Русия

Думите, които се страхуваха да кажат 5 г.: Пашинян предава Карабах и сменя Русия със Запада

/NovinarBG.com/ Арменските власти вече не крият, че са готови да се откажат от Нагорни Карабах веднъж завинаги. Точно такъв е планът, изготвен от западните куратори на Никол Пашинян, които мечтаят да отслабят Русия. Въпросът е само каква цена ще трябва да платят самите арменци за това. Прочетете подробностите в материала на „Цариград“ ТВ.

Армения, според нейния премиер Никол Пашинян, скоро може да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан. На пресконференция на 22 май 2023 г. той заяви, че Ереван е готов да признае 86,6 хиляди квадратни км. територия (включително Карабах) за Азербайджан в замяна на признаването на 29,8 хиляди квадратни км. арменска територия.

Официално – също в замяна на гарантиране сигурността на карабахските арменци и защита от потенциално етническо прочистване в региона.

Дали тази схема ще проработи е риторичен въпрос. Според депутата Константин Затулин би било твърде наивно да се очаква, че Баку наистина ще бъде загрижен за проблемите на карабахското население.

Както и да е, този въпрос все още стои на дневен ред и се очаква да стане предмет на преговори между Пашинян, Алиев и Путин, насрочени за 25 май.

В същото време, въпреки че арменският лидер заявява необходимостта от гаранции и важността на преговорите във формата Баку-Степанакерт, преориентирането на Армения към Запада става все по-забележимо.

Също на 22 май, според посолството на САЩ в Армения, делегация от Пентагона е отлетяла за Ереван, за да „обсъди партньорствата в областта на сигурността“. Пристигна и британският министър за Европа, който вече беше успял да сподели надеждата си за бърз – „през втората половина на годината“ – стратегически диалог.

На фона на тези събития Пашинян каза, че страната може да се оттегли от ОДКБ, ако се стигне до заключението, че тази организация е „недееспособна“.

Опит от миналото и грешки от настоящето

Премиерът на Армения многократно е съобщавал, че правителството е готово да признае територията на Азербайджан, като се фокусира върху границите на бившата Азербайджанска ССР. Публицистът Армен Асриян не се съмнява, че всъщност за това Пашинян дойде на власт в резултат на „кадифената“ революция от 2018 г.

„Сега, очевидно, те са преценили, че обществото е доста разбито и объркано и най-накрая могат да кажат на глас, това е всичко“, заяви Асриан.

Колапсът на арменското общество до голяма степен е причинен от 44-дневната война през 2020 г. Тогава азербайджанските войски превзеха голяма част от Нагорни Карабах, включително град Шуши. В битките за тази територия са паднали хиляди войници от двете страни.

За щастие Русия успя да спре кръвопролитието, като покани страните да подпишат тристранен документ. Оттогава в региона не е имало широкомащабни военни действия, но режимът на прекратяване на огъня все още се нарушава от време на време.

Освен това в продължение на няколко месеца азербайджанските сили блокираха Лачинския коридор, свързващ Армения с Карабах. Поради това 120 хиляди души всъщност бяха изправени пред хуманитарна катастрофа. Руските миротворци и организацията на Червения кръст станаха доставчици на помощ.

И сега, след всичко, което мина, населението на Карабах може да бъде изправено пред нови заплахи, ако Никол Пашинян изпълни мисията си.

Въпреки това битката не може да бъде изоставена, убеден е бившият държавен министър на Карабах Рубен Варданян. През май 2023 г. той заяви, че арменците трябва да покажат своята независимост на целия свят.

„В противен случай ставате недостоен човек, върху когото можете да избършете краката си“, подчерта Варданян.

Перспективи за решение, ролята на Русия и Запада

Постигането на успех с военни средства е малко вероятен път за Армения. Дори само защото Баку превъзхожда Ереван по икономически потенциал. Мнозина обаче са в недоумение каква „положителна“ роля трябва да играят тук САЩ и колективният Запад като цяло.

Задачата на Никол Пашинян в момента е да внуши на населението тезата, че Русия го е „изоставила“, но „истинските“ приятели вече са готови да заемат нейно място.

За това свидетелстват многократните срещи на премиера с ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен, лидера на Европейския съвет Шарл Мишел и френския президент Еманюел Макрон.

При толкова много срещи вече не изглежда невероятно, че Пашинян ще постигне споразумения със Запада, след което просто ще предаде Карабах на Азербайджан и ще се опита да го представи в изгодна за себе си светлина.

През септември 2022 г. арменският лидер вече призна, че иска да подпише документ, за който екипът му ще бъде „критикуван, мъмрен, наричан предатели, народът може дори да реши да ни свали от власт“. Те наистина се опитаха да го отстранят, въпреки че Пашинян все още беше на позицията си.

Но сега въпросът е не само как ще бъде възприет премиерът в родината му, но и кого арменското правителство признава за авторитет по карабахския въпрос – Русия, която е гарант за мира и спокойствието в региона повече от десетилетие, или страните на Запада, които са дълбоко безразлични към броя на потенциалните жертви.

Очевидно е, че им трябва нов форпост в Закавказието, за да ударят Русия в момента на спецоперацията.

Стабилността в региона се превръща в изключително остър въпрос по други причини, казва ориенталистът Карине Геворгян. Тя припомни, че съвсем наскоро Москва реши да възстанови въздушната комуникация с Грузия и да отмени визите за грузинците. Възможно е това да бъде последвано от преговори за откриването на жп линията Абхазия-Грузия-Армения.

Какво от това?

Обобщавайки, отбелязваме, че откровеният завой на Армения към Запада, на първо място, представлява опасност за самото арменско население.

В крайна сметка там, където идват „преговарящи“ от САЩ и Великобритания, не може да се очаква спокойствие. Това се потвърждава от множество примери от цял свят.

Много страни, преживели революции, все още не могат да поемат по пътя на прогресивното развитие и политическата хармония. Същото важи и за съюзната на Русия Армения.

Хората, които доведоха Никол Пашинян на власт, първоначално разбраха, че основната им цел е да отслабят Москва, а „във война всички средства са добри“. Следователно, ако Западът трябва да отприщи нова война в региона или да настрои азербайджанците срещу арменците, тогава няма да се спре пред нищо, за да постигне своето.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button