Русия

Европа се изплаши от новите санкции срещу Русия

/NovinarBG.com/ Европейските чиновници разбраха, че ресурсът им от санкции срещу Русия е изчерпан. Официално не е прието да се говори за това, но такъв тон звучи в европейските кулоари. Там също не искат да назоват истинските причини. Защо Европейският съюз наистина е готов да прекрати антируските санкции?

Западът разбра, че ресурсът от санкции срещу Русия е изчерпан. В Европейския съюз се консолидира мнението, че новите антируски санкции са „приключени“, защото скоро ще имат „повече изключения, отколкото мерки“. Това каза неназован европейски служител пред „Файненшъл Таймс“. Европейските политици все още се страхуват да говорят за това официално. Но много служители смятат така. Събеседникът на вестника казва, че незасегнатите от санкциите сфери на руската икономика са жизненоважни за самите страни от ЕС. Ето защо в хода на подготовката на следващия пакет от санкции се разглеждат само ограничения по отношение на разширяване на списъка с лица и мерки за затягане на съществуващите санкции. Все още не се очакват нови санкции.

Санкционният ресурс наистина изглежда изчерпан. Западът вече наложи най-строгите санкции срещу Русия, вариращи от замразяване на златни и валутни резерви до ембарго върху доставките на петрол и петролни продукти.

Но обясненията на европейските чиновници, че няма да има санкции, тъй като са останали незасегнати само сферите на руската икономика, които вече са жизненоважни за самия ЕС, изглеждат като хитруване. Защото петролът и петролните продукти, поставени под ембарго, бяха жизненоважни за самите страни от ЕС. И санкциите, които намалиха износа на руски газ за ЕС също. Това се отрази негативно на всички стоки и услуги като цяло чрез покачване на цените, и не само за отопление и електричество, като цяло доведе до рекордна инфлация и спад на икономиката на ЕС. Урокът беше неприятен.

Европа, следвайки САЩ, изпита тези санкции и осъзна, че самата тя е върху буре с барут. Още една грешна стъпка и Брюксел със собствените си ръце ще създаде нова остра енергийна криза, нова остра банкова криза и след това истинска икономическа криза в целия съюз. Всички тези огнища на болести в европейската икономика досега са потушени, но не напълно.

Европейските служители разбраха, че от една страна ефектът от санкциите е много по-малък, отколкото очакваха. От друга страна, последствията за самите тях се оказаха много по-тежки, отколкото предполагаха, и не си струва да поемат повече рискове с тяхната икономика и жители, които и без това страдат. ЕС се оказа в толкова уязвимо състояние, че сега може да не издържи дори малко напрежение.

„Санкциите отдавна са много условни. Вносът масово се компенсира от паралелен внос. Износът навлиза на европейските пазари под прикритието на „не-руски“. В някои случаи имаше „пренареждане“ на доставчиците: Русия вместо Саудитска Арабия доставя петрол на Изток, а Саудитска Арабия вместо Русия – на Запад. Количеството петрол не се мени. От друга страна, ръстът на цените се оказа достатъчен, за да предизвика банкова криза на Запад, а в бъдеще вече се очертава борсова криза“, казва икономистът Антон Любич.

„Добър пример за демонстриране на слабия ефект от санкциите са онези, които забраняват ремонта на руски самолети и доставката на чуждестранни самолети и резервни части за Русия. Западът се надяваше, че руснаците няма да могат да летят, че ще се върнем в XIX век и ще пътуваме само с влакове и коли. Но това не се случи. Западните политици са разочаровани от санкциите“, казва Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„Разбира се, западните санкции оказват негативно влияние върху руската икономика. Обаче обявеният от Запада негативен ефект не се случи. Бяха наложени санкции срещу цели сектори на Русия, но това не ги уби, те продължават да живеят. Някъде европейците като цяло трябваше да променят санкциите и да въведат изключения. Русия просто заобикаля много санкции“, добавя експертът. Например бяха въведени изключения за въглища, както и за петрол и свързани продукти.

Международният валутен фонд винаги завижда на стабилността на руската икономика. Вместо спад на руския БВП, фондът сега чака неговия растеж, макар и малък, през 2023 г.

