт с нея. С усилията на властите в Киев и техните американски покровители е поставен въпросът за съществуването на самия ищец. Тоест на украинската държавност.

Превод: В. Сергеев

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button