Русия

Европа отново ще трябва да се „откаже от принципите“

/NovinarBG.com/ Зад пределите на либералните демокрации…

Свежите февруарски социологически проучвания показват, че Европа е „без изключение за Украйна“: 91% от европейците са съгласни с предоставянето на хуманитарна помощ на Киев, 88% – за приемането на украинци в Европейския съюз, 77% – за предоставяне на финансова помощ, 74 % – за налагането на икономически санкции срещу Русия, правителството, компании и лица, 67% – за забрана на излъчването на руските държавни медии, 65% – за финансиране на покупката и доставката на военна техника за Украйна.

Остава обаче въпросът защо при такава единодушна подкрепа само 56% процента от европейските граждани са доволни от реакцията на ЕС на „руската инвазия“, а останалите 44% не са? В същото време „Евробарометър“ свидетелства, че покачването на цените и инфлацията, които се превърнаха в „реакция на ЕС на инвазията“, се считат за един от най-важните проблеми от една трета от европейците!

Вторият по важност проблем, посочен от над една четвърт, е кризата с енергийните доставки, пряка последица от политиката на ЕС спрямо Русия. И като цяло 63% от европейците оценяват европейската икономика като „лоша“. Откъде идва „всеобщата солидарност“?

Процентите на тази „солидарност“ явно не съвпадат с „процентите на проблемите“, които нарастват в ЕС поради антируските санкции.

Руската инвазия в Украйна принуди ЕС… да се откаже от руските изкопаеми горива“, пише Еuractiv. „Усилията на ЕС за диверсификация обаче не са без нови рискове.“

Възниква именно това „обаче“! Няма друга страна освен Русия, която толкова дълго и усърдно да изпълнява задълженията си към Европа, като е основният доставчик на изкопаеми горива за ЕС. През 2021 г. руският износ покриваше 40% от газовите резерви в ЕС, 30% от суровия петрол и 30% от търсенето на каменни въглища. А сега?

Благодарение на нашите колективни усилия и в знак на солидарност с Украйна спряхме вноса на въглища от Русия, елиминирахме 90% от руския внос на петрол, а доставките на газ по тръбопроводи бяха значително намалени“, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон .

Сега, за да се защити бъдещата енергийна сигурност на Европейския съюз, ще трябва да се работи усилено. Въпреки титаничните усилия, Европа не се е освободила напълно от руските енергоносители и все още изпраща пари на „агресора“ в замяна на доставки на въглеводороди от него. От началото на специалната операция ЕС е платил на Русия почти 140 милиарда евро за изкопаеми горива. А това е непоносимо за Брюксел.

Европейският съюз разчиташе на САЩ. Миналата година капацитетът за износ на LNG от САЩ беше 102,4 милиарда кубически метра. През 2023 г. той ще бъде увеличен до 119,8 милиарда поради връщането в експлоатация след пожара на завода във Фрийпорт и откриването на нова линия на завода за втечнен природен газ Calcasieu Pass в Луизиана.

Да предположим, че целият този излишък ще отиде в ЕС и ще добави 17,4 милиарда кубически метра газ към 72-та милиарда, доставени от САЩ миналата година. Но цената на американския LNG, доставян в Европа, е 4-5 пъти по-висока от тази на руските тръбопроводи. А и Европа консумира около 400 милиарда кубически метра годишно, а не 90 …

Китай, който се облагодетелства най-много от енергийните санкции срещу Русия, получи през изминалата година около 22 милиарда кубически метра руски газ, 53 милиона тона въглища и 33% повече електричество, оказва се, отново застава на пътя на Европейския съюз.

Преди година Китайската национална нефтена и газова компания подписа дългосрочен договор с Газпром за износ на 10 милиарда кубически метра газ годишно. Всъщност Пекин получи 15,5 милиарда кубични метра миналата година чрез тръбопровода „Силата на Сибир“. До 2025 г. обемът на доставките по този тръбопровод ще нарасне до 38 милиарда кубически метра.

Освен това миналата година китайците са договорили 72 милиона тона втечнен природен газ по дългосрочни сделки, въпреки че по мнението на анализаторите, Пекин се нуждае от не повече от 66 милиона тона. Тоест Китай се готви да продава LNG на глобалния спот пазар.

Само за осем месеца на 2022 г. Китай е изнесъл за Европа и Азия около четвърт милион тона LNG на стойност 449 милиона долара. В сравнение с постъпленията от такъв реекспорт от предходната година (7,3 милиона долара) става ясно, че Пекин е започнал играта по нов начин – с големи залози. И това е лесно да се направи: руският газ се транспортира до Китай при условията на спот договори, които като правило предвиждат възможността за препродажбата му.

И Пекин с радост ще прибере каймака, докато цените на горивата в Европа са високи. След като стана един от четирите най-големи купувачи на руски газ, Китай сам ще реши къде е по-изгодно да го продава – в Европа, Япония или Южна Корея.

Можете ли да приемете такъв свят, в който Китай контролира колебанията на цените на този пазар?“, зададе въпрос Кадри Симсън на кореспондента на Еuractiv. Ала скоро получи отговор от Пекин: китайските власти забраниха реекспорта на контрактуваните от китайските компании обеми СПГ в другите страни – започна да расте китайската икономика.

В допълнение към изкопаемите горива, Европа зависи от Китай за други критични суровини, както и за доставките на слънчеви панели. Според консултанта на мозъчния тръст Bruegel H. Fischer, за ЕС „съществува риск от създаване на нови зависимости както от тези, които се считат за приятелски страни, като Норвегия или Съединените щати, но също така и от страни с авторитарни режими или тежък списък с нарушения на човешките права, като Азербайджан, Катар.

Брюксел смята, че „очевидното решение би било никога повече да не зависи толкова силно от един източник“. Ето защо LNG би бил най-удобният вариант за него: търговията с LPG се основава на международен пазар с множество доставчици. Въпреки това, останала без дългосрочни (руски) газови договори, Европа е принудена да купува енергоносители на краткосрочните пазари, а това означава големи ценови колебания.

И още един горчив хап трябваше да бъде преглътнат от Брюксел от Сабина Вейанд, ръководител на търговския отдел на Европейската комисия (DG TRADE): тя призна, че Европа на пазара трябва да „укрепи своята мрежа от споразумения отвъд либералните демокрации“. Отново ще трябва да се „откаже от принципите“ …

Превод: ЕС

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button