Криминални Новини

Двама обвиняеми по делото за убийство на бившия полицай остават заключени

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К. И., обвинен в извършването на убийство и спрямо Б. Т., обвинен в помагачество за убийство на бившия полицай Любомир Иванов.

Досъдебното производство по случая е започнато на 25.03.2022 г. и се води в СДВР под ръководството и надзора на СГП. Разследването се води изключително интензивно при добра координация и взаимодействия между разследващите органи и наблюдаващия прокурор.

К. И. беше привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа на 14.04.2022 г. Впоследствие на органите на МВР се предаде Б. Т., на когото беше предявено обвинение и също беше задържан за срок до 72 часа за довеждането му пред съда.

Според събраните до момента доказателства, извършителят на убийството предварително е подсигурил оръжието и е тренирал стрелба с огнестрелно оръжие със същия калибър, проучил е района на местоживеене на убития и ежедневните му навици и е съставил план за начина на извършване на убийството, подсигурил си е и лек автомобил за отдалечаване от мястото на убийството.

Помагачът е показал и разяснил на извършителя как да стреля с огнестрелно оръжие със същия калибър и му е съдействал да си подсигури лекия автомобил, с който да се оттегли от мястото на престъплението.

К. И. е многократно осъждан. Б. Т. е неосъждан.

Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към извършване на престъплението, за което са привлечени, както и че е налице реална опасност да извършат друго престъпление, ако спрямо тях не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение не е окончателно и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд.

Още новини

Back to top button