НЕВЕРОЯТНИ

Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита:

Това, което хората в различните страни използват за защита, привличане на късмет, сила и богатство, както и постигане на душевен мир.

Четирилистна детелина (Ирландия)
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 1
Какъв късмет носи: просперитет, защита, успех.
Според древната келтска традиция, държането на четирилистна детелина в ръцете ви ще ви предпази от опасни феи, лош късмет и зли духове. Номерът обаче е да го намерите сред детелините, които са трилистни: шансовете ви са около 1 на 10 000.

Капан за сънища – Северна Америка
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 2
Какъв късмет носи: защита и спокойствие.
Неговата цел? Филтрира кошмарите, така че само положителни сънища да влизат в подсъзнанието на спящия. Предпазва от негативност.

Назар (Турция)
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 3
Какво носи късметът: защита.
Някои култури вярват, че завистливият поглед може да причини вреда или нещастие на човека, към когото е насочен, но ако той има назар, той ще бъде защитен. В страни като Турция, Армения, Иран, Албания и Афганистан много хора окачват тези амулети от стъклени мъниста във формата на очи в домовете си или носят амулети назар около врата си, за да предотвратят злото и нещастието. Според легендата най-могъщите назари били сини, защото този цвят символизирал небето, където боговете живеят и бдят над нас.

Жълъд (Англия)
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 4
Какъв късмет носи: добро здраве.
Следващият път, когато подминете жълъд, който е паднал на земята, помислете дали да не го вземете и да го сложите в джоба си. Защото според английската легенда жълъдите са основният символ на късмета и могат да пазят здравето ви. Всъщност британците наричат жълъдите „плодът на дъба“ и традиционно ги носят в джобовете си за късмет.

Скарабей (Египет)
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 5
Какъв късмет носи: здраве и вечен живот.

Какво общо има бръмбарът, който търкаля тор по земята, с късмета и вечния живот? Древните египтяни свързват бръмбара с Ра, един от най-известните богове в тяхната религия, и неговото пътуване, докато премества слънцето по небето – методично и усърдно, точно като бръмбара. Поради тази причина бръмбарът скарабей представлява проявление, растеж, съществуване и създаване.

Хамса (Израел)
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 6

Какво носи късметът: защита.
Хамса е израелската версия на талисман за зло око, въпреки че обикновено се използва за прогонване на злото от домовете и обществените места.
В еврейската вяра хамсата е известна още като „ръката на Мириам“, чиито пет пръста представляват петте сетива, необходими за възхвала на Бог, а също така символизират петте книги на Тората. Междувременно в ислямската култура хамса се нарича още „ръката на Фатима“ и представлява петте стълба на исляма: вяра, молитва, милостиня, пост и поклонение.

Слон (Тайланд и Индия)
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 7
Какъв късмет носи: изобилие, защита на късмета и сила.
В много азиатски култури, особено в Тайланд и Индия, слонът е символ на късмет, изобилие и сила. Свързва се с религията: Ганеш, индуисткият бог на мъдростта и късмета, е изобразен с глава на слон. Като талисман за късмет можете да закупите фигурка за дома си или да закачите талисмана на колие или гривна.

Манеки-неко (Япония)
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 8
Какъв късмет носи: успех във всички въпроси и късмет.
Вероятно сте виждали поне една от тези усмихнати котки да ви маха пред магазин. Това е така, защото тези привличащи котки, технически наречени maneki-nekos, се считат за талисмани за късмет в японската култура. Тъй като се казва, че това коте обича хората, тотемът често се показва на оживени места като витрини, ресторанти и дори на входовете на домове или хотели.

Грозде (Испания)
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 9
Какъв късмет носи: изобилие и късмет.

В Испания на трапезата за Нова година трябва да има 12 зърна грозде. Това много прилича на начина, по който ирландците чукат хляб по стените, за да прогонят лошия късмет, или как европейците и американците целуват близките си в една и съща секунда – на първата секунда от Новата година. Испанската традиция на „las doce uvas de la suerte“, „12 щастливи гроздове“, добива популярност през 1909 г. Както гласи легендата, няколко опитни лозари от Аликанте създадоха това суеверие, за да продават огромни количества остатъчно грозде. от обилна реколта.

Подкова (САЩ)
Eто кои са най-популярните талисмани за късмет и защита: 10
Какво носи късметът: защита.

Подковите са били символ на късмет от векове: в древността западноевропейците са вярвали, че желязото има магически свойства и може да отблъсне злите духове, вещиците и други зли същества.

Още новини

Back to top button