Русия

Ердоган тръгна към шантаж? Русия на кръстопът пред новата „зърнена сделка“

/NovinarBG.com/ „Зърнената сделка“ се превърна в „куфар без дръжка“ за външната политика на Русия. Трудно е да се носи, не е ясно защо е необходим такъв, но все пак е жалко да го изхвърлите. А и да не го изхвърлите – значи да не се уважавате. Решението трябва да бъде взето до 8 дни.

От какво наследство се отказваме?

Ситуацията около очаквания отказ на Русия да удължи „зърнената сделка“, която изглеждаше кристално ясна след изявленията на външния министър Сергей Лавров на среща с колегите от Г-20, отново се разбърка.

Припомняме: Лавров говори по такъв начин, че изглеждаше: Русия няма да поднови участието си в сделката, която изтича на 18 март:

Западът безсрамно погребва известната хуманитарна инициатива на генералния секретар на ООН. – каза Лавров, като обясни, че износът на руска селскостопанска продукция се възпрепятства в целия свят (т.е. сделката се извършва само по отношение на украинското зърно) и добави:

Необходимо е да се пресекат нелегитимните санкции, всякаква форма на нарушаване на свободата на международната търговия, манипулирането на пазара, произволното въвеждане на тавани на цените и други опити за присвояване на чужди природни ресурси.

След това изявление изглеждаше очевидно: сделка, която е неизгодна за Русия и всъщност неприложима, не може да бъде подновена. Наистина, ако за Русия беше важно, първо, да се доставя зърно в най-бедните страни и, второ, руските торове да започнат да се движат от пристанищата, където бяха блокирани, но нито едно от тези условия не беше изпълнено, – за какво друго да говорим ?

Без срок на давност

Седмица след изявленията на външното ни министерство обаче се оказва, че преговорите все още се водят. Освен това е възможно сделката все пак да бъде подновена.

На 10 март ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак неочаквано за мнозина заяви, че Украйна не само не предвижда спиране на износа на зърно. Украйна, оказва се, изпълнява всички условия, договорени с ООН, и на тази база настоява за безсрочно (!) удължаване на сделката. Войната си е война, но обядът е по разписание, тоест, извинете, business as usual.

Позицията на Украйна остава непроменена. И това е една от точките на представената от Зеленски „формула за мир“. Ние сме за удължаване на „зърнената инициатива“ за неопределено време. Украйна, от своя страна, изпълнява всичко, което сме договорили с ООН и Турция.– каза Йермак.

Йермак направи изявлението си с причина. И дори не е блъф. Очевидно това наистина е позиция, съгласувана с ООН – по-точно с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Гутериш посети Киев преди два дни, за да подчертае „изключителната важност на разширяването на черноморската зърнена инициатива“.

Да, не, може би

Наистина, както ни учи класикът, „съгласието е продукт на пълното несъпротивление на страните“ – Украйна и ЕС наистина имат нужда от зърнена сделка, но освен желанието им е необходима и добрата воля на Русия. Добрата воля на Русия зависи, съгласно източници във външното министерство, от прилагането на пакетното споразумение – тоест най-малкото от разблокирането на руския износ на храни и торове.

Освен това деблокирането трябва да стане с дела, не на думи – наистина имаше изявления на генералния секретар на ООН по тази тема – но няма дела.

На 9 март официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отново описа позицията на страната ни:

Пакетната сделка в този случай предполага два трека, два коловоза – и двата трябва да бъдат изпълнени. Ние правим всичко, за да гарантираме изпълнението на двата трека, двете направления на тази сделка, в този случай прогнозата е оптимистична. Ако обаче продължава безкрайно да се срива, от гледна точка на неизпълнение на втората част от сделката, тогава прогнозата е песимистична.

„Песимистичната прогноза“ очевидно е учтиво съобщение, че „няма сделка“. За момента обаче това е само прогноза. Съгласно информация, изтекла в пресата, в момента не се рекламират, а се водят активни преговори за условията на удължаване на зърнената сделка.

В хода на тези преговори Русия досега решително е отхвърлила само точката, предложена от Украйна за безсрочното удължаване на сделката. Ясно е защо: ако сделката не може да бъде прекратена, тогава няма да има смисъл да се изпълняват обещанията, дадени на руснаците.

Там има зъл турчин

Какво може да накара Русия все пак да се съгласи да удължи сделката? От една страна предоставянето на гаранции за изпълнение на вече поставени условия. От друга страна има натиск от други участници в сделката в някои чувствителни области.

И тук на сцената излиза Турция, страната, която спечели най-много от сделката, тъй като се оказа в уникална позиция като трансбордиращ пункт за украинско зърно. Развалянето на сделката е напълно неизгодно за Турция. Турция се гордее, че е осигурила подновяването на тази сделка и че е гарантирала, че корабите, превозващи зърно, са „чисти“ от оръжия. Какво може да направи Турция?

Има инструменти за натиск. На 9 март стана известно, че Турция (временно?) спря транзита на санкционирани стоки за Русия. Някои експерти твърдят, че става дума за блокиране на доставките на електроника през Турция – и отдават това на неотдавнашното посещение в страната на американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Американците, разбираемо, са недоволни, че „санкциите не работят“ и руснаците все още внасят почти всичко, което искат. Но защо турците следват примера им? Дали защото се интересуват повече от транзита на зърно, отколкото от транзита на електроника?

Какво от това?

Сега е повече от трудно да се прогнозира дали сделката ще бъде удължена и ако да – за колко време. Един от източниците на Царград, близък до руското външно министерство, в разговор с автора на тази статия отбеляза, че може би най-удобният вариант за всички страни би бил удължаването на сделката с още 180 дни – за „изясняване на всички позиции на всички писти“. С други думи, за да получите допълнително време „за мислене“.

От гледна точка на дипломат това може да не е лошо решение. Както знаете, основното е да продължим диалога. От политическа гледна точка обаче подобно продължаване на сделката може да се възприеме по света като знак за слабостта на Русия, както и за непоследователността на нейната позиция. Всъщност струва ли си да съобщавате шумно, че партньорите ви мамят,

Отказът от сделката за зърно, разбира се, ще предизвика остри изявления, осъждащи Русия. И от западните държави, което е разбираемо, и от Украйна, което е напълно маловажно, и от страна на генералния секретар на ООН, което може да предизвика влошаване на отношението към Русия от страна на определен брой страни.

Но Турция може да понесе най-големи щети в краткосрочен план. Възможно е удължаването на сделката да зависи от желанието или нежеланието да се нанесат тези щети на Турция.

Превод: ЕС

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’ и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите приятели в Ловеч и София кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button