След пренасочването на петролните доставки от Европа на изток в началото на годината, през март вече се наблюдава ръст на морския износ от Русия. В приходите от петрол и газ Русия тази година, разбира се, ще загуби, но много по-малко, отколкото през първото – адаптивно – тримесечие. Друг износ също намира пътища и дори продължава да си проправя път към Европа. В същото време износът на нефт и газ продължава да расте. Вносът в Русия след срива миналата година започна да се възстановява. Потребителското търсене също се повиши. Русия успешно сдържа инфлацията и тази година тя няма да надхвърли 5-6%. Безработицата е ниска, външният дълг също.

Засега няма санкции от Европа срещу руския тръбопроводен газ, срещу руския ВПГ, както и срещу руския „Росатом“ и диамантите. И ЕС не може да приеме тези санкции, защото вътре има държави, които са категорично против. И не само защото купуват руски газ или руско ядрено гориво. Срещу тези санкции например Германия, която рязко спря вноса и на двете. Канадските санкции и отвъдморския удар по „Северен поток“ ѝ помогнаха да откаже руския газ. И германските политици изоставиха собственото си ядрено производство със собствените си ръце, затваряйки последните атомни електроцентрали през април 2023 г. Германия е против по проста причина – санкциите в газовия и ядрения сектор ще ударят безразборно цялата европейска икономика, а германската – като най-голямата в ЕС – предимно чрез покачването на цените на енергията, недостига ѝ и връщането към острата фаза на енергийната криза, която сега е леко приглушена.

„Западът очакваше, че руската икономика заема малък дял от световната икономика и никой няма да забележи удара върху нея, освен тя самата. Оказа се обаче, че това не е съвсем вярно. Оказа се, че Русия има сложна структура на участие в световната икономика и без нея е трудно, особено за редица региони“, казва Юшков.

Друга грешка на Запада се отнася до влиянието му върху целия свят. Все още е страхотно, но не се простира до целия свят. „Западът не може да изолира Русия и да създаде монолитен режим на санкции. В света няма общ консенсус относно санкциите срещу Русия. Много държави са готови да си сътрудничат и да търгуват с нас. Освен това Русия предлага супер изгодни условия, например отстъпка за петрол и петролни продукти“, казва експертът.

Нито едно от очакванията на Запада за санкциите не проработи както трябва. Руската икономика не се срина, а през 2023 г. дори ще покаже растеж. Доходите, макар и намалени, не са критични и има с какво да се закърпи бюджета. Обемите на износ на енергийни ресурси се възстановяват с преструктуриране на логистиката, тъй като мигновено се откриха нови пазари. Западът също не успя да постигне своите геополитически цели.

„Политическите елити на Запада започват да разбират, че дори значителни икономически проблеми няма да принудят руския политически елит да промени външната си политика. Второ, че не успяха да разцепят икономическите елити в Русия. Не видяхме никакъв дворцов преврат, който Западът искаше. Дори недоволството сред населението се оказа не това, на което страните от Запада се надяваха. Ето защо възниква резонният въпрос: защо европейците трябва да страдат от санкциите, ако така или иначе в Русия не са постигнати резултати. Западните политици се страхуват, защото гражданите им задават все повече и повече подобни въпроси. В името на кое стандартът им на живот намалява, в името на кое започва процесът на деиндустриализация, защо растат цените и цената на енергията, отоплението и т.н.?“, казва Юшков.

„Най-големите санкции на ЕС наистина вече са приети и по-нататък основните усилия на европейските служители ще бъдат насочени към предотвратяване на заобикалянето им“, казва Олга Беленкая, ръководител на отдела за макроикономически анализи във „ФГ Финам“. Това обаче не означава, че са изключени нови ограничения. „Има призиви за отказ от вноса на руски ВПГ, ядрено гориво, призиви за пълна забрана на вноса на петрол и диаманти. Засега подобни мерки срещат сериозни възражения от отделни държави или групи от държави, но в случай на по-нататъшна геополитическа ескалация те могат да започнат да се обсъждат. Вече приетите пакети от санкции обаче доведоха до практически пълно разрушаване на икономическите връзки между ЕС и Русия, които се развиха през последните десетилетия“, отбелязва експертът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button