ИКОНОМИКА

Ето как събитията в Червено море могат да лишат британците от любимата им напитка

Жителите на Обединеното кралство скоро може да се сблъскат с недостиг на чай поради проблеми с доставките, причинени от невъзможността да се плава в Червено море заради нападенията на хусите, което принуждава корабособствениците да избират дългия маршрут около Африка.

Една от най-големите вериги супермаркети в страната, Sainsbury’s, вече предупреди купувачите в някои магазини, че доставките на черен чай може да бъдат нарушени, съобщава „Би Би Си“, цитирана от „Нюз бг“.

В същото време втората по големина марка чай в страната, Tetley Tea, заяви, че доставките са „донякъде ограничени“, но компанията очаква да продължи да задоволява нормалното търсене.

От Tetley Tea обаче добавиха, че макар производството засега да остава на същото ниво, смущенията в доставките могат да доведат до намаляване на запасите от резервни суровини в складовете, което може да направи ситуацията „доста нестабилна“.

Компанията, собственост на Tata Consumer Products, доставя чаени пакетчета на британските супермаркети и изнася чай по целия свят. Нейни представители заявиха пред Би Би Си, че са предприели мерки още през декември, за да „смекчат въздействието“ на прекъсването на доставките.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Говорител на Tetley заяви, че „ситуацията е много по-напрегната, отколкото бихме искали, но сме напълно уверени, че можем да поддържаме необходимото ниво на доставки“.

Друга британска фирма за чай, Yorkshire Tea, съобщи за проблемите на Би Би Си: „За съжаление продължаващите смущения в доставките засягат тази категория храни… следим ситуацията отблизо.“

Като цяло обаче ръководителите на търговските вериги настояват, че проблемите са временни и въздействието им върху потребителите ще бъде минимално.

Асоциацията на производителите на чай и напитки в Обединеното кралство (UKTIA), на която се падат повече от 90 % от всичкия чай, продаван в британските магазини, също не е склонна да изпада в паника, че гражданите може да се окажат в недостиг на любимата си напитка или че тя може да изчезне напълно от пазара.

Още новини

Back to top button